Oversete favoritfilm #1 - Judgment Night

Film der fortjener et bedre ry
Forstads-fyre på afveje
(© Largo Entertainment)

Oversete favoritfilm er en ny serie, hvor redaktionen, kino.dk-brugere og danske kulturpersonligheder på skift vil argumentere for film, der fortjener et bedre ry. Første film i serien er valgt af Søren Søndergaard fra kino.dk.

Om det var soundtracket, der i første omgang gjorde Judgment Night (1993) så interessant, før filmen udkom på video herhjemme (efter at være blevet forbigået i de danske biografer), lyder sandsynligt, for CD’en var i kraftig cirkulation blandt både rock- og hip hop-fans.

Årsagen var simpel. Helmet havde indspillet et nummer sammen med House of Pain, Living Colour sammen med Run DMC, Slayer sammen med Ice-T, men det bedste var dog det strålende Fallin' af Teenage Fanclub og De La Soul, som åbner selve filmen til billederne af en søvnig forstad i Chicago. Her lever Emilio Estevez (Young Guns) et idyllisk liv med sin kone og nyfødte barn, men denne dag skal han på drengetur.

Målet er en boksekamp i indre by, og da en trafikprop resulterer i en dumdristig genvej gennem byens værste kvarter, starter problemerne for den efterhånden berusede gruppe venner med en brovtende Jeremy Piven (Entourage) i spidsen. Inden længe er de naturligvis blevet vidne til et koldblodigt bandemord, og lederen (en ganske formidabel Denis Leary) har ikke tænkt sig at lade fire vidner fra middelklassen slippe væk med livet i behold. Hermed går starten på en klassisk omgang katten-efter-musen, der finder sted i mere eller mindre real time den næste times tid.

'Judgment Night' er på ingen måde verdens mest originale film. Til gengæld skal man lede længe efter en mere intuitivt spændende og fermt iscenesat actionfilm, hvis man altså ikke medregner de mere velkendte genreklassikere som Lethal Weapon (1987) og Die Hard (1988). Mod slutningen går det dog en smule ned ad bakke, og troværdigheden begynder for alvor at smuldre, når skurkene til stadighed finder frem til hvert eneste skjulested, og familiefædrene udvikler Chuck Norris-evner over en nat. Det er dog småting i en genrefilm, hvor karaktererne rent faktisk gør noget så sjældent som at handle rationelt og træffe nogenlunde realistiske beslutninger for at redde deres liv.

I sidste ende er Judgment Night blot endnu en actionfilm om den almindelige mands møde med vold og pludselig død, men den hører til de absolut bedste af sin slags. Og den fortjener et langt større publikum.