Verdens fedeste biografer?

Fem biografer du skal besøge før du dør
Luksusbiografen Cine de Chef i Seoul
(© Cine de Chef)

En biograf er ikke bare en biograf, og der er biografer for enhver smag. Nogle foretrækker store multiplex-biografer med mange sale og et stort udvalg, mens andre er mere til små arthouse-biografer med smalle og anmelderroste titler på programmet.

Men biografer kan også skille sig ud på andre måder, og bl.a. har fem biografer fra steder rundt om i verden gjort deres for at sidde fast i biografgængernes bevidsthed.
 
The Mareel Cinema, Lerwick, Shetland, Storbritannien
Storbritanniens nordligste biograf ligger på Shetlandsøerne i hovedstaden Lerwick og blev opført sidste år på Hay’s Dock. Bygningen, der er i aluminium, passer til det omkringliggende industrikvarter, og ud over to sale er der en cafebar, en sal til livemusik og et stort vindue med udsigt ud over vandet.

The Mareel Cinema

EYE Film Institute Netherlands, Amsterdam, Holland
Det hollandske filminstitut har til huse i bygningen, som ligger i det fremadstormende Overhoeks-distrikt i Amsterdam. Den geometriske bygning fra 2012 indeholder både filmmuseum, fire biografsale, butik og cafe.

EYE Film Institute Netherlans

Cine de Chef, Seoul, Sydkorea
Med en mindstepris på 300 kr. for en billet er der dømt luksus i denne koreanske biograf, hvor man kan nyde en lækker middag og tilhørende vin i biografsalen, hvor der kun er plads til 30 mennesker.

Cine de Chef

Cinémathèque Française, Paris, Frankrig
Det franske cinematek, der har en af verdens største filmarkiver og blev stiftet af Henri Langlois i 1936, flyttede position i 2005 og blev designet i kubistisk stil af Frank Gehry. Ud over fire biografsale indeholder bygningen et filmmuseum og et bibliotek.

Cinemateque Fracaise

The Castro Theatre, San Francisco, USA
Timothy Pflueger er arkitekten bag denne middelhavsinspirerede biograf i San Francisco, som første gang slog dørene op i 1922. The Castro Theatre viser udenlandske film, klassikere og festivalfilm.

The Castro Theatre

Der er selvfølgelig mange andre fede biografer, se bl.a. ti af de fedeste her.