Cookie- og Privatlivspolitik
Top 10: Tom Cruise-film

Top 10: Tom Cruise-film

Vi kårer superstjernens bedste værker

Stem op!
15
Stem ned!
-1
(reset)

Superstjernen Tom Cruise er snart aktuel i Mission: Impossible - Ghost Protocol. I denne anledning kigger vi tilbage på skuespillerens imponerende cv og kårer de ti bedste film.

Stem selv på din favorit Tom Cruise-film længere nede.

10. Rain Man
(1988) Instruktør: Barry Levinson
"Oh Oh!" Der er ingen tvivl om, at Dustin Hoffman stjal showet (og Oscarstatuetten) som den autistiske Raymond Babbit, der hentes til Las Vegas af sin hidtil ukendte bror. Men som enhver skuespiller ynder at påpege, fungerer en over the top-præstation ofte bedst med en mindre flamboyant modpræstation at læne sig op ad. Cruise er næppe kendt for sin underspillede stil, men i rollen som lillebroren Charlie, leverer han den akkurat rette mængde karisma og er dermed med til at forme én af firsernes mest elskede film.

9. Jerry Maguire
(1996) Instruktør: Cameron Crowe
Med Cameron Crowes velskrevede og veldrejede romantiske drama om en falleret sportsagent, hans ukuelige assistent (Renée Zellweger) og deres eneste klient (Cuba Gooding Jr.) vendte Cruise tilbage til den romantiske genre, der var med til at etablere ham i 80erne. Et tidsrelevant tema krydret med uforglemmelige sætninger som "You complete me", ”You had me at hallo” og "Show me the money!" var med til at gøre 'Jerry Maguire' til en storsælger, der var hele fem Oscar-nomineringer værdig - deriblandt Cruises anden nominering ud af i alt tre.

8. Valkyrie
(2008) Instruktør: Bryan Singer
Den nyeste film på denne liste blev mødt med modstand fra en hær af nyfødte Cruise-haters ovenpå sofa-fadæsen hos Oprah Winfrey. Ser man dog igennem fingre på alt den negative hype omkring Cruises personlighed, kommer man ikke udenom, at 'Valkyrie' er en solidt sammenskruet thriller, hvilket ikke burde overraske med en instruktør som Bryan Singer (The Usual Suspects). Cruise er som Nazipartiets Oberst Claus von Stauffenberg langt fra sine vante roller, manuskriptet emmer af fokus, og resultatet er nervepirrende spændende.

7. Collateral
(2004) Instruktør: Michael Mann
En lejemorder, med hårpragt som en sølvræv, kidnapper en taxachauffør og tvinger denne til at køre ham fra job til job. Ti år tidligere havde Cruise uden tvivl spillet manden bag rattet - altså den almindelige fyr med et hjerte af guld og mod som en bjergløve. Men Mann lader i stedet den modne Cruise "cruise" igennem L.A. som et stk. farlig, iskold passager på bagsædet. 'Collateral' er måske ikke en af Cruises mest populære film rent publikumsmæssigt, men det er bestemt en intelligent thriller for voksne filmelskere.

6. Mission: Impossible
(1996) Instruktør: Brian De Palma
Av, Tom Cruise er vred, meget vred, som den ultraglatte topagent Ethan Hunt, der efter en fejlslagen operation bliver falsk anklaget for at være illoyal og derfor må gå egne veje for at redde egen karriere og hele agenturet i én umulig mission. Cruise er intet mindre end fremragende som det amerikanske svar på James Bond og overstråler endda 007 med det ene dristige og fysisk imponerende stunt efter det andet. At Cruise selv udfører eskapaderne, skader bestemt heller ikke på troværdigheden i en filmserie, der efter en mislykket fortsættelse heldigvis kom tilbage på sporet med en flot treer.

5. Minority Report
(2002) Instruktør: Steven Spielberg
Det første samarbejde mellem tidens måske største filmstjerne og tidens måske største filminstruktør faldt indenfor science fiction-genren efter en novelle af veteranen Philip K. Dick. Cruise er her i sit rette element som en supersmart tidsagent, der fanger forbrydere, før de begår deres misgerning, men som pludseligt selv anklages for at ville begå et mord i fremtiden. At Cruise selv må redde dagen er måske ganske forudsigeligt, men eftersom 'Minority Report' på fornemmeste vis netop leger med forudsigeligheden som gennemgående tema, ender filmen som et yderst vellykket stykke underholdning. 

