Cookie- og Privatlivspolitik
Islandsk gangsterfilm-instruktør: Winding Refn gav mig selvtillid

Islandsk gangsterfilm-instruktør: Winding Refn gav mig selvtillid

Interview med manden bag 'Black's Game'

Stem op!
4
Stem ned!
0
(reset)

Filmen Black's Game handler om en gruppe unge, der bevæger sig i det kriminelle miljø i Reykjavik. En historie, der som åbningssekvensen formulerer det, er baseret på "shit that actually happened".

Vi mødte filmens islandske instruktør, Óskar Thór Axelsson, i København dagen efter den danske gallapremiere.

Du var til gallapremiere på filmen i går. Hvordan var det?
- Det var fantastisk. Det var sjovt at se filmen i et nyt perspektiv, for det er faktisk lidt tid siden, at jeg så den sidst. Det var også et godt (og taknemmeligt) publikum, for der var flere islændinge iblandt.

Det er din første spillefilm som instruktør. Hvordan har det været?
- Fantastisk. Den har været længe undervejs. Det har været en meget tilfredsstillende oplevelse at optage filmen, men det var samtidig en meget hård oplevelse at få den finansieret. Det tog meget lang tid. Da den islandske økonomi kollapsede omkring år 2009, blev filmen udskudt, så det var noget værre rod. Men vi gik alligevel i gang, selvom vi på første optagedag ikke vidste, om vi havde finansieringen på plads.

Var der en enkelt ting, der gjorde, at I fik økonomien i orden?
- Staten gav omkring 40 %, og så skulle vi selv finansiere resten. Der var heldigvis mange privatpersoner, der syntes om filmens manuskript, og som ville støtte den økonomisk, så det var en vigtig ting.

Hvordan er det at gå fra at lave reklamefilm, kortfilm osv. til at lave en spillefilm?
- Reklamefilmene lavede jeg for mange år siden på filmskolen, så dem kan jeg ikke sammenligne med. Men jeg har instrueret kortfilm, og så har jeg været kameramand på mange film. Hvis jeg ikke havde været kameramand, ville jeg ikke have været så forberedt. Der lærer man virkelig meget af de andre instruktører. Jeg lærte lige så meget fra dem, som jeg gjorde på filmskolen. Så da jeg kom ud på optagelsen, havde jeg erfaring med alt på et filmhold, undtagen produktionsdesign. Jeg har været gaffer, grip og endda kostumedesigner engang. Det jeg var mindst sikker på, var at arbejde med skuespillerne. Du kan have et godt manuskript og flotte billeder, men hvis skuespillet er dårligt, er din film død.

Black's Game

Historien er baseret på en roman af Stefán Máni. Hvorfor ville du instruere netop denne fortælling?
- Da den blev udgivet i 2004, fandt jeg bogen meget interessant, og jeg elsker genren. Gangsterdramaet er nok min yndlingsfilmgenre, og den har aldrig rigtig været lavet i Island. Men jeg ændrede rollerne lidt i forhold til bogen. Stefán var med i hele processen, og vi er blevet nære venner siden. Han var virkelig glad for filmen, som han nok så 5-6 gange i biografen.

Foretog du en masse research, eller var det hele i bogen?
- Stefán researchede meget til bogen. Han var vokset op med nogle af de typer personer, der er beskrevet i bogen, og så havde han talt med folk, der var involveret i den store narkorazzia, der rent faktisk har fundet sted i virkeligheden. Han interviewede politiet og gav mig sine noter, så det var en stor hjælp. Men jeg interviewede også selv nogle kriminelle. Politiet gav mig lov til at lytte til bånd fra deres aflytninger, som inspirerede mig til dele af filmens dialog.

