Hvad fanden er 'TRON'?

En hurtig guide til filmfænomenet
Let the games begin!
(© Disney)
TRON: Legacy er en ny science fiction-film med Jeff Bridges, Garret Hedlund og Olivia Wilde i hovedrollerne med en virtuel verden som det altafgørende omdrejningspunkt.

Vi kigger nærmere på fænomenet, der har vakt både glæde og undren siden 1982, hvor den mærkværdige virtuelle verden så dagens lys.

- Den originale TRON fik amerikansk premiere den 9. juli 1982. Filmen blev instrueret af Steven Lisberger, der selv havde skabt universet og skrevet manuskriptet, imens Disney producerede.

- I ’TRON’ suges hackeren Kevin Flynn (Jeff Bridges) praktisk talt ind i et computerprogram, hvor han tvinges til at deltage i diverse kampe for til sidst at bekæmpe systemet sammen med figuren Tron (Bruce Boxleitner) - et computerprogram i menneskeform.

TRON (1982)
'TRON' anno 1982

- Filmens computeranimerede effekter var banebrydende. Især maskinerne og omgivelserne var imponerende for sin tid - langt mere imponerende end skuespillernes besynderlige dragter.

- De fleste anmeldere satte pris på filmen, og det samme gjorde publikum. I USA alene indspillede ’TRON’ 33 millioner dollars. Den kostede 17 millioner dollars at producere.

- Trods de banebrydende effekter fik ’TRON’ ingen Oscar-nominering i kategorien Best Visual Effects. Tilsyneladende fordi akademiet mente, at computerskabte effekter var at snyde (if. filmens instruktør). Filmen blev i stedet nomineret for Best Sound og Best Costume Design, dog uden at vinde.

TRON (1982)
Light Cycles i den originale 'TRON'

- I 1982 udkom arkadespillet ’Tron’, der indtjente flere penge end selve filmen, og flere fortsættelser fulgte. Spillet vandt årets ’Coin-Operated Game of the Year’.

- ’TRON’ har siden inspireret John Lasseter til at se mulighederne i computeranimerede film, og filmen har længe været inspirationskilde for det franske band Daft Punk.

- Filmens kultstatus resulterede i rygter om en fortsættelse fra Disney i starten af 90erne og senere en fortsættelse fra Pixar.

- I 2005 bekræftede Disney, at man arbejdede på en fortsættelse. På årets Comic-Con i 2008 viste man en teaser-trailer, som skulle udgøre filmens fundament. Debutanten Joseph Kosinski blev udråbt til instruktør.

- Joseph Kosinski er tidligere reklamefilmsinstruktør og skulle oprindeligt instruere genindspilningen af ’Logan’s Run’, men endte i stedet med ’TRON: Legacy’. Instruktørens næste projekt er en genindspilning af Disneys science fiction-eventyr ’The Black Hole’.

TRON: Legacy
Light Cycles i 'TRON: Legacy'

- ’TRON: Legacy’ starter i 1989 hvor Kevin Flynn (Jeff Bridges) bogstaveligt talt forsvinder fra jordens overflade og efterlader sin seks-årige søn, Sam, faderløs. I 2010 suges den nu 27-årige Sam Flynn (Garret Hedlund) ind i en virtuel verden, hvor han tvinges til at deltage i diverse kampe og udfordringer - en ny Tron-æra kan begynde.

- Filmen er optaget med samme 3D-teknik som ’Avatar’, men filmen er delt op i perioder med 2D og 3D. 2D i filmens virkelige verden og 3D i den virtuelle.

- I ’TRON: Legacy’ gentager Jeff Bridges sin rolle - både som Kevin Flynn og som den computeranimerede CLU. Også Bruce Boxleitner fra originalen er med i fortsættelsen.

- Flere scener i ’TRON: Legacy’ er identiske med scener fra originalen.

- Daft Punk har komponeret musikken til ’TRON: Legacy’ og spiller DJs i filmen. I samme scene spiller instruktøren af den originale TRON (Steven Lisberger) en Elvis-lignende bartender.

- TRON: Legacy har verdenspremiere den 16. december. I Danmark vises filmen kun i 3D.


Bag kameraet på 'TRON: Legacy':