Cookie- og Privatlivspolitik
 Instruktør der ikke må lave film vinder Guldbjørnen

Instruktør der ikke må lave film vinder Guldbjørnen

Priserne uddelt på Berlinalen 2015

Stem op!
5
Stem ned!
0
(reset)

Årets priser, udvalgt af juryen med Darren Aronofsky i spidsen, er her til aften uddelt på den 65. Berlinale i Tysklands hovedstad.

Vinderen af Guldbjørnen blev 'Taxi' af Jafar Panahi, der udelukkende er optaget i en taxi i Teherans gader med instruktøren som chauffør.

Årsagen til det spartanske filmstudie på fire hjul skal findes i Panahis 20-årige forbud mod at lave film og forlade Iran. Dommen, der blev fældet i 2010, bunder i "propaganda mod Iran".

Om vinderfilmen skrev vi tidligere på ugen:

- For en politisk kommentarer om landets tilstand er der tale om et overraskende humoristisk, nærmest gemytligt, projekt, takket være filmens frie form, hvor passagerer filmes i en taxi med Panahi selv bag rattet. Manuskriptet virker mere eller mindre improviseret, og instruktøren indtager primært rollen som tilhører, når passagererne fortæller om deres opfattelse af samfundet, hvad enten emnet er sultestrejke, censur eller piratkopier af Woody Allen-film.

- I 2013 deltog Panahis 'Closed Curtain', som udelukkende var optaget i instruktørens hjem, også i hovedkonkurrencen i Berlin, hvor den vandt for Bedste manuskript. Filmen var dyster og tung, hvor 'Taxi' er let og legende. Jafer Panahi er en mand, der ved hvad han laver trods de stærkt indskrænkede muligheder.

Med Guldbjørnen til Jafar Panahi sender filmfestivalen et tydeligt signal om kunst og ytringsfrihed versus censur.

Berlinalens resterende priser blev nænsomt fordelt mellem resten af hovedkonkurrencens stort set bedste film.

Charlotte Rampling og Tom Courtney vandt skuespillerpriserne for deres præstationer i den strålende '45 Years', der i Berlin blev købt hjem til dansk biografpremiere.

Bedste instruktør gik til to film. Radu Jude for det sorthumoristiske, rumænske drama 'Aferim!' og polske Malgorzata Szumowska for dramaet 'Body'. Særligt førstnævnte var med til at hæve niveauet på årets festival.

Juryens store pris blev tildelt den chilenske 'El Club' af Pablo Larrain, imens dokumentaren 'The Pearl Button' (også fra Chile) vandt Bedste manuskript for sit portræt af vand og etnisk udrensning.

Endelig vandt 'Ixcanul' Alfred Bauer Prisen, og der var særpriser til 'Under Electric Clouds' og 'Victoria' for filmenes fotografering.

Sidstnævnte, der følger en nat i Berlin over 140 minutter uden klip, er filmet af Sturla Brandth Grøvlen, som er uddannet fra Den Danske Filmskole. 'Victoria' er købt hjem til dansk premiere.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.