Cookie- og Privatlivspolitik
Flødedrengen Ben Affleck

Flødedrengen Ben Affleck

Eller manden der gjorde comeback som en Superman

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)
Af Sten Brøgger

Ben Affleck er aktuel med thrilleren The Town. Kino.dk præsenterer skuespillerens rejse fra overfladisk kendis til respekteret filmskaber.

Som 8-årig får Ben Affleck sit første job i en reklame for Burger King og møder en dreng ved navn Matt Damon. De to knægte, der bor et stenkast fra hinanden, bliver hurtigt bedste venner og går senere på den samme high school i Cambridge.

Modsat den to år ældre Damon bliver Affleck dog ikke optaget på det prestigefulde universitet Harvard efter endt high school. Den unge skuespillerspire ender i stedet på Occidental College i Eagle Rock, Californien, hvor han i 1991 læser mellemøstlige studier, mens han prøver lykken i Hollywood. Affleck dropper dog ud af universitet efter kun et enkelt år. Han vil hellige sig en karriere i filmbranchen.

De tidlige år i Hollywood
I starten af 90’erne er Ben Afflecks skuespillerdrømme ved at forvandle sig til et mareridt. Godt nok medvirker han og Matt Damon i filmen ’School Ties’ (1992), ligesom Affleck har en birolle i kultkomedien ’Dazed And Confused’ (1993), men ellers er rollen som ’Basketballspiller nummer 10’ i ’Buffy the Vampire Slayer’ (1992) et af højdepunkterne på skuespillerspirens CV.

Karrieren får et løft i midten af 90’erne, hvor Affleck bliver venner med Kevin Smith, der netop har instrueret komedien ’Clerks’ (1994). Affleck medvirker i Smiths to næste film – drengerøvskomedien ’Mallrats’ (1995) og det anmelderroste drama ’Chasing Amy’ (1997) – men den håbefulde unge skuespiller mangler stadig et gedigent gennembrud.

Igen kommer Kevin Smith til undsætning. Det er nemlig ham, der viser manuskriptet til ’Good Will Hunting’ til den magtfulde Harvey Weinstein hos filmselskabet Miramax. Matt Damon og Ben Affleck har i årevis forsøgt at få deres fælles manuskript filmatiseret, men ingen vil finansiere dramaet med to ukendte skuespillere i bærende roller.

Weinstein tager dog chancen, og Miramax afsætter 10 millioner dollar til projektet.

’Good Will Hunting’ har premiere i januar 1998 og publikum er vilde med historien om et ungt matematikgeni med massive følelsesmæssige problemer. Filmen indtjener over 225 millioner dollar på verdensplan, og 28-årige Damon og 26-årige Affleck udråbes til de nye kometer i Hollywood.

Succes, alkohol og Jennifer Lopez
Ben Affleck følger succesen op med store roller i Michael Bay-blockbusteren ’Armageddon’ og Oscar-slugeren ’Shakespeare in Love’. I 2001 medvirker Affleck i storfilmen ’Pearl Harbor’, der sables ned af kritikerne, men i starten af det nye årtusinde kan den 189 centimeter høje skuespiller ikke desto mindre kræve 10 millioner dollar for en hovedrolle.

Men berømmelsen har sin pris og i august 2001 lader han sig indlægge på afvænningsklinikken Promises i Malibu. Her tilbringer han de næste 30 dage – inklusiv sin 29 års fødselsdag – med at sætte proppen i et voksende alkoholproblem.

Affleck vender dog stærkt tilbage med ’Changing Lanes’ og ’The Sum of All Fears’, der begge udkommer i 2002. Hollywood-stjernen møder samme år Jennifer Lopez under indspilningerne til komedien ’Gigli’. De danner snart par men deres fællesfilm, der har amerikansk premiere i august 2003, bliver både slagtet af anmelderne og ignoreret af biografpublikum, og omtales til dato som en af de værste film nogensinde.

Inden Affleck og Lopez går fra hinanden, indspiller de Kevin Smith-komedien ’Jersey Girl’. Filmen flopper fælt, og det samme gør sig gældende for Afflecks anden film i 2004 – den mildest talt uheldige julefilm ’Surviving Christmas’. I slutningen af 2004 har Ben Affleck spillet hovedroller i tre filmflop på halvandet år. Ben fra Boston er ikke længere hot i Hollywood, og han er godt og grundig træt af at se sig selv i medierne. Det resulterer i, at Ben Affleck trækker stikket og helt bevidst forsvinder ud af rampelyset.

”Jeg var faret vild. Jeg følte mig som en hamster i et kendis-bur, og jeg havde brug for en pause. Jeg havde brug for at forsvinde lidt, prøve at få lidt kontrol over mit liv og finde ud af, hvad jeg gerne ville”, udtaler Affleck i et interview nogle år senere.

