Cookie- og Privatlivspolitik
Svend 16: Stop filmtyven!

Svend 16: Stop filmtyven!

Debat om ulovlig download

Stem op!
14
Stem ned!
0
(reset)

I forbindelse med filmugen i Svendborg er der torsdag den 1. september paneldebat om ulovlig download af film. 

Producentforeningen, Danske Biografer, FDV og FAFID giver en status og sætter fokus på de trusler, dansk og international film- og tv-produktion er udfordret af. De fire foreninger skriver følgende om paneldebatten:

Ulovlig download af film koster dagligt filmbranchen mange penge. Filmtyveriet er samtidig en barriere for at udvikle nye digitale forretningsmodeller.

Branchen har selv gjort en stor indsats for at bekæmpe tyveriet - men må konstatere at der fortsat er et stykke vej til, at staten vil give en aktiv opbakning, der effektivt kan sikre mulighederne for håndhævelse.

På debatmødet vil der komme oplæg fra repræsentanter fra henholdsvis biografer, filmdistributører og producenter. Endvidere vil Rettighedsalliancen fortælle om status og perspektiver på deres arbejde.

Hvis du alligevel er i Svendborg den 1. september, så kig forbi paneldebatten om filmpirateri. Du kan læse mere her.

Opstår der en rød tråd i debatten her på kino.dk, stiller vi gerne spørgsmålet videre ved debatten.

Hvad er din holdning til ulovlig filmdownload? (Og ja, vi sletter links til tvivlsomme piratsider).

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anne Kathrine

Jeg har heller ingen respekt for folk, som downloader film, der stadig går i biografen. Men derefter, kan jeg faktisk godt forstå dem, der downloader, for selv hvis man ser bort fra priser og hvor let det er at downloade film, er der flere ting i filmindustrien, der er virkelig kritisable:

1) Der går ofte for lang tid før en film får præmiere i Danmark. Jeg har endda oplevet at finde længeventede film i eks. England - for slet ikke at tale om USA - længe før den danske biografpræmiere.

2) Når filmen så har haft præmiere, skal man vente yderligere op til et halvt år før den er tilgængelig på blu-ray, DVD eller lovlig digital kopi. Det er en rimelig forældet tankegang i en tidsalder, hvor man ellers har adgang til næsten alt med det samme.

3) Så er der det, med extended editions, som udkommer et halvt år efter biografversionen - og som jeg desuden aldrig har oplevet har været annonceret. Skal man så købe to kopier af samme film, for at få lov til at se den i sin fulde længde? Eller vente et år, før man kan se en film igen? Det håber jeg, filmbranchen godt selv kan høre ikke holder - hov nej, det kan de jo faktisk ikke...!

4) Udvalget på online streamingtjenester er for dårligt. Jeg har selv abonnement på 4, og til trods for dette, kan jeg ofte ikke finde en film, hvis det er én bestemt, jeg gerne vil se.

Henrik Vinther

Jeg er bestemt ikke tilhænger af legalisering af piratkopiering, synes bestemt det skal forblive ulovligt. Piratkopiering kan for det meste ikke forsvares, til tider er det endda afskyeligt, og dog kommer man ikke uden om hvor let det er at forstå hvorfor folk henter film ulovligt på nettet.

Især her i Danmark virker det til at man har kastet håndklædet i ringen. Man har ikke gjort noget som helst for at holde de dedikerede filmforretninger i live, man har bare set til mens kæder som Merlin, TP musikmarked, Blockbuster, Ekspert, Stereostudio og Fona har drejet nøglen om. Hvis man i dag vil købe en dvd eller blu-ray i en fysisk butik må man nøjes med det minimale udvalg man kan finde i Elgiganten eller diverse supermarkeder. Vil man have noget specifikt, skal man bestille fra netbutikker, typisk fra udlandet, og vente en uges tid på at Post Danmark får snøvlet sig sammen til at aflevere pakken. Med mere niche film skal man måske endda bestille fra USA, købe en amerikansk afspiller, krydse fingre for at den er kompatibel med ens danske fjernsyn og at den går igennem tolden.

