Cookie- og Privatlivspolitik
Oliver Stone: "I er alle USA's gidsler"

Oliver Stone: "I er alle USA's gidsler"

Vi har mødt den tredobbelte Oscar-vinder

Stem op!
15
Stem ned!
0
(reset)

Han er bestemt ikke hr. Hvemsomhelst, ham Oliver Stone. En mand, der har vundet tre Oscars, og som ikke holder sig tilbage for at skildre og kritisere politikere og det samfund, han lever i. En omdiskuteret personlighed, der har lige så mange kritikere som tilbedere, og som både elsker sit hjemland USA og hader det på samme tid.

Oliver Stone har været i Danmark for at promovere sin nye film, Snowden. Dramaet handler om verdens mest kendte whistleblower, der gav tophemmelig information om overvågning fra NSA til pressen for derefter at blive retsforfulgt og opnå eksil i Rusland.

Kino.dk har mødt Stone i København, og den 70-årige filmskaber var yderst snakkesalig og tydeligvis optaget af emnerne i sit nyeste værk.

Hvad er dit indtryk af Edward Snowden?

Snowden er liberalist fra begyndelsen. Hans forældre var loyale mod landet, og faren var i FBI. Så at gøre, hvad han gjorde, var et kæmpemæssigt skridt for ham og meget mod hans filosofi. Men en liberalist tror på en begrænset regering, hvor forfatningen er den højeste lovgivning og den, man er loyal imod. Snowden har indrømmet, at han brød loven, og at han gerne vil gå i retten og tale sit forsvar om, hvorfor han gjorde det, men kun hvis det er en fair rettergang. Problemet er, at NSA aldrig vil indrømme, hvad de har gjort.

Er Snowden en helt?

Det er op til jer at beslutte. Der er en masse gråzoner. Men, at han ofrer sig for sine principper og for sit land på en heroisk måde, gør ham lidt ligesom den græske helt, Leonidas, der ofrede sig sammen med 300 spartanere for at forsvare deres land. For Snowden var det ikke pengene, der drev ham til at gå til pressen, men han gjorde det for at forsvare forfatningen. Som han har sagt: ”Jeg brød loven, men fulgte en anden, højere lov.”

Snowden/Scanbox

Kan en spillefilm om Snowden bidrage med noget, som man ikke allerede kan læse sig til?

Ja, bestemt. Man får en fornemmelse af personen. Det, at han har epilepsi, er aldrig blevet skildret før. Det skete i denne periode, men ingen ved hvorfor. Hans mor havde det, men det var først på dette tidspunkt, at Edward oplevede det. Man kan formode, at det skyldtes stress, og at han var ulykkelig. I filmen ser vi en fyr, som ikke kan udtrykke sig, og Lindsay Mills (Snowdens kæreste, spillet af Shailene Woodley) er den udadvendte, menneskelige i deres forhold. Det må være svært at beholde sin menneskelighed og sin sjæl inden for dette system. Folk i NSA har ingen sjæl. Nogle har spurgt, hvorfor Lindsay er vigtig for historien. Men hvis ikke hun var med, ville man ikke have ”mennesket Snowden”. Vi har at gøre med en mand, der arbejder i et system, som er meget anti-menneskeligt.

Har du selv ændret måden, du gebærder dig på nettet efter at have lavet filmen?

Til en vis grad. Jeg har ikke en stor tilstedeværelse online, men man bliver nødt til at have kryptering på nettet. Jeg taper også mit webcam til, men hvis NSA virkelig vil overvåge dig, betyder det nok ikke så meget. Alt om dig er gemt et sted i deres datacentral. De kan grave data frem om hele verden.

Var du overrasket over omfanget af overvågning, du fandt frem til i researchen?

Ikke rigtig. Der kom en historie frem i 2005 om masseovervågning, mens Bush var præsident, som allerede dengang overbeviste mig. En af pointerne med filmen er, at Obama lovede mindre overvågning, men i virkeligheden fordoblede han overvågningen. Han er en snu ræd.

Snowden/Scanbox

Tror du, at Snowden fortryder, hvad han har gjort?

På ingen måde. Han siger faktisk, at han nu kan han sove godt om natten. Hans samvittighed er ren. Han mener at have løsrevet sig fra en forfærdelig skyldfølelse og har det, som om han er blevet misbrugt af den amerikanske stat. Snowden går dog ind for målrettet overvågning, men det er også noget helt andet. Det er meget vigtigt, for her har du en mistanke og en mistænkt. At aflytte hele verden er sindssygt og også mindre produktivt. Man vidste fx godt, at Osama bin Laden planlagde et angreb på USA inden 11. september, men man gjorde ikke noget. Og efter det gik galt, spurgte NSA efter flere midler til mere overvågning og fik det. Men mere er ikke bedre.

Præsidentvalget er i fuld gang. Tror du, at udfaldet vil have nogen som helst indflydelse på mængden af overvågning?