Comeback som Superman
I to år er der stille om Ben Affleck. Han stiller ikke op til interviews, og han undgår så vidt muligt de ivrige fotografer. Da han i 2006 vender tilbage, er det i filmen ’Hollywoodland’, som handler om skuespilleren George Reeves - manden, der i 1950’erne var synonym med Superman for amerikanske tv-seere. Affleck har forberedt sig intenst på rollen. Han har læst samtlige interviews med Reeves, set alle episoder af tv-serien ’Adventures of Superman’, studeret den afdøde skuespillers talemønster og taget 10 kilo plus en falsk næse på for at udfylde rollen rent fysisk. Forarbejdet giver pote. ’Hollywoodland’ indbringer Affleck en Golden Globe-nominering, og en Volpi Cup ved filmfestivalen i Venedig.

Det er ikke tilfældigt, at Affleck netop gør comeback i rollen som George Reeves. ”Når folk så George, så de kun Superman. Jeg var typecastet som mig selv. Der var for mange mennesker, som troede på det, de læste om mig i tabloid-aviserne. Det var usundt både mentalt og karrieremæssigt. Jeg taler af erfaring, når jeg siger, at overeksponering i medierne er dårlig for karrieren.”

I rollen som skamrost instruktør
I 2007 debuterer Affleck som spillefilmsinstruktør. Det sker med thrilleren ’Gone Baby Gone’, som har Afflecks lillebror Casey i hovedrollen. Filmen får en fænomenal modtagelse i hjemlandet USA. De samme skribenter, som i årevis har hånet Ben Affleck, står nu i kø for at lovprise den 35-årige instruktør-debutant. ”Affleck triumferer med denne hypnotiserende thriller”, skriver magasinet Rolling Stone, mens filmanmelderen Ty Burr fra avisen Boston Globe afslutter sin anmeldelse med de sigende ord: ”Velkommen hjem, Ben Affleck – alt er tilgivet. Ja, selv ’Gigli’.”

Kalenderen siger september 2010, og Afflecks anden film som instruktør har premiere i USA. ’The Town’, som thrilleren hedder, ryger direkte ind som nummer et på biograf-hitlisterne, og de amerikanske anmeldere roser igen Afflecks evner som instruktør.

Med det nye hit begynder mange amerikanske medier at sammenligne Ben Affleck med selveste Clint Eastwood. Ikke en dårlig skæbne for den 38-årige skuespiller og instruktør, der var dømt nede og ude for fem år siden. Næste år kan Affleck opleves i ’The Company Men’ sammen med veteranerne Tommy Lee Jones, Chris Cooper og Kevin Costner, og lige indspiller skuespilleren et drama med mesterinstruktøren Terrence Malick. På privatfronten har Affleck siden 2005 været gift med skuespilleren Jennifer Garner, og parret har i dag to døtre på henholdsvis fire år og 19 måneder.

Historien om Ben Affleck slutter her for nu, men meget tyder på, at den store historie om Ben Affleck først lige er begyndt.

Læs mere om The Town og se traileren

5 x bonusinfo om Ben Affleck

-
 Han vandt de californiske mesterskaber i poker i 2004. Gevinst: 356.000 dollars
- Han har seks tatoveringer
- Han er glødende demokrat og har støttet Al Gore, John Kerry og Barack Obama i deres respektive valgkampe til præsidentembedet
- Han stoppede med at ryge efter filmen Smokin’ Aces fra 2007
- Han støtter velgørenhedsorganisationerne ”A-T Children's Project” og “Eastern Congo Initiative”

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Mikroloususer/10099

Meget spændende læsning!
Kan klart anbefales, hvis man kan li' Mr. Ben :D

Cinepoduser/877620

Ærgeligt at Daredevil slet ikke nævnes i artiklen. Personligt synes jeg, at det er en af hans bedste film.

Andersuser/41037

Jeg er glad for at han har fundet sin plads i Hollywood.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Christian

Hvorfor er det, at hver gang DK laver “storfilm”, så omhandler det krig?

2 dage siden
Jesper

But whyyyy ???!!!! :-S

4 dage siden
Stine Teglgaard
Ja!

Min personlige er:

1: There Will Be Blood
2:Phantom Thread
3:The Master
4: Magnolia
5: Boogie Nights

4 dage siden
Bjarke Friis Kristensen

Det er jeg ikke klar over var tilfældet. Vi har nu slettet kommentaren, da vi netop ikke vil hylde den slags. Mange tak / Mvh. Bjarke, kino.dk

4 dage siden
Camie

Hej Bjarke
Er Kino.dk nu begyndt at belønne SEO?

4 dage siden

Aktive debatter