Cookie- og Privatlivspolitik
33 ting du (måske) ikke vidste om Hobbitten

33 ting du (måske) ikke vidste om Hobbitten

Tolkien-trivia

Stem op!
19
Stem ned!
0
(reset)

Du ved sikkert det meste om Hobbitten-universet - fra Herredet i vest til Det ensomme bjerg mod øst.

Alligevel har vi samlet en omgang trivia, så du kan genopfriske, alt det du havde glemt, lære noget nyt og selvfølgelig være bedrevidende over for din familie og dine venner.

Hobbitten: En uventet rejse
- Daniel Radcliffe, Shia LaBeouf, James McAvoy og Tobey Maguire var på tale til rollen som Bilbo, men Martin Freeman var fra starten Peter Jacksons førstevalg.

- Troldmanden Radagast bliver kun nævnt ved navn i Hobbitten-bogen. Til gengæld møder man ham i Tolkiens 'Ringenes Herre'. I filmene forholder det sig lige omvendt. Radagast er med i Hobbitten-filmene men ikke i filmene baseret på 'Ringenes Herre'.

- Sylvester McCoy, der spiller Radagast, var under overvejelse til rollen som Bilbo i 'Ringenes Herre'.

- Richard Armitage, der spiller Thorin, fik sin skuespillerdebut som elver i et teaterstykke baseret på 'Hobbitten'.

© New Line Cinema
- Orken Bolg spilles af Lawrence Makoare. I Ringenes Herre-filmene spillede han både Uruk-Hai-lederen Lurtz, lederorken Gothmog og Witch-King of Angmar.

- Peter Jackson kan ses som en flygtende dværg, da Smaug angriber Erebor.

- Ian Holm (Bilbo i den ældre version) og Christopher Lee indspillede deres scener i Pinewood Studios uden for London for at undgå flyveturen til New Zealand af helbredsmæssige årsager.

Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark
- Romancen mellem Kili og Tauriel var ikke en del af de første optagelser fra 2011-2012. Scenerne blev først indspillet ved nye optagelser i 2013 for at føje mere historie til trilogiens midterste film.

- Den eneste af Peter Jacksons Tolkien-film uden Hugo Weaving (Elrond).

- Eva Green var til audition til rollen som Tauriel, der endte med at gå til Evangeline Lilly.

- Komikeren Stephen Colbert kan ses som spion med klap for øjet i Lake-town.

- I starten af filmen optræder Peter Jackson som en fuld mand, der spiser en gulerød, i byen Bree.

© Houghton Mifflin Harcourt

- Illustratoren Alan Lee, der står bag de mest kendte visuelle tolkninger af Middle-earth, har en gæsterolle i filmen. Han er én af musikerne, da dværgene og Bilbo forlader Lake-town.

- Legolas blinker kun én gang i filmen (hvor han opdager, at han er blevet såret). I 'Ringenes Herre' blinker han kun, da han bliver overrasket.

- Kilis sten er en såkaldt labradorite opkaldt efter den canadiske halvø, Labrador, hvor den blev fundet første gang i 1700-tallet.

- I fankredse findes en teori om dværgenes Arkenstone. Stenen skulle være en af silmarillerne - tre ædelstene fra Tolkiens posthume værk, Silmarillion.

- 'En uventet rejse' og 'Dragen Smaugs ødemark' indspillede flere penge på verdensplan end 'Eventyret om ringen' og 'De to tårne'. Dog takket været højere billetpriser og 3D-tillæg.

Hobbitten: Femhæreslaget
- 'Femhæreslaget' er eftersigende den dyreste film i trilogien med et budget på 250 mio. dollars. 'En uventet rejse' og 'Dragen Smaugs ødemark' kostede henholdsvis 200 og 225 mio. dollars at producere. Til sammenligning kostede Ringenes Herre-trilogien ca. 94 mio. dollars pr. film.

- Med en spilletid på ”kun” 144 minutter er 'Femhæreslaget' den korteste af Peter Jacksons film om Middle-earth.

© New Line Cinema
- Billy Boyd (der spiller Pippin i Ringenes Herre) har selv været medforfatter på sangen, som han fremfører under rulleteksterne.

- Andy Serkis, der spiller Gollum, har været second unit-instruktør på alle tre Hobbitten-film.