Grunden til at jeg overhovedet fremhæver det fysiske medie, som mange allerede betragter som "outdated" er at det da trods alt giver noget som piratkopierne ikke kan efterligne, ved at være fysiske (med en fin æske og i (alt for) sjældne tilfælde lidt merchandise) og ved at generelt have bedre kvalitet. Mig bekendt er det endnu ikke muligt at digitalisere en blu-ray uden tab af kvalitet, specielt ikke på lydsiden, selv de legale digitale versioner er af lavere kvalitet end blu-rays, ja typisk lavere kvalitet end piratkopier!

For at det ikke er løgn er det legale digitale marked, både hvad angår streamingtjenester og on demand film stadig langt mere skrabet end hvad det danske dvd marked var for bare 3-4 år siden. Desuden koster digitale versioner af film endnu mere end de fysiske, og hvis man blot vil leje, skal man vel stadig af med 30-40 kr! Indrømmet, man får nok for pengene på streamingtjenester som Netflix etc. med de månedlige abonnementer. Men enhver kan gennemskue at abonnementspriserne skal skrues kolosalt i vejret hvis et ordentligt udvalg af gamle og nye film skal kunne findes på tjenesten samtidig med at filmindustrien skal kunne løbe rundt.
Så hvis den film man vil se ikke er på ens streamingtjeneste må man betale kassen for at se den digitalt eller igennem besværet med at opstøve den fysisk.

Filmbranchen har gravet sin egen grav ved at droppe det fysiske medie. For 4-5 år siden stod forbrugerne mellem at købe et fysisk eksemplar af en film for måske 80-100 kr eller at downloade den gratis på en ulovlig vis, men uden at få noget fysisk. Nu står de mellem at købe en digital version af en film for 120-150 kr. eller download det eksakt samme produkt, eller bedre, gratis fra en ulovlig side (uden nogen form for risiko for at blive straffet i øvrigt). Det er ikke svært at se hvorfor folk vælger som de gør. Danmark lader desværre til allerede at have opgivet det fysiske medie, så der vil nok ikke blive fundet en løsning her.

Med nogle lidt mere fair priser på digitale købefilm, et bedre udvalg, og en højere kvalitet kan man måske redde nogle af pengene hjem.
En markant forbedring af streamingtjenester virker ikke realistisk, da det simpelthen ikke kan genererer nok penge til at finansiere hele industrien uden at prisen stiger gevaldigt, og så smutter den grådige forbruger.

Hvem har skyld i at det er endt sådan, det har vi alle. Forbrugerne (herunder piraterne) som har kastet sig over det gratis digitale alternativ, politikerne som ikke har formået at ændre reglerne for pirateri, de fysiske kæder selv og distributørerne af filmene, som ikke har promoveret det fysiske medie ordentligt.

Nå ja, så er der også biograferne! Med undtagelse af en 10-12 biografer viser de vist alle de samme mainstreamfilm. Hvordan skal Lars Von Trier's næste film tjene sig ind, når der er så få biografer der viser dem?

Julie

1. Alle biograffilm burde udkomme samme tidspunkt i alle lande - det er virkelig irriterende at høre fra andre personer i USA og andre steder om en god film, men man har ikke engang selv muligheden for at se den endnu. Filmbranchen burde på den side derfor blive mere global og udsende film samme tidspunkt i alle lande.

2. Der går alt for lang tid fra at film har været i biografen til at den kan købes i butikkerne eller kan findes på en steaming-tjeneste. Det samme gælder serier, hvor vi her i DK både i fjernsyn og på steaming tjenester med mange serier er 1 - 2 sæsoner bagud i forhold til fx. USA.

3. Dårligt udvalg på streaming tjenester - I kender sikker det at der er en film eller serie som i gerne vil se, men den er ikke nogen som helst steder. Og hvad gør man så?

Segoyuser/116755

Jeg ser film i biffen det er nu mest optimal eller på bluray /dvd !

"tyven" hvem er det så egentlig?, den som producer en film med skyhøje lønninger til skuespillere,alt hvad der medfølger det skal jo hentes hjem igen, så en alm. billet koster 80 kr nogen gange endda med tillæg fordi den er længere, så er der lige 3 d briller hvis du ikke har gemt de du fik sidst!(Derudover er der så det famøse slik som koster en bondegård,popcorn cola ligeså men jeg kan selvfølgelig springe over, det er jo filmen jeg kommer for at se :-)

Det med at nogen film kommer lang tid efter, var i London der så jeg en film som først kom lang tid senere her i DK, lige som Ex Machina som der var mange der så frem til først skulle den komme så aflyste i så kom den da filmen var på dvd endelig i biffen så der gik i glip af en del kunder!!

