Robin Hood på film

Helten fra Sherwood-skoven gennem tiderne
Russell Crowe som Robin Hood anno 2010
(© UIP)

Ridley Scott og Russell Crowe er ikke de første til at portrættere Robin Hood på film.

Der er produceret mere end 40 film og tv-serier om mesterskytten. Her er et udpluk af de vigtigste film.

Robin Hood (1922)
Første store filmatisering af eventyret om Robin Hood med stumfilmens actionstjerne nummer et, Douglas Fairbanks. Den komplette titel var 'Douglas Fairbanks in Robin Hood', hvilket understreger hans status som Hollywood-stjerne.
Se Youtube-klip 

The Adventures of Robin Hood (1938)
Michael Curtiz’ fantastiske og farverige fortolkning af Robin af Locksley anses af filmhistorikere for at være den bedste version. Amerikanske Errol Flynn spiller engelske Robin Hood, og den onde Prins John spilles af Claude Rains.
Se Youtube-klip 

The Story of Robin Hood and His Merrie Men (1952)
Disney stod bag en spillefilmsversion af myten med Richard Todd som Robin. Heller ikke denne gang spiller en englænder titelpersonen, da Todd var irlænder.

The Men of Sherwood Forest (1954)
Don Taylor er helten, der skal tage kampen op imod sheriffen af Nottingham (Leonard Sachs). Desværre ser det hele lidt billigt ud, måske fordi Hammer-studiet, der stod bag filmen, normalt producerede horror-film om Dracula, Frankenstein og andre klassiske monstre.

Disney's Robin Hood (1973)
Historien om Robin Hood og hans lystige svende bliver fortolket på fineste Disney-manér med en snedig ræv som Robin Hood, en stor, stærk bjørn som Lille John og en slesk løve i rollen som Prins John. En hyggelig, vellykket tegnefilm fra en periode med få stærke Disney-produktioner.
Se Youtube-klip

Robin and Marian (1976)
Britisk-amerikansk version med skotske Sean Connery som en aldrende Robin Hood, der finder ud af, at Lady Marian (Audrey Hepburn) er blevet nonne i et kloster, og at hans gamle fjende, sheriffen af Nottingham (Robert Shaw), vil have hende arresteret.
Se Youtube-klip

Robin Hood: Den Fredløse (1991)
Kevin Costner er titelrollen i en af de bedre fortolkninger af den klassiske heltefortælling. Der er stor fokus på kærlighedshistorien mellem Robin og Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio), og Alan Rickman er en usædvanlig gemen sherif af Nottingham.
Se Youtube-klip

Robin Hood: Mænd i underhylere (1993)
Mel Brooks crazy-komedie, med Cary Elwes som den fredsløse, er ikke kun en spoof på myten om Robin Hood, men på film og populærkultur generelt. Skiller sig ud fra de øvrige filmatiseringer ved at være en af de få titler, hvor en englænder rent faktisk spiller helten.
Se Youtube-klip

Robin Hood (2010)
Ridley Scotts nye version er med Russell Crowe i titelrollen, og lover en mere realistisk fortælling om, hvordan Robin hood blev fredløs.
Læs mere om filmen og se trailer