Årets bedste film 1986

Sidste chance
Billede
(© Platoon/Hemdale Film)

Efter at have konstateret en vis overvægt af Spielberg og Lucas i de første ti afstemninger om årets bedste film, er vi kommet til 1986, hvor der hverken kom en ny Indiana Jones eller Star Wars-film. Til gengæld bød året på adskillige andre stærke produktioner, der gjorde udvælgelsen af de 10 værker temmelig svær.

Oliver Stones Platoon vandt årets Oscar for Bedste film og står stadig som en af de mest vellykkede film om Vietnam-krigen, mens Roland Joffé fik Guldpalmen for sin historiske skildring af stridighederne mellem spanske jesuitter og portugisiske slaveejere i The Mission. I den mindre alvorlige afdeling finder vi det musikalske eventyr, Labyrinth, med den nyligt afdøde David Bowie. Endnu mere humoristisk er den australske Crocodile Dundee, der blev en verdensomspændende succes, og i Japan instruerede den legendariske animator Hayao Miyazaki hovedværket Laputa: Slottet i himlen.

I den uhyggelige afdeling fortsatte James Cameron det ækle rumvæsen fra Ridley Scotts 1979-gyser i den mere action-fyldte Aliens. David Cronenberg genindspillede en film fra 1958 og tog body horror til nye niveauer med The Fly, mens David Lynch udforskede den dystre side af menneskets seksualitet i Blue Velvet. Den underholdende Top Gun betød det helt store gennembrud for Tom Cruise, og endelig blev Stand by Me en af de mest vellykkede Stephen King-filmatiseringer.

Samme år udkom ungdomsklassikeren 'Ferris Bueller's Day Off', Woody Allens Oscar-vindende 'Hannah and Her Sisters', Umberto Eco-filmatiseringen 'In the Name of the Rose', den franske todelte 'Kilden i Provence'/'Manon og kilden' og action-eventyret Highlander. Det er bl.a. disse film, der ikke var plads til i afstemningen.

Listens kandidater er udvalgt på baggrund af enten popularitet, antallet af priser eller for at være generelt anerkendte blandt kritikere og/eller publikum.

Vi trækker lod om 2 x fribilletter blandt alle, der skriver, hvad de stemte på og hvorfor.