Cookie- og Privatlivspolitik
Feature: At vokse op i dansk film - 1970erne

Feature: At vokse op i dansk film - 1970erne

Samfundsproblemer og røde halstørklæder

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

Dansk film har en stolt tradition for historier om opvækst og ungdom. Seneste skud på stammen er 'Kapgang', der får premiere på torsdag.

I den forbindelse har vi kigget nærmere på film om at vokse op - årti efter årti. Vi starter i 1970erne:

Det var ikke, fordi der ikke tidligere havde været forsøgt at lave film om at vokse op i Danmark, men det var 1970erne, der virkelig satte ungdommen på filmlandkortet.

’Ang.: Lone’ fra 1970 indledte den bølge af realistiske, nærmest dokumentariske ungdomsfilm, der fortsatte med en række antiautoritære fi lm som ’La’ os være’ (1975) og ’Måske ku’ vi’ (1976).

Herefter kom nogle af dansk ungdomsfilms mest toneangivende instruktører på banen. Nils Malmros fandt inspiration i den franske instruktør François Truffaut og debuterede med ’Lars Ole, 5c’ i 1973, men det var ’Drenge’, der i 1977 gav en hidtil uset troværdig skildring af en knægts ungdomsliv i tre forskellige perioder.

Vil du se min smukke navle?

Søren Kragh-Jacobsen debuterede med ’Vil du se min smukke navle?’ (1978), som foregår i naturen fri for voksne autoriteter og seriøst skildrer følelserne hos den mest sensitive aldersgruppe.

’Mig og Charly’ fra samme år blev Morten Arnfreds første af tre ungdomsfi lm, og den skildrede unges spirende seksualitet - et tema der skulle blive ret almindeligt i eftertidens ungdomsfi lm.

Årtiet blev sluttet af med ’Johnny Larsen’ (1979), der viste samfundets problemer gennem øjnene på unge Johnny, der iført rødt halstørklæde forsøgte at fi nde sin plads i livet. En række film med det til fælles at skildre de svære år fra barn til voksen, der satte sit præg på genren de følgende årtier.

Kendetegn: Oprør mod autoriteterne og samfundet set fra de unges perspektiv.
Vigtigste film: Drenge, Vil du se min smukke navle?, Mig og CharlyJohnny Larsen

I morgen fortsætter vi i opvækstens tegn og ser nærmere på 1980erne.

Kapgang får premiere den 28. august - besøg filmprofilen og brug buzz-o-meteret.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Maggie Smith

Interessant, og rigtig godt skrevet. Ser frem til i morgen.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Carsten

Det lyder som en drålig nyhed og synd for det univers der er bygget op. Jeg håber ikke det vil ske at han skal være med i dette univers.

2 timer siden
Heidi

Captain America: The First Avenger udspiller sig i ca. år 2012 da den starter med at de finder Steve Rogers frossen (ca.

4 timer siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Tak skæbne.

12 timer siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

12 timer siden
Finn Carl

Jeg så versionen med Peter Ustinov som Poirot, også filmet ombord på den afsatte, ægyptiske Kong Farouks gamle kongeskib på Nilen, som agerede hjul

18 timer siden

Aktive debatter