Cookie- og Privatlivspolitik
"Stephen Hawking var ikke vild med ideen"

"Stephen Hawking var ikke vild med ideen"

Instruktøren bag Teorien om alting

Stem op!
10
Stem ned!
0
(reset)

Instruktøren James Marsh er født i England, men har boet i København i syv år og er gift med en dansker. Nu er han aktuel med Teorien om alting, der er en biografi over videnskabsmanden Stephen Hawking.

Marsh taler bl.a. om at være nomineret til verdens største filmpris, selvom interviewet fandt sted før selve Oscar-uddelingen søndag nat.

Hvad var din oprindelige interesse i Stephen Hawking?
Jeg havde faktisk ikke en oprindelig interesse. Da jeg fik tilsendt manuskriptet om Stephen Hawking, troede jeg, at det ville være en biografi lige ud af landevejen om denne store mand. Så da jeg rent faktisk læste det, blev jeg positivt overrasket over, at historien var ligeligt fordelt mellem to rigtige personer og deres ægteskab. Det er en kærlighedshistorie. Jeg fandt dette fokus spændende, da man portrætterer en person, som ellers er kendt for sin videnskab og sit handicap.

Hvad lærte du om Jane og Stephen Hawking?
Jeg vidste ikke så meget om deres forhold til at begynde med, men jeg var ikke klar over, at der ægteskab blev udfordret af en tredje person. Det kan man ikke skildre i en dokumentar, med mindre man var der, mens det skete. Allerede som ung mand giver lægerne Stephen to år at leve i, så da Jane gifter sig med ham, tror hun, at det bliver en kort kamp mod døden. Men han er stadig i live den dag i dag, så deres ægteskab blev noget meget kompliceret og interessant.

Teorien om alting

Hvorfor valgte du Eddie Redmayne?
Uanset hvem man caster, vil det være et sats. Vil en skuespiller overhovedet kunne portrættere dette handicap? Den fysiske transformation? Eddie ligner en ung Stephen Hawking, og det hjælper selvfølgelig. Derudover var han kendt for sit arbejde på teatret, og det gav mig ro i sindet. Han var meget passioneret og vidste, at han skulle give sig fuldt ud i forberedelserne både fysisk og psykisk. Vi optog ikke filmen kronologisk, så om morgenen kunne han være i kørestol, og om aftenen skulle han gå rundt. Det er meget svært for en skuespiller at omstille sig på den måde.

Tabte han sig til rollen?
Ja, det gjorde han. Men vi foretog også flere små justeringer, der skulle hjælpe på forvandlingen. Vi havde tre kørestole i forskellige størrelser, så hen imod slutningen af filmen sidder han i en ret stor kørestol. Vi fik også syet flere forskellige jakkesæt til ham. Det er ikke noget, man lægger mærke til. Eddies følelsesmæssige fremstilling er imidlertid det vigtigste - det tekniske er blot for at frigøre hans præstation.

Trådte du ekstra varsomt, nu hvor du fremstiller en person, som stadig er i live?
Bestemt. Kildematerialet kommer fra Jane Hawkings erindringer, og man har et ansvar for at fortælle sandheden i de store linjer. Man prøver at være respektfuld og ærlig. Men der var ingen censur. Dog valgte vi at respektere fx deres sexliv.

Mødte du Stephen og Jane inden optagelserne?
Ja, det gjorde jeg. Jane mødte jeg på Cambridge, hvor hun fortalte mig om sit liv på universitetet. Hvordan det var at have tre små børn og en handicappet ægtemand. Og alle de udfordringer, hun stod overfor. Det var vældig interessant. Mht. Stephen sendte vi et manuskript til ham, og vi fik hans modstræbende accept. Han var ikke vild med idéen, men han ville ikke stille sig i vejen for os.

Teorien om alting

Senere inviterede vi ham med på optagelserne i Cambridge, hvor vi havde en stor festscene, der skulle i kassen. Han blev ret overrasket og imponeret over størrelsen på produktionen. Efter den var færdig, viste vi den hurtigt til ham. Det var en nervepirrende oplevelse at sidde ved siden af og se den, og man kan ikke fornemme undervejs, om han kan lide den eller ej. Heldigvis kunne han godt lide den og sagde, at den stort set var sand. Siden har han set den et par gange mere og er meget glad for især Eddies præstation. Stephen sendte siden en mail til mig og sagde, at det var som at se sig selv på film. Det er det bedste kompliment, man overhovedet kan få.

Filmen og skuespillerne er nomineret til Oscars. Du har allerede vundet en Oscar, så du kan måske tage det lidt mere med ro?
Hvis filmen virker, så virker den pga. skuespillerne, og jeg er glad for al den opmærksomhed, de får. Da jeg vandt en Oscar, var det for en meget anderledes film (dokumentaren Man on Wire, red.), hvor processen er en helt anden. Man optager en film, så dukker man op til showet, og så vinder eller taber man. Med en spillefilm som denne handler det meget mere om kampagner og marketing, men det er jeg ikke en del af.

Felicity Jones er blevet hyret til den næste Star Wars spin-off. Hvad synes du om det?
Jeg ved ikke så meget om Star Wars. Jeg gav op efter den første film. Men hun har en stor spændevidde som skuespiller, og hun kan lide at overaske os med sine valg. Og det er et overraskende valg. Men jeg ville gå ind og se filmen, for jeg elsker hende som skuespiller.

Er der nogen danske skuespillere, du tænker at ville bruge i en kommende film?
Helt klart Mads Mikkelsen.

Teorien om alting er aktuel i biografen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

1 dag siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

1 dag siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

2 dage siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

4 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

5 dage siden

Aktive debatter