Det virker som en meget betydningsfuld periode i moderne, islandsk tid. Hvordan oplevede du det i virkeligheden?
- Tiden er slutningen af 90erne, og jeg var samme alder, som de her fyre i filmen er det. Jeg kunne sætte mig ind i deres situation. Det var en interessant periode. Da Island blev en del af EU i 1994, åbnede det op for en masse ting, også ulovlige. Bl.a. import af stoffer, og det begyndte at eskalere i denne periode. Alt ændrede sig dramatisk og hurtigt. Bankrøveriet, som vi skildrer i filmen, var en stor sag i medierne dengang. Jeg har ikke noget alibi, men jeg kan sige, at jeg ikke begik det, ha ha.

Black's Game

Danske Nicolas Winding Refn er med som producent på filmen. Filmen ligner en smule hans 'Pusher'. Havde han stor indflydelse på filmens look?
- Nej, faktisk ikke. Han kom først med på projektet seks måneder, før vi gik i gang med at optage. Han gav gode råd til manuskriptet, og jeg ændrede også nogle ting, efter han havde været inde over.

Hvordan var det at arbejde med ham?
- Det var glimrende. Det var mere som en slags mentor, og jeg er stor fan af hans film. Men jeg er også fan af den måde, hans distinkte stemme træder igennem i alle hans film. Han gav mig selvtillid. Hans involvering blev også en stor hjælp, da han vandt prisen for Bedste instruktør i Cannes, for så var han pludselig et kendt navn rundt omkring. Det blev en marketingfordel at have ham mig, især uden for Island.

Var det svært at optage sex- og voldsscenerne? Fik du udfordret dine personlige grænser?
- Sexscenerne var faktisk meget lette, fordi de var så godt forberedte. Jeg havde involveret skuespillerne i processen fra starten, så de vidste, hvad de gik indtil. Det var aldrig ment som porno. Det er der, men altid som en del af historien. Det gælder også for voldsscenerne i filmen.

Black's Game

Hvilke andre film inspirerede dig til 'Black's Game'?
- Gangsterfilm som 'Goodfellas' og 'City of God' var store inspirationskilder. Det er også nogle af mine yndlingsfilm. Men min filosofi var hele tiden, at man kunne smide alle mulige underholdende ting i denne film, og de ville alle virke. Fx 'Transpotting' og 'Lola rennt', som er fra perioden, hvor filmen foregår. De har en energi, som jeg virkelig godt kan lide.

Hvad vil du nu?… instruere en ny gangsterfilm?
- Jeg får tilsendt tilbud om en masse thrillers. Jeg ville ikke have noget imod at lave en mere lineær thriller - jeg er ikke kræsen. Jeg har et par ting under udvikling, både i USA og Island. Den ene er en komedie, der er så forskellig fra denne her, som den kan blive.

Er Hollywood din store drøm?
- Det gode ved Hollywood er, at filmen kan nå ud til et større publikum. 'Black's Game' er faktisk en mainstreamfilm, men fordi den er på islandsk, ser folk den som en kunstfilm. Men den er tænkt som en genrefilm.

Hvad er den næste film, du skal se i biografen?
- 'The Bourne Legacy'.

Beskriv 'Black's Game' med tre ord
- Coming-of-age, Island, underverden.

Black's Game får premiere den 30. august.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
AufVideoSehen

Hvis den er ligeså stærk som Bronson, må jeg hellere prøve at finde en biograf i nærmeste fremtid, selvom den nok ikke bliver vist forfærdeligt mange steder!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Wayne

som bestemmer hans skæbne som Spiderman. MCU afgør herefter om de stadig skal samarbejde.

23 timer siden
peter

Fint nok så længe de kommer i biografen og der ikke kommer flere film på streaming, film skal ses i biografen med fuld drøn på lyden uden at skulle

1 dag siden
Julie

Hvor kan man se Golden Globes i Danmark i år?

3 dage siden
Seps <3

Jeg håber sådan på at i får lov til at åbne op snarest muligt..

6 dage siden
Segoyuser/116755
Segoyuser/116755

Tja hvis du læser mange af de ting Gina Carano har skrevet synes det er forståeligt...

1 uge siden

Aktive debatter