Cookie- og Privatlivspolitik
Interview med forfatterne bag 'Hypnotisøren'

Interview med forfatterne bag 'Hypnotisøren'

"Vi elsker thrillers"

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)

Den svenske krimisucces 'Hypnotisøren' kommer på film af Lasse Hallström til december.

Kino.dk har mødt forfatterparret bag pseudonymet Lars Kepler, der bogstaveligt talt færdiggør hinandens sætninger - og lever af det - Alexandra og Alexander Ahndoril, og som afslører, at filmen er inspireret af 'Seven'.

Kan I fortælle, hvordan 'Hypnotisøren' fandt vej til filmen?

Alexandra: "Det begyndte kort efter, at vi havde udgivet bogen. Allerede på det tidspunkt var der mange filmselskaber, der kontaktede os direkte. Vi valgte simpelthen de producenter, som vi havde den bedste kemi med. Vi solgte rettighederne til dem og overlod det til dem at stå for filmatiseringen. Det har de bedre forstand på end os."

Når man ser Lasse Hallströms seneste film, den romantiske komedie 'Laksefiskeri i Yemen', er det jo ikke ligefrem rå, brutale krimier, man kommer til at tænke på? Hvordan kom Lasse Hallström med på projektet?

Alexandra: "Lasse læste bogen og var utroligt optaget af den. For mig var det en fascinerende tanke at forestille sig en thriller instrueret af en instruktør som Lasse Hallström. Vi har jo begge skrevet helt anderledes bøger før, både biografier og skønlitterære romaner..."
Alexander: "Ja, vi har på en måde lavet lidt det samme skifte, som han gør i denne sammenhæng. Det var den samme type rejse, han skulle ud på med vores film. Han fortalte os, at han aldrig har lavet en film med blod i før.  Det ville han gerne prøve, og det syntes vi var sympatisk, haha. Han sagde til os: 'Nu vil jeg prøve at skræmme nogen!'."
Alexandra: "Det var utroligt spændende at få ham som instruktør!"
Alexander: "Han er utroligt god til karakterer, og man skal have stærke karakterer i en thriller. Det er jo ikke spændende, hvis man ikke bryder sig om personerne."

Hypnotisøren

Begyndte det med karaktererne, med hovedpersonen den finske kriminalkommissær Joona Linna?

Alexandra: "Nej, det startede vel egentlig med mordet i huset, ikke? Det bestialske mord i begyndelsen af bogen. Jeg tror, at ideen var, at vi ville lave noget om hypnose. Der er noget uhyggeligt ved hypnose."
Alexander: "Joona Linna kom, fordi det var en kriminalroman, og så skulle der jo være en kriminalkommissær."
Alexandra: "Faktisk opstod ideen, da vi sad og så Jason Bourne, altså 'The Bourne Identity'. Vi syntes, at den var dybt fascinerende, og så fik vi lyst til at skrive sådan en bog. Vi elsker thrillers, fordi det er en helt unik genre."
Alexander: "Ja, for så kan du tilføje noget suggestivt, altså antyde andre tema bag plottet, og lege med tempoet. Det var nogle sjove ting at kunne tilføre en roman, syntes vi."

I fik ekstremt meget opmærksomhed ved at udgive bogen under pseudonym. Var det ikke lidt af en genistreg?

Alexandra: "Åh det ved jeg nu ikke. Det var jo bare fordi, at vi ville have vores manus bedømt uden fordomme, fordi vi havde skrevet bøger før, som folk kendte til. Nu synes man måske, det var lidt unødvendigt. Men der er så mange pseudonymer, at vi ikke havde tænkt, at det skulle få så meget opmærksomhed."
Alexander: "Det med hemmelighedskræmmeriet var måske lidt en underlig idé."
Alexandra: "Vi ville skrive en rigtig thriller, og de skulle læse det som en rigtig thriller. Men det var unødvendigt. Det var virkelig ikke særligt gennemtænkt. Vi syntes jo, at det var en super ide på det tidspunkt, haha. Men det har nok også taget lidt for meget opmærksomhed."

'Hypnotisøren' har jo en særlig stemning af en rå og beskidt form for ekstrem realisme. Hvad er det vigtigste for jer, at filmen har med?

Alexandra: "Det lyder måske mærkeligt, men jeg vil helst bare have, at det bliver en god film. Man skal glemme, at man sidder og ser på en film. Man skal kunne lade sig rive med."

Hypnotisøren

Har I talt med Lasse Hallström om, hvordan billedsproget i filmen skulle være?

Alexandra: "Ikke rigtigt. Vi vil gerne lade ham om det. Men han har talt om thrilleren 'Seven' som reference, og det var vi meget glade for. Det var den stemning, han gerne ville formidle. Jeg syntes, 'Seven' var en banebrydende film, som hævede thriller-genren til et nyt niveau. Vi har kun set 13 minutter af filmen indtil videre, men vi synes, han har været god til at ramme den stemning, som vi har forsøgt at få frem i bogen."

