Cookie- og Privatlivspolitik
Feature: At vokse op i dansk film - 1990erne

Feature: At vokse op i dansk film - 1990erne

Genrefilmens indtog

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)

Med premieren på 'Kapgang' får dansk film endnu et kapitel i rækken af opvækst-skildringer. Vi fortsætter vores tilbageblik på genren, hvor vi er kommet til 1990erne.

Storhedstiden i 1980erne stilnede så småt af i det følgende årti, men der blev alligevel produceret nogle nævneværdige værker. Hvem husker ikke Frits Helmuths ætsende portræt af Lektor Blomme i ’Det forsømte forår’ (1993) baseret på Hans Scherfigs udviklingsroman?

Eller skildringen af gruppedynamik og klasseskel blandt unge modstandsfolk i besættelsesfilmen ’Drengene fra Sankt Petri’ (1991)?

Og hvad med den deprimerende fortælling om en teenagepiges problemer, efter hun flytter sammen med sin gymnasielærer i ’Kærlighedens smerte’ (1992)?

Disse film lå i fin forlængelse af den stil, der blev lagt i 1980erne, men 90erne bød også på noget forholdsvis nyt i ungdomsfi lmen: genrer. ’Kærlighed ved første hik’ (1999), baseret på Dennis Jürgensens roman, blev den første i serien om Anja og Viktor, der senere skulle få fire succesrige efterfølgere.

Drengene fra Skt. Petri

Serien bragte folkekomedien ind i dansk ungdomsfilm, mens gysene opstod i film som ’Sidste time’ (1995) og ’Mørkeleg’ (1996). Nu var filmene så langt fra fordums tiders oprør mod autoriteterne og nostalgiske tilbageblik på ungdommen, som muligt. Det var underholdningen, der var i højsædet, og inspirationen kom fra USA og ikke Europa. 

Kendetegn: Genrer som folkekomedie og gys indtager ungdomsfilmen, og de klassiske ungdomsfi lm hæver overliggeren ved bl.a. at introducere mord i ’Det forsømte forår’ og ’Drengene fra Sankt Petri’. Der fokuseres mere på underholdning end debat.

Vigtigste film: Det forsømte forår, Drengene fra Sankt PetriKærlighed ved første hik

I morgen fortsætter vi i opvækstens tegn og ser nærmere på 2000erne.

Kapgang får premiere den 28. august - besøg filmprofilen og brug buzz-o-meteret.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
jan

Drengene fra Sankt Petri og Det forsømte forår.

Maggie Smith

Helt klart et årti med gode film, som har sat sit præg på den danske filmhistorie. Film vi har lært af, film vi har grædt til, film vi har grinet til. Store oplevelser.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

3 timer siden
MikkelHJuser/610689
MikkelHJuser/610689

Når man tænker på, at den danske titel på Paul Blart: Mall Cop er Centervagten, så kan jeg sagtens forstå sammenligningen.

15 timer siden
DJT
Har
DJT

...ikke set The Conjuring 3 endnu, og det er ganske rigtigt, at La Llorona er den værste, men den næstværste er altså The Nun.

1 dag siden
Alex

Kom nu ind i kampen biografer.

1 dag siden
Karin

Fordi det stadig er en af de bedste film nogensinde. Den ældes meget flot og satte nye standarder for film.

4 dage siden

Aktive debatter