"Jeg vil spille mere skuespil"

Interview med Jackie Chan fra 'The Karate Kid'
Jackie Chan spiller Mr. Han i 'The Karate Kid'
(© Sony Pictures)
Kino.dk mødte den 56-årige action-legende i Oslo i anledningen af, at han spiller rollen som Jaden Smiths lærermester Mr. Han i The Karate Kid.

Jackie Chan taler på samme gebrokne engelsk som i sine film, men er ikke desto mindre både skarp og morsom i sin retorik.

Hvordan var det at arbejde sammen med Jaden Smith?
"Til at begynde med var jeg nervøs. Da Will ringede og spurgte, om vi skulle lave filmen, foreslog han nogle trænere til Jaden. Amerikanske trænere. Men jeg er actioninstruktør, så jeg ved, hvad jeg vil have, og jeg ville have de bedste. Han skulle jo ikke komme til skade - jeg mener, han er søn af Will Smith!"

Jaden virker ret kæk. Havde du problemer med hans attitude?
"Han havde ingen attitude. Den første dag, han skulle træne, spurgte han mig meget udmygt: 'Mester, må jeg bede om lidt vand?' Jeg blev målløs! Denne unge knægt var helt nede på jorden."

Hvordan forløb træningen herfra?
"Han var meget dedikeret og opsat på at lære. 'Jackie, lær mig drunken style.' Så jeg lærte ham drunken style. Han trænede med andre drenge i Kina i fire måneder."

Blev du mindet om din egen barndom i forbindelse med træningen?
"Ja, især da jeg så alle børnene stå og lære kung fu. Så kiggede jeg mig spejlet og tænkte, hvor gammel jeg er blevet! Jeg tror stadig, at jeg er 30 år gammel. Når jeg kigger på Jaden, tænker jeg: ’Det er mig’. Især i løbet af filmoptagelserne, når vi siger: ’Take it on, take it off’. Så tænker jeg, at før i tiden var det mig, der lavede øvelserne, nu er det omvendt. Men det er fint, for jeg er glad!"

Men hvor længe kan du blive ved med at lave actionfilm?
"Jeg tager snart tilbage til Kina for at lave, hvad der sandsynligvis bliver min sidste actionfilm, kaldet 'Chinese Zodiac'. Derefter vil jeg nok tage det lidt mere med ro. Nok mere skuespil end action. Især i Kina kan jeg få en masse dramahistorier. Og i 'The Karate Kid' er det lidt af det samme, hvor Jaden tager sig af kampene, og jeg ser på."

Hvordan ser du forholdet mellem den gamle og den nye 'The Karate Kid'?
"Efter den gamle Karate Kid-film blev populær, ville alle unge lære karate. Hvis den nye film bliver en succes, vil den måske have samme effekt."

Hvad er den største forskel på at lave film i Hollywood og i Kina?
"Jeg har større frihed i Kina. I Hollywood vil de have mig til at lave 'Rush Hour 4' og 5. De vil have mig til at spille politimand fra Hong Kong eller Kina. Men jeg vil bevise, at jeg kan spille skuespil, også på engelsk. Jeg har simpelthen afvist så mange manuskripter fra Hollywood, fordi de alle er ens.

Da jeg blev tilbudt 'The Karate Kid', sagde jeg med det samme ja, for der får jeg mulighed for at spille skuespil. Actionstjerner kommer og går - jeg er i virkeligheden et mirakel, fordi folk har gidet at se på mig i så mange år."


Havde du nogen helte i din barndom?
"Nej, jeg havde ikke det store at se op til dengang. Jeg kunne ikke lide skolen. Jeg var en ballademager, der sloges i skolegården, så jeg begyndte at dyrke kampsport. Men vi så ikke film dengang, så jeg kendte ikke Buster Keaton, Bruce Lee og John Wayne. Jeg ville være en udsmider.

Men efterhånden blev jeg interesseret i film, så jeg fik et mål: Jeg ville være Bruce Lee. Men der er kun én Bruce Lee, så jeg måtte finde på en anden stil. Jeg var meget heldig, at jeg pludselig blev et kendt ansigt i hele verden."