Cookie- og Privatlivspolitik
Årets bedste film 2015

Årets bedste film 2015

Redaktionens Top 10

Stem op!
31
Stem ned!
0
(reset)

Vores liste over årets bedste film stikker i alle geografiske retninger. USA er atter velrepræsenteret, men i år er filmlandet i selskab med både Rusland, England, Tyskland og Danmark.

Som altid indstillede hver i redaktionen sin personlige Top 20. Bruttolisten endte på 32 film, som nu er kogt ned til de 10 bedste film fra biografåret 2015.

Den mest bemærkelsesværdige mangel er måske Inderst inde, der måtte tage til takke med en placering lige udenfor Top 10 i selskab med Creed, Marshland og Mr. Turner.

(Kun film med dansk biografpremiere i 2015 har været med i kapløbet.)

Redaktionens Top 10 – 2015:

1. Whiplash
Nogen kaldte den for en sportsfilm i forklædning, men fortællingen om en hårdt prøvet trommeslager er meget mere end det. Det mildest talt anspændte forhold mellem lærlingen og hans sadistiske mentor er en rytmisk totaloplevelse, som endda er udstyret med årets bedste slutning på nogen film.

2. Birdman
Årets store Oscar-vinder er en afsindig rejse gennem et fragmenteret sind til tonerne af et tromme-score og billederne af en forstyrret mand. At Michael Keatons selvoptagede karakter har publikums sympati siger noget om præstationen, stemningen og ikke mindst den uforlignelige instruktion.

3. Under sandet
Den mest intense film i årevis viste sig at være dansk. Demonteringen af den ene landmine efter den anden er på niveau med beslægtede scener i 'The Wages of Fear' og 'The Hurt Locker'. Styrken ligger dog ikke kun i den ulidelige spænding, men i forholdet mellem Roland Møllers splittede sergent og de tyske drenges tragiske skæbne.

4. Mad Max: Fury Road
I en tid hvor action-filmen defineres af pæne amerikanske superhelte, var det en fryd at stifte bekendtskab med genfødslen af Mad Max og hans groteske ørken-udflugt. Omfavnelsen af det overgjorte er det mest modige træk, genren længe har set, og resultatet er anarkistisk underholdning på højt plan.

5. Korsvejen
Religiøs indoktrinering står for skud i den bedste tyske film i årevis. Tonen veksler mellem drama, sort humor og decideret tragedie, imens Lea van Acken stråler i rollen som den urimeligt hårdtprøvede Maria. ’Ordet’ har ikke levet forgæves.

6. Leviathan
Der er noget uventet majestætisk over fortællingen om Kolya, der må gå så grueligt meget igennem (og nedskylle oceaner af vodka), før hans skæbne forsegles. Symbolikken er både tung og subtil, hvilket i sig selv er en bedrift af de store.    

7. Sicario
Årets mørkeste thriller tager ingen gidsler, når FBI-agenter sætter deres egen dagsorden i jagten på mexicanske narkokarteller. Skuespillet er forrygende, fotograferingen er suveræn, og lydsporet er tungt som bly. Den filmiske version af et såret dyr.

8. 45 år
Det er svært at forestille sig et drama, der underdriver sine virkemidler mere end historien om et ægteskab og en hemmelighed.  Resultatet er en til tider rystende oplevelse fortalt på et knusende roligt fundament.

9. Star Wars: The Force Awakens
Det var lige præcis, hvad universet havde brug for - et nostalgisk sammenkog af den originale trilogi. Star Wars er for alvor tilbage på sporet med et forrygende eventyr, som samtidig kridter banen op for en række fortsættelser med stort potentiale.

10. Foxcatcher
Bennet Miller er en fremragende instruktør. Vi vidste det allerede, men et yderlige bevis er det autentiske drama om to brydere og deres træner, der langsomt men sikkert har kurs mod den dystre finale. Channing Tatum, Mark Ruffalo og Steve Carell leverer karrierens bedste præstationer.

Hvordan ser din topliste over årets film ud?


 • Whiplash (2015)

  Dramaet 'Whiplash' handler om den unge, talentfulde jazz-trommeslager Andrew Neyman, som er blevet optaget på et af de bedste musikkonser

 • Birdman (2015)

  I filmen 'Birdman' forsøger den fallerede Hollywood-skuespiller Riggan Thomson at genetablere sin karriere ved at instruere et teaterstyk

 • Under sandet (2015)

  Efterkrigsfilmen 'Under sandet' handler om den danske sergent, Carl Leopold, der får ansvaret for en gruppe unge krigsfanger.