4. A Few Good Men
(1992) Instruktør: Rob Reiner
Jack Nicholson spytter og hvæser citatværdige reprimander afsted i Rob Reiners stjernespækkede retsalsdrama om en marinesoldats død på flådebasen i Guantanamo Bay, Cuba. Cruise leverer endnu en kæk præstation som ungt wunderkind med et enormt faderkompleks, men har denne gang skiftet jetjægeren fra Top Gun ud med de tunge lovbøger. Demi Moore er dejligt irriterende som Cruises uerfarne og retfærdighedssøgende vingemand, mens The Social Network-skribenten Aaron Sorkin (der også skrev teaterstykket) står for den imponerende dynamiske dialog.

3. Magnolia
(1999) Instruktør: Paul Thomas Anderson
Én af Cruises bedste roller er sjovt nok ikke en bærende rolle, men blot en birolle ud af mange i én af 90ernes mest toneangivende multiplotfilm. Den ellers så sobre skuespiller er forfriskende politisk ukorrekt i rollen som Amerikas svar på Carl-Mar Møller iført hestehale, læderbukser og mottoet: "Respect the cock! And tame the cunt!". Filmen fik meget fokus pga. netop Cruises hamskifte og gav ham samtidig karrierens tredje Oscarnominering. Og 'Magnolia' er da også indiskutabelt et helstøbt værk - både når det kommer mauskript, skuespil, score og instruktion.

2. Eyes Wide Shut
(1999) Instruktør: Stanley Kubrick
Mesterinstruktørens sidste film blev til en ren tour de force ind i ægteskabets mørkeste afkroge. Cruise og den daværende Mrs. Cruise, Nicole Kidman, giver her hver sin hudløse præstation som overklasseparret, der må stå ansigt til ansigt med egne seksuelle og moralske dæmoner. Scenen, hvor hustruen indrømmer sine fantasier om en anden mand, rammer en yderst ubehagelig nerve og slår i dag endnu hårdere efter stjerneparrets efterfølgende skilsmisse i det virkelige liv. 'Eyes Wide Shut' blev aldrig en kommerciel succes, men er et stykke uhyggeligt vekommende filmkunst.

1. Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
(1994) Instruktør: Neil Jordan
Anne Rice var vampyrlitteraturens ukronede dronning, længe før Twilight-fænomenet gjorde sit indtag, og hendes rockgud af en vampyrhelt, Lestat, blev i 1994 udødeliggjort af Tom Cruise på det store lærred med stor succes. Valget af Cruise var faktisk upopulært hos Rice, der kaldte castingen for bizar, men efter hun havde set filmen, købte hun en dobbeltsidet annonce i Variety, hvor hun undskyldte og skamroste Cruises præstation. For nok spilles den egentlige hovedrolle af en purung Brad Pitt, men det er uden tvivl Cruises karismatiske larger than life-karakter, der brænder klarest igennem i en ellers gennemført film.

(Sådan gjorde vi: Redaktionen nominerede i fællesskab de relevante film til afstemningen. Hver især lavede deres personlige top 10-liste ud fra listen, som i sidste ende resulterede i kino.dk’s endelige top 10.)

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Miss Hearts

mangler Firmaets mand

Antaeus

Hvordan kan man lave en liste uden Top Gun ?

Min stemme går til Top Gun (dvs. en anden i denne poll)

Corleone8

Tom cruise er vild dygtig skuespiller. det er vanvittigt svært at finde en bedste film med ham, så jeg vil vælge den, der skilder sig ud, og er en af de bedste roller han har haft,"collateral".

Camilla Edelbo Kold

Til alle jer der også er medlem i Biozonen.dk... der inde er der også en Poll der spørger om Tom's bedste film. Listen indeholder IKKE Interview with a vampier, men tilgengæld indeholder den Top Gun som i øjeblikket fører stort.
Så tror jeg det bliver tydligt for alle hvilke film vi kan lide med begge lister :O)

Oscaruser/680824

Top Gun?

Susan B

er helt klart min favorit og glæder mig til at se om 2'eren er ligeså god.

Født den 4. Juli er også en af de bedste

Mette

Hvor er TOP GUN og Cocktail?!

MFP

wow den var god, har aldrig forstået hvorfor de ikke kunne filmatisere de andre Ann Rice bøger om Lestat. Måske løb tiden bare fra det. Top Gun var også super god og Jerry Maguire var skøn.
Når man tænker over det, så har ham Tom Cruise jo faktisk givet en rigtig mange gode filmoplevelser!

autobiography13

Nogle af de bedste film med Tom Cruise er helt klart Top Gun, Cocktail og Mission Impossible. Han var bedre i de gamle dage :)

morten

TOP GUN

MVH MR ICE

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.