Cookie- og Privatlivspolitik
Månedens klassiker - Ondskabens øjne (1991)

Månedens klassiker - Ondskabens øjne (1991)

Stine vælger film – se klassisk scene

Stem op!
3
Stem ned!
-1
(reset)

Det er nu tyve år siden, at Anthony Hopkins gav sin karrieres mest ikoniske præstation i Ondskabens øjne som Dr. Hannibal ”The Cannibal” Lecter. Karakteren har sidenhen optrådt i mindre vellykkede sammenhænge, men ’Ondskabens øjne’ står stadig som en moderne klassiker, en milepæl i thrillergenren og er en af mine personlige favoritter.

Handling
Den unge FBI-elev Clarice Starling (Jodie Foster) må søge hjælp hos den livstidsfængslede kannibalske seriemorder Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) for at tegne en profil på en hærgende seriemorder kaldet Buffalo Bill. Lecter vil gerne hjælpe Starling, men han kræver noget for noget … ”Quid pro quo”.

Læg mærke til … hvordan sofistikeret brug af point of view samt blik-direkte-ind-i-kameraet gør, at publikum oplever en maskulin verden og sagens seksuelle vold gennem Starlings øjne. I stedet for at distancere publikum er filmens fokus på blikkets retning med til at forhøje intensiteten og forstærke Starlings skrøbelighed. Med Lecters egne ord: ”Don’t you feel eyes moving up your body, Clarice, and don’t your eyes seek out the things you want, Clarice?”

Første gang jeg så ’Ondskabens øjne’ var … jeg omkring 12 år. For ung? Ja! Men gammel nok til at værdsætte filmens kvalitet. Jeg har sidenhen set filmen utallige gange, og for hvert gensyn er den vokset. ’Ondskabens øjne’ er for mig blevet synonym på et perfekt komponeret værk, hvor virkemidlerne præsenteres og genbruges gennem hele filmen med det resultat, at uhyggen kryber langsomt ind under huden i stedet for at forfalde til billige chok-effekter. En mesterlig thriller.

Bag om filmen
Thomas Harris’ bog blev købt med henblik på, at Gene Hackman skulle instruere og medvirke. Da Hackman sprang fra pga. det voldelige manuskript, kom Jonathan Demme ombord. Demme ønskede Michelle Pfeiffer og Robert Duvall i de bærende roller, men da volden også skræmte dem, overtog Jodie Foster sammen med den ret så ukendte brite Anthony Hopkins, der bogstaveligt talt satte tænderne i sit Hollywood-gennembrud.

Hæder & kontrovers
’Ondskabens øjne’ er én ud af kun tre film nogensinde, der har vundet Oscars for både manuskript, skuespiller, skuespillerinde, instruktør og film. Til Oscar-uddelingen var demonstranter mødt op pga. filmens brug af en kønsforvirret mand som seriemorder. Budskabet blev af nogle betragtet som homofobisk, og instruktøren Jonathan Demmes næste film blev ’Philadelphia’ (1993), der (sjovt nok) handler om diskriminering af homoseksuelle.

Klassisk scene
Se den udvalgte klassiske scene nedenfor - og fortæl os, om vi har valgt den rette!

 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

som man næppe nogensinde kan blive træt af - det hele ligger i det geniale skuespil, og en mesterlig instruktion hvor alt går op i en højere enhed.

Andersuser/41037

Anthony Hopkins og Jodie Foster spiller så godt i denne her scene.
Hannibal kigger direkte ind i ens sjæl

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.