Cookie- og Privatlivspolitik
Wes Craven: "Frygt er en vigtig del af livet"

Wes Craven: "Frygt er en vigtig del af livet"

Vores interview med gyser-mesteren

Stem op!
3
Stem ned!
-1
(reset)

Instruktøren Wes Craven døde i søndags.

Som hyldest til gysets mester genudgiver vi et interview med Craven fra 2011 i forbindelse med Scream 4, der skulle vise sig at blive instruktørens sidste film.

Hvad tiltrækker folk ved gyserfilm?
Jeg tror, at frygt er en vigtig del af livet. Og om vi vil det eller ej, bør man håndtere frygten. Hvis frygt bliver leveret på en frisk og appellerende måde, er det enormt tiltrækkende. Især for unge mennesker. De tiltrækkes af gys, fordi de er mindre bange end ældre folk, der ved, hvad der er på spil.

Gør de nye hardcore gysergenrer som torture-porn (fx ’Hostel’) dine film mere uskyldige?
Nej, ikke mere uskyldige, men måske mindre onde. Jeg vil mene, at mine film er mere interessante, fordi de handler om folk, man kan forstå. Fx er karaktererne i Scream-serien udsædvanligt indviklede, da de har eksisteret i 15 år… ikke bare morderen, men også Dewey, Sidney og Gale. Den udvikling er unik i forhold til gysergenren.

Du har ofte en god portion humor i din film - hvorfor?
Fordi jeg er mere morsom end de fleste instruktører… haha. Nej, det er fordi en stor del af mig er til spøg og sjov. Jeg har meget humor i mit eget liv, så det er vigtigt for mig. Og det er et humaniserende element midt i alt skrækken, som jeg tror, folk kan lide. Man kan være bange og grine samtidig. Latter kan jo være en måde at håndtere frygt på. Derfor handler mange jokes i virkeligheden om det, der skræmmer os. Humor er en stor del af Scream-filmene, fordi det gør filmene mere fuldendte… så længe man ikke griner af karakterens lidelser.

Du har udover gysere lavet en thriller og et drama - kan vi forvente andre slags genrer fra dig i fremtiden?
Ja, det er helt sikkert muligt, for jeg er åben overfor ideen. Det sidste halvandet år har jeg dog ikke tænkt på andet end ’Scream 4’, så min kone, som også er min producer, og jeg har planlagt at tage fri i en længere periode. Måske begynder jeg at skrive noget nyt, men lige nu er planen at slappe af og more mig…

… Så du kunne godt lave en klassisk actionfilm?
Absolut, hvis det har et rigtig godt manuskript. Jeg ville elske at lave noget helt andet end gys. Jeg er ikke træt af gys, men det ville da være sjovt at prøve.

What's your favorite scary movie?
’Scream 4’ … selvfølgelig!

Spørgsmål fra brugerne på www.kino.dk:

Christian: Med ‘New Nightmare’ (1994) genskabte du en mørkere version af Freddy Krueger og introducerede ham til en ny generation af filmfans. Kan vi forvente det samme med ‘Scream 4?’
Det er et nyt kapitel til serien, men jeg ville ikke kalde det en genlancering som sådan. Ghostface er jo den samme. Han - lad os bare kalde den det - er jo mere en mytisk karakter. Det er den samme stemme og det samme kostume, men selvom han ikke har ændret sig så radikalt, som Freddy gjorde rent fysisk i ’New Nightmare’, så vil ’Scream 4’ forhåbentlig præsentere Ghostface for et helt nyt publikum og en helt ny generation.

Benjamin: Mener du, at slasher-genren har brug for en opdatering og relancering?
Ja, jeg tror på, at man bør genopfinde alle genrer hvert årti. Der bliver lavet så mange sequels og remakes i disse dage, og jeg har selv lavet nogle stykker. Derfor tog vi udgangspunkt i et kig på klichéerne og på at begynde på en frisk.
Hvad inspirerer dig?
Oh my god. Alt! Jeg ser mange film, og jeg inspireres af store dele af livet som sådan. Også af andre kunstarter som musik og besøg på kunstmuseer. Alle, der laver noget originalt, smukt eller imponerende, inspirerer mig.

Mathias: Kommer der en ‘Scream 5’ eller ‘Scream 6’?
Ja, det tror jeg. Filmselskabet er interesseret i at lave en trilogi mere, med denne som den første film i rækken. Hvis altså denne kan leve op til det…

Magnus: Hvad synes du om den nye genindspilning af ’A Nightmare on Elm Street’ (2010)?
Jeg så ikke den nye Nightmare-film. Jeg havde intet at gøre med den. Det var faktisk meget underligt og ret smertefuldt at opleve, at andre folk genindspillede min film.

Horrormaster: Har du overvejet at vende tilbage som instruktør på en Nightmare-film?
Nej, det har jeg ikke, for jeg ejer den slet ikke. Jeg har mistet rettighederne på den, så der er ikke meget at hente for mig i den serie længere.

Hvordan skaber man et gyser-ikon?
En kombination af inspiration og held! Hvis ikke Freddy Krueger var blevet spillet af Robert Englund, havde ’Nightmare’ måske aldrig gjort så stort et indtryk på publikum, og det samme hvis Ghostface ikke havde haft Rodger Jacksons stemme. Det er virkelig en kombination af det rette manuskript, de rette elementer og de rette skuespillere. Og så skal du fange noget i kulturen på det helt rigtige tidspunkt.

Hvad er efter din mening din egen bedste film?
’Scream 4’ er min favorit af dem alle … haha. Nej, jeg har faktisk en virkelig god fornemmelse for den. Den bliver frisk og original og har et fantastisk ungt rollebesætning.

Maria: Hvad skræmmer “The master of suspense”?
Det mest skræmmende, jeg kan komme i tanke om, er ikke at have flere interessante ideer… men indtil videre er det aldrig sket. Heldigvis!

Scream 4 har verdenspremiere den 14. april.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.