Overraskende vinder af Guldbjørnen

Årets priser uddelt på Berlinalen
Billede
(© Berlinale 2014)

Da den kinesiske 'Black Coal, Thin Ice' (Bai Ri Yan Huo) blev vist på filmfestivalen i onsdags, var reaktionerne blandede, og nu har filmen vundet Guldbjørnen for Bedste film.

Filmen, instrueret af Yi'nan Diao, følger en tidligere politimand, der kommer på sporet af en kvinde med relationer til en række mord fem år tidligere. I bedste film noir-stil viser kvinden sig naturligvis at være et farligt bekendtskab.

Grundet mere kunstneriske titler i hovedkonkurrencen havde de færreste forudset, at Guldbjørnen ville gå til 'Black Coal, Thin Ice' foran film som 'Boyhood' og 'Kreuzweg'.

'Boyhood' vandt i stedet en Sølvbjørn for Bedste instruktion (Richard Linklater), og 'Kreuzweg' tog prisen for Bedste manuskript. Juryens særpris gik til Wes Andersons 'Grand Budapest Hotel'.

Haru Kuroki blev kåret som Bedste kvindelige skuespiller i den japanske 'The Little House' (Chiisai Ouchi), og Bedste mandlige hovedrolle gik til Liao Fan i 'Black Coal, Thin Ice', der altså også løb med selve Guldbjørnen.

Endelig vandt 91-årige Alain Resnais den særlige Alfred Bauer-pris for 'Life of Riley' (Aimer, boire et chanter), det er et filmet teaterstykke inklusiv kulisser og en rolleliste bestående af seks personer.

Den ellers fænomenale ´71´vandt således ingen priser, men hertil var filmen formentlig en kende for mainstream til årets jury.