Nej, de går begge ind for mere af det hele. Mere sikkerhed. Mere masseovervågning. Politikere har intet at vinde ved at gå tilbage til de gamle måder at gøre tingene på. Hvis de liberaliserer lovene, og noget går galt, så vil medierne kritisere dem for sløseri, og det er de ikke interesserede i. Men der er ingen beviser for, at masseovervågning virker.

Hvorfor ville du lave filmen?

Det er en vigtig historie, fordi vi lever i en farlig tid. Meget farlig. Det er illustreret i filmen, hvor Snowden møder en CIA-agent, der fortæller, at de havde spurgt japanerne om at aflytte deres eget folk. Det ville de ikke gøre - nok pga. etik - men vi (USA, red.) gjorde det alligevel. Og i fald japanerne ikke længere er vores allierede, har vi placeret malware i deres infrastruktur. Brugte man det, ville man kunne slukke for hospitaler, dæmninger, togstationer - det hele. Jeg er sikker på, at det samme er tilfældet i de fleste europæiske lande. Jeg tror, at USA har lagt en slags virtuelle landminer rundt omkring. Det er gidseltagning, men meget subtilt udført. I er alle USA’s gidsler.

Snowden/Scanbox

Når du tænker tilbage på dit cv, hvor tæt på dine oprindelige drømme er det så?

Jeg er stolt af det. Det er et livsværk. Kritikerne angriber mig igen og igen. Men når jeg kigger på mine film, giver de mig styrke. Anmelderne er hårde og kritiserer mig mere end nogen anden filmskaber. De finder altid en måde at finde en negativ vinkel. Jeg tror, at halvdelen af anmeldelserne er skrevet på forhånd. I USA vil de have nyheder og øjeblikkelig tilfredsstillelse, men sådan er film ikke. Film har brug for tid til at synke ind.

Du laver altså film, der skal synke ind. Er det derfor, at du ikke har instrueret en superheltefilm?

Ja, for så ville jeg bare kopiere noget, andre har lavet. Nogle af superheltefilmene er gode, men mange af dem keder mig, og at lave én ville ikke give mig nogen følelse af tilfredshed. Det kan godt være, at jeg ikke tjener lige så mange penge på det, men jeg er stolt af 'Snowden', og jeg tror, filmen vil overleve mig. Helt tilbage fra min første store film, Salvador, fokuserede jeg på seriøse sager. Filmen handlede om amerikansk involvering i Sydamerika, hvor vi arbejdede sammen med dødspatruljer. Selvfølgelig benægtede vi det. Jeg kan ikke lide løgne. Ikke kun regeringens løgne, men løgne i sig selv. Dine forældre fortæller dig løgne, folk fortæller dig løgne hele livet igennem, og det er svært at klare sig igennem tilværelsen pga. disse løgne. Jeg er blevet hjernevasket i mine første 35 leveår, men derefter føler jeg, at hver af mine film har bragt mig tættere på sandheden. 

Snowden er aktuel i biografen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Flemming M. H.

Forudsat at Snowden ikke, som påstås af nogle, er en fupmager der trods alt arbejder for den onde side (hvilket kan være situationen da dem han angiveligt afslører er kendt for at spille på alle tangenter, så de kan det til at se ud som om at en afhopper er en helt, men som i virkeligheden bare bruges af dem til at skabe frygt i offentligheden. Som de så igen kan bruge til noget andet fx. til at forøge overvågning), så er han en helt der har gjort noget enestående. Han har afsløret en kæmpe konspiration mod alle mennesker der kan ende med at omdanne frihed til slaveri.

Ser man filmen "Endgame" af Alex Jones (samt andre film om emnet) vil man erfare at et mindretal af ufatteligt rige, og meget onde mennesker siden begyndelsen af det sidste århundrede har arbejdet målrettet på at skabe en One World Government, der ophæver alle frihedsrettigheder, fratager alle levende væsener al ejendom. Denne plan er skjult under den såkaldte U.N. Agenda 21. Det ultimativt onde.

Dette grumme system er omtalt i den Bibelske Johannes Åbenbaring. Det der står er både frygteligt, men også opløftende. Der er håb forude. Men det er altid mørkest før daggry. Det er mit håb at Snowden´s, og andres modige arbejde med afsløring, får nok mennesker til at vågne op, og handle i forening for at stoppe dette gryende vanvid.

Alt hvad det onde behøver for at sejre, er at gode mennesker intet gør.

Antaeus

Ja, en af de helt store af slagsen.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Ines

Desværre, så har Covid ændret alt. Og det eneste rigtige var at rykke alle datoerne nu når det er blevet så slet.

1 dag siden
Benjamin

Jeg vil lige gøre opmærksom på at Jungle Cruise er rykket til 30. juli 2021. Da I bare har skrevet 30.

1 dag siden
Kenneth

Fed liste!
Der er nogle film jeg skal se her i påskeferien kan jeg se.

2 dage siden
Daniel Hartvig Nielsen

Jeg havde den faktisk på op til sidste øjeblik, men måtte korte listen lidt ned - og det var en af dem som røg.

2 dage siden
Daniel Hartvig Nielsen

Nå ja, jeg havde slet ikke tænkt over 'The Sting' - men du har da helt ret, et stærkt bud.

2 dage siden