 • Mad Max: Fury Road (2015)

  I 'Mad Max: Fury Road' har en atomkrig lagt verden i ruiner.

 • Korsvejen (2015)

  I ’Korsvejen’ glæder den 14-årige Maria sig til sin forestående konfirmation i den lokale, katolske menighed, der har førsteprioritet i f

 • Leviathan (2015)

  Filmen 'Leviathan' foregår i en by på den russiske Kolahalvøen.

 • Sicario (2015)

  I thrilleren 'Sicario' kommer FBI-agenten Kate Macer på sporet af en magtfuld narkobaron, som har sine forretninger omkring den mexicansk

 • 45 år (2015)

  I filmen '45 år' står Kate og Geoff Mercer foran deres 45-års bryllupsdag.

 • Star Wars: The Force Awakens (2015)

  'Star Wars: The Force Awakens' foregår 30 år, efter opgøret mellem Luke Skywalker, Darth Vader og Kejseren, der opløste Imperiet.

 • Foxcatcher (2015)

  'Foxcatcher' fortæller den autentiske historie om brødrene Mark og David Schultz, der i 1984 oplevede succes som olympiske brydere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

 

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Karin Elisabeth Fabricius

Absolut en top ti film!fremragende musik. Sommeren 92. Krigen. er danske bidrag på listen.
Amy tankevækkende. Og Ingrid Bergman dokumentaren. Burn og Cred. Padington og Kingsmen. Mens Bond skuffede

Tanjasl

Der er endnu et par stykker jeg mangler at få set blandt andet Birdman og Pride. Håber snart at få disse indhentet selvom 2016 ser ud til at blive et travlt år også.

Min top ti er følgende:
Mad Max
Whiplash
Fox Catcher
The Martian
The Imitation Game
Star Wars
Selma
Hunger Games
Rosita
Inderst inde

Tommy Pranguser/876976

Hvis ikke denne film er på ens top 10 - ja, så vil jeg påstå man ikke har set den :-)

Antaeus

Det er den svageste Star Wars film, men tager for mig stadig titlen som bedste film i år.

Umiddelbart synes jeg det er et forholdsvis svagt filmår og så alligevel ikke, når man får Star Wars, James Bond og Hunger Games så kan jeg kun være tilfreds, så er resten kun fyld.

dippegalantuser/922792

SW7:The Force Awakens
Selma
Amy
Sicario
Ex Machina
Kingsman: TSS
Montage of Heck
Birdman
The Hateful 8
The Revenant
Pride

...er alle 11 på min top-10! :-)

Ovenstående er i ikke-prioriteret rækkefølge.

Henriette69

Både "The Hateful Eight" og "The Revenant" har først premiere herhjemme i januar 2016

dippegalantuser/922792

...på en tur til udlandet, så for mig har de haft premiere i 2015...

Jeg rejser indimellem ret meget i forbindelse med arbejde.

Henriette69

........!!!

dippegalantuser/922792

Det kunne jeg jo også ha' skrevet til dit første indlæg, idet spørgsmålet i artiklen, som vi opfordres til at besvare, ikke fortæller at der kun må være tale om danske premieredatoer.

Henriette69

Det gør der så... "Kun film med dansk filmpremiere i 2015" har været udgangspunkt for listen, så det var li'som dét der var essensen i det hele...

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Rahbek

VI har ventet spændt på efterfølgerne til både Avatar og Topgun. Nu hvor de har været længe ventet.

3 timer siden
CINEMANDRUP

1.Doctor Strange in the multiverse og madness - fordi Benedict Cumberbatch er eminent godt castet til denne rolle og leverer gang på gang i alt og

5 timer siden
Andreas

Det bliver spændende at se Scream. Den kan blive alt fra værste i serien (hvilket ikke siger så lidt) til en ny klassiker.

20 timer siden
castigo

Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One)
Nightmare Alley
The Batman

23 timer siden
Bukselak

1.The Batman klart den mest ventede film
2. Mission Impossible 7 da jeg elsker de 6 andre

23 timer siden

Aktive debatter