Zoe Saldana: "Jeg lærte at dræbe med en tandbørste!"

Avatar-stjernen fortæller om sin nye actionfilm 'Colombiana'
Zoe Saldana er også ganske nydelig som menneske
(© Scanbox)

Hun spillede en vigtig rolle i Star Trek, men brød for alvor igennem som blå Na’vi i storfilmen Avatar.

Sidenhen har Zoe Saldana medvirket i film som Takers og The Losers, og nu lægger hun krop til filmhistoriens nyeste kvindelige lejemorder i den Luc Besson-skrevne actionfilm 'Colombiana'.

Kino.dk snakkede med skuespillerinden om den benhårde træning, kvindelige actionkarakterer og Avatar 2.

Hvad var dit første indtryk da du læste manuskriptet til 'Colombiana'?
Jeg hoppede op og ned, for det er en drøm især som kvinde at få lov til at spille et dødbringende våben, få lov til at håndtere våben og slås på højt plan. Så jeg var ekstatisk, og det fik mig til at tænke på alle de film jeg voksede op med. Film som 'Nikita', 'Leon' og 'Alien'. Jeg elsker at se kvinder sparke røv!

Hvad er dit forhold til Luc Besson?
Jeg var og er en kæmpe fan. Og han var på min ønskeliste over instruktører. Jeg mødte ham i L.A. og han sendte mig efterfølgende manuskriptet, og så tilbud han mig rollen. Jeg var helt ved siden af mig selv og fattede det næsten ikke.

Hvad er det med store pistoler og smukke kvinder?
Jeg ved det ikke. Jeg tror, at publikum generelt nyder at se den gode sparke røv, tage hævn over de onde og samtidig redde dagen. Om det er en kvinde eller en mand, der sparker røv, betyder som sådan ikke noget, det handler nok mest om temaet og historien.

I 'Colombiana' er du dødbringende. Fortæl om træningen.
Træningen var meget specifik og en kæmpe udfordring. Jeg lavede meget kampsport, bevægelsestræning, hesteridning og bueskydning på 'Avatar', men denne film krævede en anden teknik. Vi skulle tilpasse stilen til en kvinde, der ikke kom fra en militæruddannelse, men havde lært at kæmpe på gaden. Min stuntkoordinator trænede også Matt Damon til 'The Bourne Identity', og jeg lærte at dræbe med en tandbørste! Det er jo for sindssygt!

Du virker tiltrukket af fysiske roller. Er du en drengepige?
Det er jeg, men jeg har altid været en feminin drengepige. Som lille legede med drengene og klatrede i træerne… men jeg havde altid en lille sommerkjole på.

Hvad kræver mest - kampscenerne eller de følelsesmæssige scener?
Åh Gud, altid de følelsesmæssige scener. Det fysiske er hårdt, men de følelser, ens karakter bærer på, er i virkeligheden det, man skal træne, øve og lære som skuespiller. Og det er det publikum vil se. En god historie tilsat god action. Det der tiltrak mig ved min karakter i denne film var især hendes skrøbelighed. Hun er blevet dybt såret og prøver nu at skjule at hun er ekstremt svag inderst inde ved at være hård på ydresiden.

Er det rigtigt, at Luc Besson fandt sin inspiration til din rolle i Natalie Portmans karakter i ’Leon’?
Måske. Det kunne det meget nemt være. Jeg snakkede med Luc om det, efter jeg havde læst manuskriptet. Jeg spøgte og sagde, at rollen føltes lidt som en voksen humorforladt Mathilda…

Hvilken er din favorit kvindelig actionkarakter?
Jeg må sige Linda Hamilton i Terminator 2. Hun inspirerede mig meget. Men andre tidligere film har også inspireret mig, fx Tony Scott-filmen 'Revenge' med Kevin Costner. Den tænkte jeg konstant på. Jeg studerede også ulve og slanger for at finde bevægelser. Jeg kigger på alt, når jeg skal inspireres.

Har du lyst til at lave noget helt andet - fx en romantisk komedie?
Det ville være vidunderligt. Jeg vil så gerne lave det hele. Jeg prøver ikke at ramme en speciel slags karakter. 'Coloumbiana' var en kæmpe udfordring, som jeg aldrig havde spillet før, og jeg vil gerne lave alle slags genrer. En romantisk komedie ville passe perfekt lige nu.

Du var næsten ugenkendelig i 'Avatar'. Har det været en god ting eller en udfordring for din karriere?
Begge dele på en måde. Min rolle i 'Avatar' var ideel for mig, da jeg ikke ønsker folk skal genkende mig som person, men i stedet genkende mit arbejde. 'Avatar' gav mig mulighed for at give alt, jeg havde og få en slags respekt fra mine medkollegaer.

Hvad ved du om 'Avatar 2'?
Jeg ville ønske jeg vidste noget. Tro mig. Men jeg er ligeså intetanende som alle andre. Jeg ved bare at man er ret fokuseret på at filme næste år, og så ved jeg det bliver fedt, for man har en kompromisløs instruktør som James Cameron. Det samme kan jeg sige om J.J. Abrams og 'Star Trek 2'. Ingen af de to instruktører godkender noget, de ikke kan stå inde for. Og jeg tror det bliver ventetiden værd.

Hvilke instruktører drømmer du om at arbejde med?
Tony og Ridley Scott. Dem elsker og respekterer jeg helt vildt. Danny Boyle selvfølgelig. Pedro Almodovar og Alejandro González Iñárritu. Og selvfølgelig alle de instruktører, jeg allerede har arbejdet sammen med.

Colombiana får dansk premiere den 8. september.