Oscar-forbandelsen

Vinderne der forsvandt
Fra 'Monster's Ball' til 'Catwoman'
(© A.M.P.A.S)

Oscar-uddelingen finder sted om to dage - natten mellem den 24. og 25. februar.

Vi varmer sevfølgelig op til begivenheden med daglige Oscar-relaterede nyheder, og i dag er turen kommet til den såkaldte Oscar-forbandelse.

En karriere bliver aldrig det samme, efter man har vundet en Oscar. For langt de fleste betyder sejrens sødme bedre roller, større budgetter og forhåbentlig mere medbestemmelse.

Men for få uheldige kan det gyldne skulderklap sende én direkte i glemmebogen. Her er fem ekspemler på ofrer for fobandelsen:

Cuba Gooding Jr.
Ung lovende skuespiller, der vandt en birolle-Oscar for Jerry Maguire i 1996. Gooding Jr. vil altid blive husket for sin estatiske takketale, men formåede aldrig at spinde guld på Oscar-æren, og i dag medvirker navnet Cuba Gooding Jr. oftest i direkte på dvd-titler.

Halle Berry
Den smukke skuespillerinde er bestemt ikke blevet arbejdsløs efter hendes stortudende og historiske Oscar-sejr for Monster's Ball i 2001, og allerede året efter var hun Bond-babe. Hverken Agent 007 eller hendes mutant-kolleger i X-Men-filmene kunne dog redde Berry, efter dennes hysterisk dårlige præstation i Catwoman.

Helen Hunt
Populær skuespillerinde, der havde optjent respekt på både TV og film, før karrieren kulminerede med en Oscar-vindende rolle i As Good as It Gets (1997). Derefter valgte Hunt det ene kuldsejlede projekt efter det andet, og skuespillerindens momentum blev aldrig udnyttet fuldt ud. Først i år ser heldet ud til at vende med en ny Oscar-nominering for The Sessions.

Mira Sorvino
Hun var pludseligt på alles læber, da hun ud af det blå scorede en statuette som Woody Allens prostituerede muse i 'Mighty Aphrodite' (1995) og efterfølgende begyndte at date tidens hotteste instruktør, Quentin Tarantino. Sorvino blev dog aldrig et salgbart navn, og i dag er hun nærmest ukendt... Mira hvem?

Roberto Benigni
Italiensk multitalent med to Oscars i bagagen (Bedste udenlandske film og Bedste skuespiller) for publikums-pleaseren Livet er Smukt (1997). Hollywood kunne efterfølgende have været Benignis legeplads, men to flop (Pinocchio, Tigeren og sneen) senere er Benigni stadig bedst kendt i Europa.