- Dværgen Bombur taler ikke i nogen af Hobbitten-filmene.

- Cate Blanchett (Galadriel) er med i alle tre film, men indspillede alle sine optagelser på kun otte dage.

- Ian McKellen og Cate Blanchett er de eneste skuespillere, der medvirker i alle Peter Jacksons Tolkien-film.

J.R.R. Tolkien (1892-1973)
- Tolkiens fulde navn er John Ronald Reuel Tolkien. Han var professor og ekspert i engelsk sprog og filologi - en sprogvidenskab med særlig vægt på forståelse af et sprogs forbundne historie, litteratur og kultur.

© HarperCollins
- I 1916 deltog han i Slaget ved Somme under Første Verdenskrig. I 1917 blev han sendt hjem med et tilfælde af skyttegravssyge.

- 'The Hobbit' udkom i 1937. Tolkiens bog er siden blevet solgt i mere end 100 mio. eksemplarer.

- En signeret førsteudgave af romanen blev i 2008 solgt for 60.000 britiske pund.

- 'Hobbitten' blev skrevet om flere gange. I den første udgave bruger Gollum ringen som gevinst i væddemålet med Bilbo. Tolkien omskrev senere kapitlet, så det hang bedre sammen med 'Ringenes Herre', og derfor mister Gollum i stedet ringen - stærkt imod hans vilje.

- Da 'Hobbitten' i 1937 skulle udgives i Nazi-Tyskland, spurgte den tyske forlægger, om Tolkien var af arisk oprindelse eller ej. Tolkien svarede "Jeg kan kun formode, at du spørger, om jeg er jøde. Jeg må beklageligvis svare, at jeg ikke har nogen forfædre blandt det begavede folk." På baggrund af svaret blev 'Hobbitten' ikke udgivet i Tyskland før 1945.

- J.J.R. Tolkien var ven med forfatterkollegaen C.S. Lewis, der skabte Narnia-bøgerne. De underviste begge på Oxford University.

© ABC Video Enterprises

- Tolkien mente, at hans bøger ville være umulige at filmatisere. Selvom han solgte filmrettighederne før sin død, havde han ingen forventninger om, at bøgerne kunne blive succesfulde film. I første omgang fik han mere eller mindre ret. 

- I 1977 blev der produceret en halvtarvelig animationsfilm til tv baseret på 'Hobbitten'. Filmen er 77 minutter lang og fyldt med sange.  I 1978 udkom Ralph Bakshis ambitiøse animationsfilm baseret på 'Ringenes Herre'. Handlingen stopper dog ved Slaget om Helm's kløft, og trods kommerciel succes opnåede filmen ikke bred anerkendelse.

Hobbitten: Femhæreslaget er aktuel i biografen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Hanneuser/278616

Det passer ikke at Hugo Weaving(Elrond)ikke er med i Hobbitten 3. Han deltager i en scene sammen med Cate Blachett og Ian McKellan og Saruman

Andy Serkins som Gollum er ikke med i Hobbitten 3

SSuser/10172

Det står under 'Dragen Smaugs ødemark'. Ikke 'Femhæreslaget'.

Hilsen Søren - kino.dk

Jacob

En del vidste jeg i forvejen, men man kan altid blive klogere :-) Jeg vil desuden nævne at tønde-flugten i 2'eren er noget mere fredelig i bogen. Det er den slags tiltag fra Peter Jackson, som gør at Tolkien familien stejler, og nægter at sælge flere rettigheder. Det er en fed nok actionscene, men at det muligvis forhindrer flere film om Midgård er lidt ærgerlig.

Pil

Jeg hader at være picky-picky, men i DOS er det både Alan Lee og John Howe, der har en cameo som musikere i Lake Town. John Howe er ham den hyggelige fætter med skægget.

CINEMANDRUP

Altid godt at få tilføjet et par ting til sin trivia viden om sine yndlingsværker.

Maggie Smith

Elsker også den slags nyheder. Fedt!

Tanjasl

Jeg elsker trivia nyheder!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Olivia

Hej Kino.

Til min store nysgerrighed, vides det så på hvilket tidspunkt vinderen af best international film finder sted til showet?

1 dag siden
CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

2 dage siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

3 dage siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

3 dage siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

5 dage siden

Aktive debatter