Iran truer Oscar-vinder med sagsanlæg

'Operation Argo' slæbes måske i retten
Affleck er ikke populær i Iran
(© Warner Bros.)

Iran planlægger at sagsøge Hollywood på grund af den Oscar-vindende thriller Operation Argos "urealistiske portræt" af landet. Det skriver Entertainment Weekly.

Ifølge iranske medier er advokaten Isabelle Coutant-Peyre i Iran for at tale med talsmænd i landet om, hvordan sagsanlægget skal støbes sammen. Coutant-Peyre er også berygtet for at være advokat for terroristen Carlos "Sjakalen".

'Operation Argo' skildrer begivenhederne i 1979, hvor den amerikanske ambassade i Iran bliver stormet, og 52 amerikanere holdes som gidsler i 444 dage. Seks ambassadører flygter og skal reddes ud af landet af CIA-agenten Tony Mendez (Ben Affleck).

Efter filmen modtog tre Oscars i februar, bl.a. for Bedste film, afviste officielle talsmænd for Iran 'Operation Argo' som pro-CIA, anti-iransk propaganda.

Sagsanlægget kommer, efter en gruppe filmkritikere og kulturfolk ved en lukket visning så filmen og kaldte dens skildring af iranere alt "for voldelige". Filmen kritiseres endvidere for at være et propagandistisk angreb mod både Iran og menneskeheden generelt.

Det er ikke første gang, Iran har anklaget Hollywood for et skrævvredet billede af landet, og både 300The Wrestler og 'Not Without My Daughter' fik hårde ord med på vejen.

'300' på grund af sin skildring af de fjendtlige 30.000 persere, 'The Wrestler' for en scene, hvor Mickey Rourke knækker en flagstang med det iranske flag, og endelig 'Not Without My Daughter' for sin fremstilling af den iranske befolkning.

Warner Bros., der står bag både '300' og 'Operation Argo', har ingen kommentarer til sagen.