Cookie- og Privatlivspolitik
Hvad fanden er 'TRON'?

Hvad fanden er 'TRON'?

En hurtig guide til filmfænomenet

Stem op!
11
Stem ned!
0
(reset)
TRON: Legacy er en ny science fiction-film med Jeff Bridges, Garret Hedlund og Olivia Wilde i hovedrollerne med en virtuel verden som det altafgørende omdrejningspunkt.

Vi kigger nærmere på fænomenet, der har vakt både glæde og undren siden 1982, hvor den mærkværdige virtuelle verden så dagens lys.

- Den originale TRON fik amerikansk premiere den 9. juli 1982. Filmen blev instrueret af Steven Lisberger, der selv havde skabt universet og skrevet manuskriptet, imens Disney producerede.

- I ’TRON’ suges hackeren Kevin Flynn (Jeff Bridges) praktisk talt ind i et computerprogram, hvor han tvinges til at deltage i diverse kampe for til sidst at bekæmpe systemet sammen med figuren Tron (Bruce Boxleitner) - et computerprogram i menneskeform.

TRON (1982)
'TRON' anno 1982

- Filmens computeranimerede effekter var banebrydende. Især maskinerne og omgivelserne var imponerende for sin tid - langt mere imponerende end skuespillernes besynderlige dragter.

- De fleste anmeldere satte pris på filmen, og det samme gjorde publikum. I USA alene indspillede ’TRON’ 33 millioner dollars. Den kostede 17 millioner dollars at producere.

- Trods de banebrydende effekter fik ’TRON’ ingen Oscar-nominering i kategorien Best Visual Effects. Tilsyneladende fordi akademiet mente, at computerskabte effekter var at snyde (if. filmens instruktør). Filmen blev i stedet nomineret for Best Sound og Best Costume Design, dog uden at vinde.

TRON (1982)
Light Cycles i den originale 'TRON'

- I 1982 udkom arkadespillet ’Tron’, der indtjente flere penge end selve filmen, og flere fortsættelser fulgte. Spillet vandt årets ’Coin-Operated Game of the Year’.

- ’TRON’ har siden inspireret John Lasseter til at se mulighederne i computeranimerede film, og filmen har længe været inspirationskilde for det franske band Daft Punk.

- Filmens kultstatus resulterede i rygter om en fortsættelse fra Disney i starten af 90erne og senere en fortsættelse fra Pixar.

- I 2005 bekræftede Disney, at man arbejdede på en fortsættelse. På årets Comic-Con i 2008 viste man en teaser-trailer, som skulle udgøre filmens fundament. Debutanten Joseph Kosinski blev udråbt til instruktør.

- Joseph Kosinski er tidligere reklamefilmsinstruktør og skulle oprindeligt instruere genindspilningen af ’Logan’s Run’, men endte i stedet med ’TRON: Legacy’. Instruktørens næste projekt er en genindspilning af Disneys science fiction-eventyr ’The Black Hole’.

TRON: Legacy
Light Cycles i 'TRON: Legacy'

- ’TRON: Legacy’ starter i 1989 hvor Kevin Flynn (Jeff Bridges) bogstaveligt talt forsvinder fra jordens overflade og efterlader sin seks-årige søn, Sam, faderløs. I 2010 suges den nu 27-årige Sam Flynn (Garret Hedlund) ind i en virtuel verden, hvor han tvinges til at deltage i diverse kampe og udfordringer - en ny Tron-æra kan begynde.

- Filmen er optaget med samme 3D-teknik som ’Avatar’, men filmen er delt op i perioder med 2D og 3D. 2D i filmens virkelige verden og 3D i den virtuelle.

- I ’TRON: Legacy’ gentager Jeff Bridges sin rolle - både som Kevin Flynn og som den computeranimerede CLU. Også Bruce Boxleitner fra originalen er med i fortsættelsen.

- Flere scener i ’TRON: Legacy’ er identiske med scener fra originalen.

- Daft Punk har komponeret musikken til ’TRON: Legacy’ og spiller DJs i filmen. I samme scene spiller instruktøren af den originale TRON (Steven Lisberger) en Elvis-lignende bartender.

- TRON: Legacy har verdenspremiere den 16. december. I Danmark vises filmen kun i 3D.


Bag kameraet på 'TRON: Legacy':

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
astronautuser/1015176

Omkring 2-3 procent af verdens befolkning har øjenproblemer, der gør, at de ikke kan se 3D-materiale. Andre føler ubehag ved 3D-visning. Hvis du synes, at 3D er meget trættende eller desorienterende, er det en god ide at bestille tid til en øjenundersøgelse. Folk har siden 1960’erne været bange for, at skærme beskadiger synet. Det viste sig nemlig, at visse tv-apparater fra General Electric udsendte farlige mængder af stråling.

http://www.altomdata.dk/hvor-skadeligt-er-3d

Annette

til Janus: Sjovt nok, det skriver de sku ikke liiiige i biograferne og så noget vel. Så noget skal man lærer på den hårde måde. Om man kan se 3D eller ej. Lidt nedern... En lille fact man måske godt kunne tænke sig at få at vide INDEN man tager ind og ser sin "100" kr dyre bio film.. Hehe.

Janus

Der er altså også godt 10% af alle mennesker, som ikke kan se 3d film.. Du forsøger jo at snyde hjernen til at se noget som det egentlig ikke er.. Så hvis du har haft problemer med andre 3D film så kan være du er blandt de uheldige :(

Jakobuser/243776

jeg var inde og se den i aalborg, og der var ingen problemer overhovedet.. du har nok været uheldig..

Titkenuser/195656

Jeg var inde og se den i Biocity Aalborg, og der var der noget helt galt med billedet. Det virkede for mig som om linsen var fedtet, og billederne var ikke skarpe. Ikke engang i 2d reklamerne. Det ødelagde filmen fuldstændig for mig, da det er en effekt film. Da jeg gik ud for at spørge om de ikke kunne gøre noget, fik jeg bare svaret at sådan så alle 3d film ud.

Oskaruser/684469

tror sku ikke der er mange der gider at se den gamle version - filmens målgruppe er efter hvad jeg kan se ud fra trailere osv. den unge befolkning - og jeg tror godt nok ikke mange unge ville gide at se en så gammel film når man kan se en klart forbedret (i hvert fald visuelt) version

SMOjr

Det er synd at TRON på DVD åbenbart er udgået herhjemme!
Især når man tænker på hvor mange penge de kunne tjene på at sætte den på markedet igen til alle dem som gerne vil se den nye, men som ikke har fået set den gamle endnu..

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Joachim

for alllelelelelelele pengene!!!!

10 timer siden
Simon

Jeg synes X-men first class kunne noget.

1 dag siden
Vibekeuser/894605
Vibekeuser/894605

X-men første gang vi møder X-men universet.

1 dag siden
Horsi

At i tror på at Johson stadig får en triologi. I må have spist noget i ikke kunne tåle.

2 dage siden
niklasuser/662911
niklasuser/662911

The Wolverine helt klart! elsker hugh jackman skuespil, og så er wolverine bare mega badass ;)

3 dage siden

Aktive debatter