Årets bedste film 2014

Redaktionens Top 10
Billede
(© UIP)

Vi har sjældent været mere uenige på redaktionen om årets 10 bedste film.

Hvis tre har elsket en given film, har to andre haft den diametralt modsatte opfattelse, osv. Bred enighed om en titel har ganske enkelt været en sjældenhed.

Resultatet er en Top 10, der for første gang i kino.dk’s historie består af lutter amerikanske film, imens oplagte kandidater (som Ida, Fortiden og Min søns familie) er landet lige uden for det allerbedste selskab.

Men afstemningen er demokratisk, systemet har talt, og vi kan hermed præsentere årets 10 bedste film!

(Kun film med dansk biografpremiere i 2014 har været med i kapløbet.)

Redaktionens Top 10 - 2014:

1. Boyhood
For andet år i træk har Richard Linklater begået årets bedste film. Og lad det være sagt med det samme. ’Boyhood’ er ikke fremragende, fordi den er optaget over 12 år. Fremgangsmetoden er beundringsværdig, men fortællingen om Masons liv fra dreng til ung mand er først og fremmest et sublimt portræt af noget, som de fleste af os kender. At vokse op, på godt og ondt.

2. 12 Years a Slave
Det værste ved ’12 Years a Slave’ er, at filmen er baseret på virkelige begivenheder. Det bedste er, at ingen andre film har været bedre til at portrættere det måske mørkeste kapitel i USA’s historie. Fortællingen om slaven Solomon Northup er knugende, sober og fundamentalt nødvendig.

3. Interstellar
Flere kynikere sagde fra undervejs, men netop springet fra videnskab til kærlighed løfter ’Interstellar’ fra nogenlunde konventionel science fiction til noget så sjældent som en blockbuster, der rent faktisk løber en risiko. Christopher Nolans galaktiske rejse er ikke bare en film men et værk.

4. Dallas Buyers Club
2014 var om noget Matthew McConaugheys år. Hans Oscar-vindende portræt af den HIV-positive Ron Woodroof er forrygende, ligesom hele filmen, der formår at være underholdende, til tider nærmest opløftende, trods det tunge emne.

5. The Grand Budapest Hotel
Det er ingen hemmelighed, at Wes Anderson som regel benytter de samme tricks, men denne gang går alt op i en højere enhed fra et absurd karaktergalleri til den endeløse række af tekniske finesser. Måske er der blot tale om en filmisk lagkage, men i så fald er den blandt de fineste af slagsen.

6. Inside Llewyn Davis
Ved første øjekast ligner det en mindre film af Coen-brødrene, men historien, om 60ernes svar på en hipster i eksistentiel krise, gemmer på en af deres mest komplekse bedrifter. Det sorthumoristiske drama er en moderne Sisyfos-myte med en perfekt narrativ struktur.

7. The Wolf of Wall Street
Hvis man skal lave en film om grådighed, kan man lige så godt gøre det ordentligt. I tre timer går Leonardo DiCaprio og Jonah Hill amok, og resultatet er et overflødighedshorn af ekstravagance på et fundament af indigneret had til den finansielle sektor og dens virkemidler.

8. Kvinden der forsvandt
David Finchers hyldest til Alfred Hitchcock og Brian De Palma kan både ses som ondskabsfuld underholdning eller som en ætsende allegori over det moderne parforhold. Og så udelukker den ene vinkel ikke engang den anden.

9. Hende
Årets andet bud på et moderne parforhold kommer fra Spike Jonze. I princippet burde en film om en mand, der forelsker sig i et computerprogram, ikke fungere, men det er netop filmens store fortjeneste, at det lykkes. Ikke mindst pga. Joaquin Phoenix i hovedrollen.

10. Guardians of the Galaxy
Det overraskende mange, at en film om en et talende træ og en skydegal vaskebjørn kunne resultere i en vellykket superheltefilm. Vi forventede netop, at en skydegal vaskebjørn, og de andre beskyttere af galaksen, ville blive formidabel underholdning. Og det gjorde det.
 
Hvordan ser din topliste over årets film ud?