En ting som jeg så havde set frem til var Den store biografdag den blev aflyst der var faktisk et par film jeg ik lige fik set så tænkte ok 2 film for 1 films pris ville være fint , men nejj så ser dem når de udkommer på Bluray/dvd, synes da altid jeres store biografdag er velbesøgt så håber det bliver til noget næste år.

Når der så lige er en debat som i læser så giver jeg gerne ros til bif i århus c nordisk film , altid venligt personale, de gør noget ud af det til tema aften med rød løber , godt at drikke, en bid chokolade eller andet, goodiebag med mere!

Det er lidt blandet landhandel men så fik i anden info også.

noononuser/936299

Selv kan jeg nogle gange koge over i sand Cage-vrede, når en serie som Cowboy Bebop - et mesterværk - ikke er til at finde på een eneste dansk streamingtjeneste. Når man ikke har andre muligheder end at fragte DVD'en fra USA med flere ugers ventetid eller at hente den ned ulovligt, kan jeg sagtens forstå hvis sidstnævnte mulighed virker som den mest attraktive. Man kan selvfølgelig også downloade et VPN program, der giver en mulighed for at se den på amerikanske streamingtjenester, men også her, er vi også ude i et rettighedsproblem...
Hvis filmbranchen ikke er bedre til at gøre attraktive filmprojekter tilgængelige for - i tilfældet med Cowboy Bebop - en hel/potentiel fanskare, kan man heller ikke regne med færre seedere. Det samme kan siges om nylige udkomne filmprojekter, der tager flere måneder, før de bliver tilgængelige på andre formater. Vi lever i en tid med stort set ingen tålmodighed, hvilket filmbranchen må blive bedre til at udnytte. Der synes at være en manglende kommunikation mellem biografer, filmdistributører og producenter, på tværs af nationer, som begrænser tilgængeligheden for potentielle høje seertal (penge). Det er som om, at man ikke har en klar fælles strategi for, hvordan man bedst kommer problemet til livs (man kan ikke udrydde piratkopiering). Derudover er det som om, at biograferne, filmdistributørerne og producenterne ikke har en klar idé om, hvem det er, der vælger at downloade deres filmprojekter, og ikke mindst; hvorfor de gør det. Hvad er det nu man siger: Know your enemy.

JeppeCuser/363094

"Branchen har selv gjort en stor indsats for at bekæmpe tyveriet". Gu' har den ej. De holder stadig ved de gamle modeller med forskudt premiere og streaming som kun kan vises til udvalgte lande. Branchen gør alt hvad den kan for at blive i fortiden og hive så mange penge ind for licensaftaler som muligt.

Den eneste måde er bekæmpe pirateri på er ved at levere en bedre service. Det sagde Gabe Newell (Valve) i 2011 (http://www.escapistmagazine.com/.../114391-Valves-Gabe...), og selvom der stadig er pirateri i spilbranchen, må man sige at Steam er en gevaldig succes.

Hvem downloader overhovedet kopieret musik i dag? Ingen. Spotify leverer en bedre service, så hvorfor skulle jeg "bøvle" med det? Netflix er på vej til at gøre det samme for serier og film, men de gamle mænd i USA gør alt hvad de kan, for at det ikke skal ske, for de har jo tjent store summer i så mange år, så hvorfor lave om på det?

Pirateri er et serviceproblem, så hverken politik eller løftede pegefingre kommer til at ændre noget som helst.

Thomasuser/235140

Som udgangspunkt kan man starte med at lære betydningen af ordet "Tyveri". Det gør det i hvert fald nemmere at blive taget seriøst.
Derudover kunne man lade være med at svine de betalende kunder til, og lade være med at komme med analogier som reelt ikke passer.
Ville du kopiere en Ferrari gratis? Ja, det ville *ALLE*. Inkl. alle ejerne af filmrettigheder.

