Uforglemmelig dansk flugt-dokumentar vinder stor international pris

Se traileren til Sundance-vinderen 'Flugt'
Billede
(© Final cut for real)

(Kan du ikke se videoen herover, så tryk på linket her og Tillad alle cookies)

Dansk film er igen på alles læber i udlandet.

Den animerede Flugt har nemlig vundet Bedste Internationale Dokumentar, den såkaldte Grand Jury Prize, på den prestigefyldte Sundance Filmfestival.

Jonas Poher Rasmussen står bag 'Flugt', der sætter gennem animation beretter den virkelige livshistorie om instruktørens gamle skolekammerat, Amin, der måtte flygte med sin familie fra Afghanistan og endte alene i Danmark via nogle inhumane menneskesmuglere. Se traileren øverst.

Filmen har fået en del omtale i de amerikanske medier, som har rost dokumentaren til skyerne, og den belønnes altså nu med den flotte pris. The Guardian skriver bl.a. "Der er sekvenser med næsten uudholdelig spænding" med "en historie som er umulige at glemme"

Tidligere har Mads Brüggers 'Det røde kapel' vundet samme pris tilbage i 2010.

'Flugt', der har fået den engelske titel 'Flee', var ligeledes udtaget til Cannes Filmfestivalen i 2020, som dog grundet verdenssituationen ikke løb af stablen som planlagt. Nu kan filmen måske øjne Oscars i 2022 i horisonten.

En anden dansk dokumentar 'President' snuppede også en pris på det netop afsluttede Sundance, nemlig "World Documentary Special Jury Award for Vérité Filmmaking".

'President' er skabt af instruktør Camilla Nielsson og skildrer det første "frie valg" i Zimbabwe efter Mugabes fald, og er bl.a. blevet kaldt "en episk dokumentarfilm alle bør se".

'Flugt' får dansk biografpremiere den 3. juni, mens 'President' udkommer senere i 2021.