I har jo fulgt 'Hypnotisøren' op med blandt andet 'Pagananini kontrakten'. Hvor langt er I med Lars Keplers følejeton?

"Vi skriver på den fjerde bog i serien, og der skal komme otte bøger i alt."

Det forlyder i forlagsbranchen, at forlæggerne er på udkig efter et nyt alternativ til krimierne. Tror I også, at der er en fremtid for skandinaviske krimier?

Alexandra: "Det tror jeg, at der altid vil være. For genren udvikler sig jo hele tiden. Nu er der kommet en ny variant med 'The Hunger Games' på bøger og film. Jeg læser den jo for vores børn, så jeg følger med i, hvad der sker."
Alexander: "Ja, for der bliver større og større fokus på fortællingerne nu inden for genren. Kriminalromanen er samtidig. Den diskuterer samtiden og det aktuelle politiske systemet, og hvordan politiet og retsystermet fungere, og derfor er det altid aktuelt. Og derfor tror jeg også, at kriminalromanen vi bestå."
Alexandra: "Ja, og det er en genre, der trækker nye læsere til. Vores brasilianske forlæggere fortalte, at før Twilight-bøgerne var der ingen ungdomsromaner i Brasilien, men nu har de fået en hel generation i gang med at læse. Vi har selv læst kriminalromaner som unge. Det får én i gang med at læse bøger. Vi møder for eksempel folk, der lige er begyndt at læse ... en kvinde fortalte os, at hendes mand aldrig havde læst en bog før vores, og nu er han begyndt at læse. Der er også folk, der kommer og skælder én ud og siger: 'Jeg har ikke sovet i en hel uge!!'"

Hypnotisøren

I er blevet sammenlignet med Stieg Larsson og nu er jeres bog også kommet på film? Hvordan har I det med det?

Alexandra: "Det har jeg det godt med. Vi er klar over, at vi skylder Stieg Larsson rigtigt meget, og vi er inspireret af Stieg Larsson og hans karakterer. Vi skriver ikke som ham, men det, som han gjorde med genren, er vi interesserede i. Det er derfor, vi hedder Lars!"

Hvad er jeres egen yndlingskrimi?

Alexandra: "'Forbrydelsen' har så specielle karakterer, som man er nysgerrig på, og så har den så intelligent en intrige. Det er vigtigt, for både bøger og film skal være en verden, som man læges efter at gå ind i eller vende tilbage til."

Er der flere film på vej i jeres serie?

Alexandra: "Ja, Kjell Sundvall, som har instreuert 'Jægerne' (1996) skal instruere 'Paganini kontrakten', og det er godt, for det er en mere actionpræget historie."

Hypnotisøren

Hvordan har jeres liv ændret sig efter 'Hypnotisøren'?

Alexandra: "Helt vildt meget. Dels så skriver vi hele tiden. De fleste har en drøm om at kunne få lov til at fordybe sig i det, man har mest lyst til at gøre. Før var han også heltidsforfatter..."
Alexander: "Men jeg skrev en masse, som jeg måske ikke havde så meget lyst til  at skrive. Nu skriver vi kun det, vi har lyst til."
Alexandra: "Og så er vi flyttet i en ny lejlighed - og børnene har fået hvert sit værelse. Det er da en stor ting. Vores døtre er 11, 10 og 6 år. Men vi kan ikke rigtigt forstå, hvad der er sket. Vi er så bekymrede. Vi tror hele tiden, at der er nogen, der kommer og vækker os. At det bare var en drøm. Jeg er opdraget til at tro, at det værste kan ske."

Hypnotisøren får premiere den 6. december.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
berit

Jeg har læst bogen, suveræn god bog og glæder mig nu rigtig meget til filmen, det kan kun blive godt.....

irma

Den film vil jeg glæde mig meget til at se.
Jeg kan godt lide svenske film og jeg syntes vi får list af dem i Danmark.
Det er jo to gode skuespillere Lena Olin og Mikael persbrandt, som er min ynglingsskuespiller..

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Shah Bazidas

Hey!

Er der også forpremiere og gallapremiere i København?

9 timer siden
DJN
Nej
DJN

Både Lady in the Water og The Happening er langt bedre end både The Visit (seriøst?

2 dage siden
DJN
Har
DJN

kun set ham i The Broken, så det må være den :D

2 dage siden
Shah Bazidas

Hvornår kan vi sigte efter at skulle købe billetter? :-)

1 uge siden
FilmFyr
...

Læs hvad Shah skriver.

2 uger siden

Aktive debatter