De 10 bedste stop motion-film

Stem på din favorit
Billede
(© Walter & Trofast - Det store grøntsagskup/UIP)

Dukkefilm, claymation eller stop motion. Kært barn har mange navne, men er alle nuancer af en fascinerende nichegenre.

Uanset diverse moderne hjælpemidler er stop motion-film en usædvanlig omhyggelig side af filmhistorien, som alle i princippet kan kaste sig over, hvis de gider flytte møjsommeligt rundt på figurer og optage det hele med en mobiltelefon. Med andre ord er det let at komme i gang, men noget nært umuligt at mestre.

Det kan være en nærmest frustrerende oplevelse at tænke på, hvor meget tid der må være brugt. Da vi tilbage i 2011 besøgte Aardman Studios i Bristol, under indspilningerne af Piraterne!, var der 350 mennesker på arbejde hver eneste dag, og sådan havde det været i årevis. Vi talte med en kvindelig dukkefører, der havde brugt en hel arbejdsdag på at løfte kaptajnens ene øjenbryn, og så vil man nødig forestille sig, hvor mange timer der er brugt på et søslag eller en talende papegøje.

Måske derfor er de bedste i verden fordelt på få studier, der nu om dage tæller Aardman, Laika og diverse Tim Burton-projekter. Tilbage i 80erne mestrede Tjekkoslovakiet den modellerbare genre gennem abstrakte og surrealistiske værker, Norge er stærkt repræsenteret ved Bjergkøbing Grand Prix, imens Prop og Berta er blandt de danske eksempler.

Kubo - den modige samurai er seneste skud på stammen. Laika Entertainment har de seneste år leveret en række mere eller mindre mørke dukkefilm (CoralineParaNormanÆsketroldene) fyldt til randen med filmiske referencer, og det amerikanske selskab ser ud til at fortsætte stilen.

Men hvilken stop motion-film er den bedste? Nedenfor kan du se vores Top 10 og stemme på din egen favorit.