Anywho, det eneste de reelt kan gøre, er at gøre media lettere tilgængeligt.
Napster -> ITMS -> Spotify, fx.
Netflix, HBO, etc.

Det er reelt den eneste vej for distribution som kan konkurrere med kopiering.

Hvis du skal sælge noget til en kunde og udgangspunktet er "Ja, du skal vente 6 måneder, kan kun få den i X format, du må ikke lave en backup og du skal iøvrigt betale fordi du kan lave en backup, selvom du ikke må. Og nårh ja, så må du heller ikke tage dit eget slik med i biografen. Fordi, Fuck dig. That's why."
Så bliver det altså op ad bakke.

Hvis nu alternativt man sagde "Ja, selvfølgelig må du tage din egen low-fat sukkerfrie saftevand med i biografen og hey, du kan downloade filmen i et åbent format her bagefter mod en lille mer-pris", så ville der nok være en del flere der gik i biografen, eller købte film på bluray.

Tiden hvor Harrison Ford får 50.000 dollars i timen er ved at være ovre og lur mig om ikke han kan leve med at have et arbejde hvor han får 10.000 dollars i timen. Eller 5.000 dollars i timen.
- Altså nu hvor branchens primære argument er at man ikke har råd til at lave film fordi alle de onde pirater jo kun bruger læssevis af penge på Blurays og biografudstyr til stuen, etc.
Det bedste eksempel i nyere tid er ejeren af nordisk film, som går ud og beklager sig over at folk tager deres eget slik med, fordi de jo tjener flere penge på slik end på selve biografen. Det skriger bare i ørerne på folk som reelt ved hvor meget billigere det er blevet med digital distribution til biograferne kontra de gamle ruller ......
Så generelt at lyve for sine kunder er måske også et dårligt udgangspunkt - specielt når man lige sørger for at bryde loven og kræve visitation af folks private ejendele :)

Maria

Folk der downloader film der stadig er biografaktuelle, har jeg ikke meget til overs for. De ødelægger det for os andre, da biografbilletternes priser skrues i vejret, fordi selskaberne ikke tjener de penge de burde på filmene. De ødelægger det også for dem selv, fordi kvaliteten ofte er utrolig ringe.

Men filmselskaberne skulle virkelig også snart til at oppe sig lidt.

1. Hvorfor skal vi i Danmark nogle gange vente 2+ måneder på længe ventede film? Her taler jeg især om Oscarpotentielle film og fx Finding Dory, som udkom i JUNI MÅNED, men først kommer slut august i Danmark. Det er jo bindegalt, når der er tale om Pixar... Det er i den grad med til, at folk kunne blive fristet til at downloade ulovligt.

2. I stedet for at der skal gå 5 + måneder fra at en film får premiere til den kommer på DVD, kunne det måske skæres ned til 3 måneder. Filmselskaberne ved ligeså vel som folk der ofte går i biografen, at salene er stort set tomme på deres film efter 1 måneds visning i biografen. Hvorfor skal man trække pinen længere ud og vente så længe med DVD'en? Vi er nogle der ikke har råd til at gå i biografen 2+ gange, for at gense en film vi virkelig godt kunne lide.

3. Jeg ved godt det er utopisk at tro, at priserne kan sættes ned. Men jeg tror, at flere vil se film lovligt, hvis det ikke kostede en bondegård at gå i biografen. En ting er biografbilletten, men priserne for slik i biograferne er også fuldstændig vanvittige. Så det er helt klart noget de kunne kigge på også.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Seps <3

Jeg håber sådan på at i får lov til at åbne op snarest muligt..

25 minutter siden
Segoyuser/116755
Segoyuser/116755

Tja hvis du læser mange af de ting Gina Carano har skrevet synes det er forståeligt...

2 dage siden
VIPER

...Men jeg vil lige indskyde at Goro & Reptile faktisk er med.
Man ser lige den firearmede tyksak komme springene (1:47),

4 dage siden
Christine Dyrskjøt Elmstrøm

Vi mener selvfølgelig StudioCanal, tak for det skarpe øje.

4 dage siden
Michael

En af de ting der får mig i MK humør, er deres legendariske tema sang. Hvor er den?
Den dag i dag kan den stadig give mig gåsehud.

4 dage siden