Kommende stjerne - Greta Gerwig

Fra 'Meryl Streep of Mumblecore’ til 'it girl'
Billede
(© Miracle Film)

Glem alt om supertynde modeller og feterede sangerinder. Tidens nye it girl er en sund, blond, amerikansk skuespillerinde ved navn Greta Gerwig.

Med sin skæve charme er Gerwig havnet på samtlige hold-øje-med-lister som en slags moderne Annie Hall-figur. Det er den aktuelle film 'Frances Ha', der har skabt den omfattende hype, men Gerwig er på trods af sine kun 30 år langt fra ny i filmbranchen.

Gerwig var blot teenager og læste stadig filosofi på college, da karrieren ved et tilfælde blev skudt i gang. Hun havde faktisk altid troet, hun skulle udfolde sig som manuskriptforfatter, men en mindre rolle i lavbudgetfilmen ’LOL’ (2006) åbnede nye døre for den unge kvinde.

Inden længe var pigen fra Californien blevet en fast del af newyorker-miljøet omkring subgenren mumblecore, der kendetegnes af masser af dialog leveret af amatører eller independent-filmtalenter. Gerwig medvirkede i så mange af den slags film, at hun blev udråbt til at være ’The Meryl Streep of Mumblecore’, men i 2008 tog hun skridtet videre og skrev, instruerede samt medvirkede i filmen ’Nights and Weekends’ sammen med sin kreative partner Joe Swanberg.

Det skulle dog blive en anden samarbejdspartner, der fik størst indflydelse på Gerwigs karriere. Nemlig instruktøren Noah Baumbach (The Squid and the Whale, 2005), der hyrede hende til hovedrollen i independentdramaet 'Greenberg' (2010) overfor Ben Stiller.

Filmen blev ikke en synderlig succes, men Hollywood lagde mærke til Gerwig, der efterfølgende fik roller i mainstreamfilm som No Strings Attached (2011) og Arthur (2011) samt Woody Allens To Rome With Love (2012).

I dag danner Gerwig og Baumbach par, og den aktuelle 'Frances Ha' er instrueret af Baumbach over et manuskriptet af Gerwig, der i en let tone behandler det at være ung, urban og usikker.

Aktuel i Frances Ha