1/2 års status: De 10 bedste film i 2019

Redaktionens favoritter
Billede
(© SF STUDIOS)

Første halvdel af filmåret 2019 er med dagens premieretitler overstået. Det er derfor tid til at gøre status og kåre årets hidtil bedste film. 

Redaktionen har sat en samlet Top 10 sammen. Listen indeholder selvfølgelig flere af årets Oscar-kandidater, men der blev også plads til et gys, to danske dramaer og SELVFØLGELIG en lillebitte superheltefilm... I gætter aldrig hvilken!

Lige uden for vores topliste havnede Beautiful Boy, Kapernaum, Girl og biografaktuelle Long Shot

Resultatet blev fundet ved at hver redaktionelle medarbejder lavede en personlig top 10 - kun film med dansk biografpremiere i 2019 kunne deltage. 


De 10 bedste film i første halvdel af 2019:

10. Vice
Otte Oscar-nomineringer, en uigenkendelig Christian Bale og politiske nyrestød fra højre og venstre. Adam McKays stjernespækkede portræt af Dick Cheneys målrettede vej til USA’s måske mest magtfulde stilling som vicepræsident under Bush-embedet er den perfekte blanding af ubarmhjertig satire og velspillet drama… og så er det centrale emne i den grad aktuelt.

9. Rocketman
Elton John er larger than life på scenen, i musikhistorien og nu også i filmhistorien via denne eventyrlige fortælling om rockstjernens vilde liv. Filmen er blevet sammenlignet med Bohemian Rhapsody, men er modsat denne en musical. Sammenligneligt er dog, at Taron Egerton fortjener en Oscar for sin præstation mindst lige så meget, som Rami Malek gjorde det.

Find dine billetter her:


8. Værk uden skaber
Et tysk periodedrama på over tre timer, der handler om kunst, krig og kærlighed. Det kan lyde lidt tørt, men Florian Henckel von Donnersmarcks opfølger til Oscar-vinderen De andres liv er alt andet end kedelig. Storfilmen formår på underholdende vis at undersøge tre perioder i tysk historie, og hvordan de påvirker kunsthistorien samt vores hovedperson, Kurt, som samtidig vikles ind i et skæbnedrama af episke dimensioner.

Find dine billetter her:


7. Avengers: Endgame
Den levede op til de urimeligt høje forventninger efter Infinity War - både i kvalitet og kvantitet. For det her er nok filmhistoriens største filmevent. Nr. 22 i rækken af giga-blockbsters og endda med et tilfredsstillende og dybt rørende resultat. Klapsalmer for de to Russo-brødre og de mange modige helte, der reddede dagen, universet og forsommeren i biffen.

Find dine billetter her:


6. Før frosten
I stærk kontrast til Marvel-patruljen står Michael Noer og Jesper Christensen med begge fødder plantet dybt i den danske muld. Sidstnævnte spiller bonden Jens, der i 1800-tallet kæmper en indædt kamp imod sulten og for at holde sin datter og to nevøer i live. Desperationen fører til svære beslutninger, som ender med at få fatale konsekvenser for den lille familie.

5. Booksmart
Et af årets bedst anmeldte film er helt ny i biografen - og ifølge os også et af genrens stærkeste værker. Olivia Wildes ungdomskomedie går hånd i hånd med titler som Superbad, Lady Bird og Juno, der også handlede om unge menneskers identitet og ikke mindst om venskab. Stærkt spillet. Originalt skrevet. Og virkelig, virkelig morsomt.

Find dine billetter her:


4. Us
Jordan Peeles svære opfølger til den skelsættende gyser Get Out er langt mere ambitiøs og storslået på alle ledder og kanter. Vi følger en familie, der en dag får besøg af en række skræmmende dobbeltgængere, som har en plan. Hvad planen er, skal ikke afsløres her, for ’Us’ er ikke bare en stærk genrefilm, det er en af den slags film, der fortjener at blive set mange gange… lad fortolkningerne begynde.

3. Dronningen
Trine Dyrholm har længe kandideret til at blive dronningen af dansk film, men med May el-Toukhys anmelderroste drama blev det slået fast en gang alle. Dyrholm spiller her en karrierekvinde, mor og hustru, der taber alt på gulvet ved at indlede en affære med sin 17-årige stedsøn. Og således begynder de Shakespeare-tematikker at udfolde sig i en smertefuld og ond strøm af intriger.

Find dine billetter her:


2. The Favourite
Yorgos Lanthimos er hurtigt blevet en af international films største talenter. Hvorfor? Fordi han tør vise og udforske de ting, som de færreste har modet til at fortælle… eller se. Med den multi-Oscar-nominerede ’The Favourite’ om en skør dronning og de to kvinder, der kæmper om hendes gunst, har grækeren simpelthen lavet sin mest tilgængelige film, der får tankerne hen på filmskabere som Stanley Kubrick.

1. Green Book
Årets Oscar-vinder er en feel good-film, når det er allerbedst. Viggo Mortensen og Mahershala Ali spiller de diametrale modsætninger, der i 1960erne tager på et både morsomt og rørende road trip i USA’s syd. Alt spiller: manus, udførsel og tonen. En suveræn vinder i vores afstemning, da alle havde den meget højt placeret. 

Lyt også til vores podcast med denne top 10 for halvåret 2019: