Cookie- og Privatlivspolitik
Verdens bedste film er fundet

Verdens bedste film er fundet

Sight & Sound afslører resultatet af verdens måske mest ambitiøse afstemning

Stem op!
7
Stem ned!
-3
(reset)

Hvert 10. år stemmer en række prominente kritikere samt andre film- og kulturpersonligheder på verdens bedste film (846 i alt), og vinderen blev denne gang Alfred Hitchcocks ’Vertigo’ (1958), der dermed henviser ’Citizen Kane’ (1941) til 2. pladsen.

Orson Welles' mesterværk har ellers siddet tungt på 1. pladsen, siden det britiske filmmagasin introducerede afstemningen i 1952, men nu har flere altså foretrukket Hitchcocks stærkt psykologiske drama med James Stewart og Kim Novak.

Desuden har 358 filminstruktører stemt i en sideløbende afstemning (bl.a. Tarantino, Scorsese, Coppola og såmænd Lone Scherfig), og her blev Ozus ’Tokyo Story’ (1953) kåret som verdens bedste film foran ’2001: A Space Odyssey’ (1968) og ’Citizen Kane’ på en delt 2. plads.

Kritikernes Top 10
1. Vertigo (Hitchcock, 1958)
2. Citizen Kane (Welles, 1941)
3. Tokyo Story (Ozu, 1953)
4. La Règle du jeu (Renoir, 1939)
5. Sunrise: A Song of Two Humans (Murnau, 1927)
6. 2001: A Space Odyssey (Kubrick, 1968)
7. The Searchers (Ford, 1956)
8. Man with a Movie Camera (Vertov, 1929)
9. The Passion of Joan of Arc (Dreyer, 1927)
10.
8 ½ (Fellini, 1963)

Se kritikernes Top 50

Instruktørernes Top 10
1. Tokyo Story (Ozu, 1953)
2. 2001: A Space Odyssey (Kubrick, 1968)
2. Citizen Kane (Welles, 1941)
4. 8 ½ (Fellini, 1963)
5. Taxi Driver (Scorese, 1976)
6. Apocalypse Now (Coppola, 1979)
7. The Godfather (Coppola, 1972)
7.
Vertigo (Hitchcock, 1958)
9. Mirror (Tarkovskiy, 1975)
10. Bicycle Thieves (De Sica, 1948)

Mest bemærkelseværdigt ved begge top 10-lister er det totale fravær af nyere film. Hos kritikerne skal man hele 44 år tilbage for at finde den nyeste titel på listen, imens instruktørerne ”kun” går 33 år tilbage.
 
Men har eksperterne ret? Skal verdens bedste film findes blandt filmhistoriens største klassikere, eller er begge lister udtryk for en arrogant holdning til filmens udvikling de sidste 30 år?

Vinderne af 2 fribilletter er blevet udtrukket, og de fem heldige brugere er: lars, Magnus Axelsen, Emir, Troels og michael kruse. Vinderne har alle fået besked via e-mail.

Tillykke og god biograftur.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Auser/69064

Til redaktionen:
Der sker ikke så meget med nye indlæg med top-10-lister, og artiklen er røget ud af bunden af Filmbuzz "forsiden". Er det på tide at udføre udlodningen? Eller har jeg mon overset et indlæg om det?

SSuser/10172

Det var planen, at lade den køre i en måned, så omkring 1. september trækker vi lod om fribilletterne.

Hilsen Søren - kino.dk

erikbuser/219698

TOP 10 over film jeg har set

1. Apocalypso Now
Ord er overflødige

2. Seven
På alle parametre den komplette krimi/gyserfilm, proppet med psykologi og religiøs symbolik, og med en – skal vi sige - usædvanlig afslutning (Vil ikke afsløre for meget) Ædende ond, og med scener, der er nyklassiske, f.eks. Wunderbaum scenen

3. Manden der skød Liberty Walance
Nogle ville nok diskutere om det er John Fords bedste, men det er med afstand den John Ford film, der fascinerede mig mest. Godt castet og en fantastisk historie

4. Godfather triologien
Ord er overflødige

5. De 7 samuraier
Kurosawas bedste – langt, langt bedre end da han blev for glad for at vise smukke scenarier i farver i timevis. Spændende og fascinerende ”last-man-standing” historie

6. Ringenes herre triologien
Ganske enkelt den komplette eventyrfilm, fremragende og smukt lavet, godt castet, og godt manuscript arbejde. En af de film, der til stadighed minder en om hvorfor der findes biografer

7. En verden udenfor
Smuk historie, raffineret film, godt spil, og lavet med stor autencitet

8. The Usual Suspects
Barsk film, men med et superraffineret plot, og fremragende skuespil. Lineup scenen er en af mine favoritscener

9. Batman triologien (Nolans serie)
Ganske enkelt et stilstudie – film noire møder tegneserieverden, godt castet, godt spillet og gode historier

10. Den 6. sans
Måske en lille overraskelse, men endelig en nyere gyser der stadig kan forskrække og med en totalt overrumplende afslutning, hvilket er blevet sværere og sværere, efterhånden som man synes man har set alt. Fantastisk skuespil af hovedpersonen

Asbjørn

Trækker min øverste kommentar tilbage vedrørende dårligt grundlag. Men må melde mig dybt uenig med dig når det kommer til manglen på innovativ filmskabning. 8 ud af de 10 spillefilm på min liste har været fuldstændig skilsættene for i dags film industri.

IWannaBeSedateduser/184940

Jeg aner ikke hvad du har skrevet.

Thomasuser/117955

The Invincebles. fantastisk politi film der tager gangsterunderverdenen styret af Al Capone, ved roden og ryster den grundigt. Kevin Costner spiller godt.. li`som altid.

The Last Samurai. For mig den bedste Tom cruise film. Har set den EN gang og havde så store følelser(positive) for filmen bagefter, at jeg bestemte mig for ikke at vil se den igen ! En engangs fornøjelse af de helt STORE.

Highlander. There can only be one !!! Cristopher Lambert, ikke den største skuespiller, men kunne da slet ikke forestille mig andre i den rolle. Simpel plot i filmen : af med hovedet, og du er ude af filmen :)

T2. Opfølgeren til en ellers udmærket terminator film. At manden altid siger "i`ll be back" er en underdrivelse... man kan vist godt sige uden at fornærme nogen, at det er noget af det bedste der skete for Arnold... Og for os publikummer :)

Forrest Gump. Hvem husker ikke følgende sætning : "Life`s like a box of chocolate...." og selv har sagt det, AD LIBITUM ??? :) At man kan få succes med en "gump"e tung hovedrolle der løber sig til et vildt liv med mere end man kan ønske sig...Det er vel derfor at Tom Hanks er en af verdens bedste af sin slags !!!

Gran Torino. En sur gammel mand hvis husgrund man nødig trænger sig ind på.. igen spiller clinten godt. Han gør det ikke svære end det er.

John Carter. En form for superman fortælling, bare med andre indigrenser. En ny planet. En ny sol der giver kræfter han ik havde før. Kan ikke flyve, men hoppe langt, det kan han sgu. En fed nyfortælling af en klasikker.

Lord of The Rings 1. At film kan fange en i så lang tid... WOW

Blues Brothers. Er det ikke bare fedt at se så mange biler bliver smadret :) Spøg til side, så er det sgu da den bedste "musical film" nogensinde !!! Igen, spøg til side, men er : Everybody, need somebody... Everybody need somebody to love, someone to love.. Aykroyd-Belushi og Minnie the Moucher Cab Calloway ik bare to fede sange.

Matrix. Behøver man skrive noget her ? Sublim film.. Sublime skuespillere.

Olsen Banden. Er der nogen af dem som er dårlige ????

Auser/69064

Når folk spørger mig om hvad der er min(e) favoritfilm (og de ikke lader til at være interesserede i den lange udgave af svaret) plejer jeg at svare "Magnolia, Memento og Moulin Rouge" da det er nemt at huske, men de repræsenterer (tilfældigvis) også 3 temmeligt forskellige genrer af film. Som regel har folk kun hørt om den sidste :-)

Jeg har 28 titler som jeg har givet 10/10 (IMDb).
De 2 ældste er fra 1984 og 1994, så ja, jeg er også et barn af min tid og har en tung præference for film fra de seneste 20 år. Jeg har skam set en del "klassikere" og andre ældre film, men ingen af dem er TOPfilm for mig.

Fratrukket kortfilm og serier (ja, de findes så gode) er der 23 tilbage. Hvilke af de resterende der er de 10 ultimativt bedste er umuligt at sige, og vil nok, mere end noget andet, afhænge af humør fra gang til gang.

Så her er en selektiv liste over de film som er "mindst mainstream", til inspiration til andre at se:

- Into the Wild (2007) [var dråben i glasset der fik mig til at sige mit job op og tage på jordomrejse]
- The Fountain (2006) [filmen jeg har diskuteret mest med andre der har set den]
- La finestra di fronte/Vinduet overfor (2003) [en på alle måder smuk film og med fantastisk musik]
- Reconstruction (2003) [Dansk]
- Tvilling (2003) [Dansk]
- Samsara (2001)
- Sennen joyû/Millennium Actress (2001)
- Seom/The isle (2000) [det her er den bedste film, som jeg vil fraråde andre at se(!). You have been warned]
- La cité des enfants perdus/City of lost children (1995)
- The Killing Fields (1984) [den eneste film som konsekvent giver en klump i halsen (slutscenen)]

Kaareuser/432346

1: 9 - Denne film er fantastisk godt skrevet og animeret og giver et glimrende billede af en postapokalyptisk verden.
2: V for Vendetta - Genial film om én mands kamp mod et tyrannisk styre i en dystopisk fremtid hvor individualisme bliver slået ned med hård hånd. Vi Veri Veniversum Vivus Vici.
3: The Butterfly Effect: En fantastisk historie om hvordan selv de mindste gerninger kan have de største effekter.
4: Megamind - En genialt plot med et helt nyt twist til den klassiske "Superhelt VS. Superskurk".
5: District 9 - Kommer fra venstrefløjen og slår benene væk under én med et gennemtænkt plot og en kikset hollænder som hovedperson.
6: Borat: Sacha Baron Cohen vender fuldstændig op og ned på normerne og leverer en pragt præstation af en jagtscene, da han skal giftes med hans elskede Pamela.
7: Behind the Mask - Gennemtænkt plot der for en gangs skyld tager os med bag masken på en "psykotisk" seriemorder, mens han planlægger og udfører sine gerninger. Glimrende underholdning med et dokumentarfilms feel.
8: Monster House - Glimrende fortælling om 2 akavede drenge der skal redde nabolagets børn fra et ondt hus.
9: Anastacia: Fantastisk musik og god historie. Og Rasputin er altid en god skurk. ;-)
10: Saw (1'eren vel at mærke, resten er bare unødvendige): Fantastisk plot og fabelagtigt twist til sidst der får en til at sidde med åben og tænke "Hva' satan skete der lige der".

Aleshauser/926237

1: I'm not scared (Gabriele Salvatores)
2: Black Swan
3: El orfanato
4:Pans labyrint
5: Chocolat
6: Into the wild
7: I am Sam
9: Castaway
9: True grit (Coen)
10: The kids are all right

Carsten

Det er svært at skulle indskrænke sig og udvælge ti film da en sådan liste, for mig, er flyden og stærkt varierer efter mit humør. Idag ser listen således ud, imorgen er der sikkert skiftet ud:

1. Fight Club (1999).
2. The Shawshank Redemption (1994).
3. The Usual Suspects (1995).
4. Il buono, il brutto, il cattivo (1966).
5. The Big Lebowski (1998).
6. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004).
7. Dr. Strangelove (1964).
8. L. A. Confidential (1997).
9. M (1931).
10. The General (1926).

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

1 dag siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

1 dag siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

1 dag siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

4 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

5 dage siden

Aktive debatter