Cookie- og Privatlivspolitik
10 essentielle danske film

10 essentielle danske film

Valgt af førende britisk filmmedie

Stem op!
314
Stem ned!
0
(reset)

Det anerkendte britiske filmmedie Sight & Sound har kigget dansk film efter i sømmene og sammensat en liste med 10 essentielle film.

Mediet er kendt for deres lister over verdens bedste film, der blot udkommer hvert 10. år, men indimellem udgiver Sight & Sound mere specifikke top 10’er.

Skribenten Sarah Lutton har valgt en række af de værker, som ofte optræder på lister over de bedste danske film. Man kunne dog godt ønske sig en komedie (fx Blinkende lygter) på listen, men måske den danske og britiske humor ikke ligner hinanden så meget, når det kommer til stykket.

Filmvalgene breder sig over ni årtier med start i 1925, hvor 'Du skal ære din hustru' af Carl Th. Dreyer åbner listen. Herefter følger ikke overraskende en anden Dreyer-film, Ordet, mens Jørgen Leths Paris-Roubaix-dokumentar En forårsdag i Helvede er en mindre forudsigelig tilføjelse.

Pelle erobreren, Breaking the Waves, Pusher-trilogien og Festen synes selvfølgelige på en liste over essentielle danske film, og disse er da også alle at finde blandt Luttons udvalgte. Man kan altid diskutere, om en anden Trier-film som fx Dogville skulle have været valgt i stedet, nu hvor vi alligevel er ude i engelsksproget territorium, men 'Breaking the Waves' er muligvis mere definerende for instruktøren.

Hvorvidt Elsker dig for evigt er Susanne Biers mest essentielle film, er heller ikke indlysende, da både Brødre, Efter brylluppet og Hævnen har fået tilsvarende positiv respons, sidstnævnte endda med en Oscar-belønning til følge.

De to nyeste film på listen er måske de mest overraskende, hvilket nok skyldes, at man tager de øvrige otte for givet som Danmarks historisk set største eksponenter.

Applaus af Martin Zandvliet er den seneste, nye spillefilm, og selvom dramaet med en uhyrligt velspillende Paprika Steen i hovedrollen er en vellykket film, har den sjældent optrådt på lister over essentielle, dansk film. På den anden side er Zandvliet blandt de mest interessante nyere instruktører herhjemme, så en af hans film er listen vel undt.

Act of Killing runder af som det nyeste værk, der fik en masse opmærksomhed pga. sin kontroversielle skildring af en dødspatrulje i Indonesien. Filmen er måske det bedste eksempel på det blomstrende miljø inden for danske dokumentarer.

10 essentielle danske film ifølge Sight & Sound:

Du skal ære din hustru (1925)
Ordet (1955)
En forårsdag i Helvede (1977)
Pelle erobreren (1987)
Breaking the Waves (1996)
Pusher-trilogien (1996-2005)
Festen (1998)
Elsker dig for evigt (2002)
Applaus (2009)
The Act of Killing (2012)

Se den oprindelige Sight & Sound-artikel på BFI's hjemmeside.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Ronni

Det kan være at dansk / britisk humor ikke er ens, men rettighederne til filmen er solgt til USA så der laver en Americansk version. Så lige traileren for en uge siden...

Ziltoxuser/915272

Det er svært at lave en liste, fordi man skal blande genre og film fra forskellige tider. Min liste er en blanding af vigtige filmkultur skatter, nostalgi, og nyere film som jeg synes holder i dag. Nogle film ælder bedre end andre, så min liste vil nok se anderledes ud om 10 år.

1. Olsen Banden serien (1968-1998)
2. Det forsømte forår (1993)
3. Mænd der hader kvinder (2009) - filmen er svensk indspillet, men er dog produceret af Nordisk Film og har dansk instruktør, så den tæller vel.
4. Pigen og millionæren (1965)
5. Min søsters børn (1966)
6. Adams æbler (2005)
7. De grønne slagtere (2003)
8. Flaskepost fra P (2016)
9. Klovn the movie (2010)
10. Kvinden i buret (2013)

Mickey

1. Blinkende Lygter
2. Pelle Erobreren
3. Flammen og Citronen
4. En Kongelig Affære
5. Fasandræberne
6. Olsen-Banden ser rødt
7. Nattevagten
8. Drengene fra Skt. Petri
9. Adams Æbler
10. De Grønne Slagtere

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Henrik

At en film skal laves så lang, at de så kun beskriver halvdelen af første bog på 3 timer, den gamle film kunne beskrive hele historien på 2 timer.

1 dag siden
Wayne

Rogue Squadron - er det eneste der er konkrete planer for.

1 dag siden
Aslanuser/577644
Aslanuser/577644

Kan ikke helt forstå den bølge af mandlige roller som af en eller anden grund absolut skal udskiftes med kvinder?

2 dage siden
jonas

Noget af det dårlige plot-development jeg nogensinde har været vidne til

2 dage siden
Henrikuser/250533
Henrikuser/250533

Dune overgik mine vildeste forventninger. Har ikke læst bøgerne, men er vild med science fiction.

2 dage siden