Svend-priserne 2013 er blevet uddelt

Zentropa scorer stort!
Billede
(© kino.dk)

Over de seneste uger har man her på kino.dk kunnet stemme om, hvilke film der var de mest populære i det seneste års tid. I aftes blev Svend-priserne så uddelt i Svendborg, og filmselskabet Zentropa var den helt store vinder.

Huxi Bach var vært ved årets prisuddeling, og til at præsentere og overrække priserne var bl.a. Mick Øgendahl, Søren Pilmark og kulturminister Marianne Jelved inviteret på scenen.

To priser gik til Jagten (for Bedste danske film og Bedste mandlige skuespiller: Mads Mikkelsen) og to til Den skaldede frisør (Bedste kvindelige skuespiller: Trine Dyrholm og Årets nye danske håb: Molly Blixt Egelind). Begge film er produceret af Zentropa, og vi mødte selskabets direktør, Peter Aalbæk Jensen, efter han havde været på scenen og modtage en fraværende Mads Mikkelsens hovedrollepris:

- Enhver fodboldspiller ved, at det er hjemmebanen, der er den kæreste. At stå her i Svendborg og få en stribe priser for både 'Jagten' og 'Den skaldede frisør'. Det bliver man helt oprigtigt rørt over.

Er det noget særligt, når det er publikum, der stemmer?
- Ja, for i det øjeblik der kommer en jury ind over, opstår der altid nogle handler, fordi folk er uenige: Så får du mandlige skuespiller-prisen, og så får jeg kvindelige... Og så begynder det at blive uærligt. Publikum skal ikke tage de hensyn - de skal bare stemme med hjertet.

Trine Dyrholm modtog oprigtigt stolt prisen for Bedste kvindelige skuespiller, og efterfølgende fortalte hun kino.dk:

- Jamen, det er jo dejligt, når publikum tager de ting, man laver, til sig. Det er jo dem, vi laver filmene til. Men jeg ser det ikke sådan, at: Nu vandt jeg, så er jeg den bedste. Jeg ser det som en fejring af filmen ('Den skaldede frisør', red.), og det er det vigtigste.

Dyrholms yngre kollega fra Susanne Biers komedie, Molly Blixt Egelind, blev Årets nye danske håb. Skuespilleren, der er datter af Søs Egelind, var ét stort smil, da vi fangede hende efter sin triumf:

- Jeg er utroligt glad og beæret over, at der er så mange, der har stemt på mig. Det er helt fantastisk. Jeg ved, at der er rigtig mange, der har været i biografen og se 'Den skaldede frisør', og det er rart at blive anerkendt af dem, der rent faktisk går ind og ser filmen.

9717 deltog i afstemningen på kino.dk og afgav 68.019 stemmer i syv kategorier.

Svend-priserne 2013 går til:

Bedste danske film:
Jagten
 
Bedste danske børnefilm:
Otto er et næsehorn
 
Bedste udenlandske film:
De urørlige
 
Bedste udenlandske børnefilm:
Madagascar 3: Efterlyst i hele Europa
 
Bedste kvindelige skuespiller:
Trine Dyrholm (Den skaldede frisør)

Bedste mandlige skuespiller:
Mads Mikkelsen (Jagten)

Årets nye danske håb:
Molly Blixt Egelind (Den skaldede frisør)