Skandinavisk gennembrud i Venedig

Første nordiske Guldløve i 59 år
Billede
(© Roy Andersson Filmproduktion AB)

Roy Andersson (Sange fra anden sal) modtog den fornemmeste pris, Guldløven, ved årets udgave af Venedig Filmfestival for sin nye film, 'En duva satt på en gren och funderade på tillvaron'.

Samtidig modtog den delvist danskproducerede 'The Look of Silence' den store jurypris (Grand Jury Price). Dokumentaren er en efterfølger til den roste The Act of Killing, og begge film er instrueret af amerikaneren Joshua Oppenheimer.

Priserne betyder et mindre gennembrud for skandinavisk film, der ellers ikke har været velanset på festivalen. Faktisk skal vi helt tilbage til 1955 og Dreyers Ordet for at finde en dansk vinder af Guldløven. Svenskerne har aldrig tidligere vundet en Guldløve, men legendariske Ingmar Bergman fik en ærespris i 1971.

Værtslandet Italien har vundet Guldløven 12 gange, mens Frankrig har været på podiet hele 14 gange, enten som hovedproducent eller del af et større landesamarbejde. Ergo: sydeuropæisk film har gode kår ved den italienske festival.

Seneste 10 vindere af Guldløven før Roy Andersson:

2013: Sacro GRA (Gianfranco Rosi, Italien)
2012: Pieta (Kim Ki-duk, Sydkorea)
2011: Faust (Alexander Sokurov, Rusland)
2010: Somewhere (Sofia Coppola, USA)
2009: Libanon (Samuel Maoz, Israel)
2008: The Wrestler (Darren Aronofsky, USA)
2007: Lust, Caution (Ang Lee, USA, Kina, Taiwan)
2006: Still Life (Jia Zhangke, Kina)
2005: Brokeback Mountain (Ang Lee, USA)
2004: Vera Drakes hemmelighed (Mike Leigh, Storbritannien)
2003: The Return (Andrey Zvyagintsev, Rusland)

'En duva satt på en gren och funderade på tillvaron' er planlagt til dansk premiere til næste år, og 'The Look of Silence' får dansk premiere dette efterår/vinter.

Hvor mange af vinderfilmene har du set?