Cookie- og Privatlivspolitik

David Fincher Top 10: Mesterinstruktørens film rangeret

Aktuel med fimen 'Mank'

Stem op!
20
Stem ned!
0
(reset)

Med den aktuelle Mank er mesterinstruktøren David Fincher atter på alles læber. Læs vores dom over 'Mank' her.

Vi rangerer i den anledning Finchers film fra værst til bedst. 

Bemærk: Denne artikel blev først udgivet i 2014.

Mank får begrænset biografpremiere den 19. november


The Courious Case of Benjamin Button

10. The Curious Case of Benjamin Button (2008)
Selvom den episke (og Oscar-nominerede) fortælling om en mand, der ældes baglæns, byder på særdeles rørende scener i især sidste akt samt flere storslåede elementer, er og bliver ’Benjamin Button’ det sorte får blandt Finchers film. Instruktørens karakteristika er fraværende, og rammefortælling virker påklistret. Filmen beviser dog, at Finchers bundniveau er tårnhøjt. 

The Girl with the Dragon Tattoo

9. The Girl with the Dragon Tattoo (2011)
Stieg Larsson-filmatiseringen blev en skuffelse både anmelder- og publikumsmæssigt. Sikkert fordi den udkom alt for kort tid efter det originale forlæg, og fordi Naomi Rapaces formidable portræt af Lisbeth Salander ikke kunne matches. Når det så er sagt, byder den amerikanske udgave utvivlsomt på bedre håndværk end den skandinaviske produktion, mens krimien faktisk indeholder en meget Fincherisk fortælling.

Panic Room

8. Panic Room (2002)
Jodie Foster er en eminent skuespillerinde, og det er derfor ikke overraskende særdeles effektivt at se Fincher spærre hende inde som en desperat huntiger i et bur. Alligevel hører 'Panic Room' ikke til instruktørens bedste værker. Vi skyder skylden på de lidt kedelige skurke spillet af Forrest Whitaker og Jared Leto, samt det faktum at filmen udkom i kølvandet på 'Fight Club' og 'The Game', der begge satte en vis WTF-standard for en Fincher-film.

Alien 3

7. Alien³ (1992)
Den tredje Alien-film er problematisk, for i virkeligheden gav Fincher efter en katastrofal optageproces slip på filmen under post-produktionen. Den notorisk perfektionistiske instruktørs filmdebut er derfor ikke et rigtigt Fincher-værk. Som selvstændig film er den ubehagelige rumthriller dog stadig dejligt klaustrofobisk samt modigt deprimerende - og så er skurken jo svær at hade.

The Game

6. The Game (1997) 
Har man ikke har set 'The Game' om en velhavende mand, der forsøger at redde sin bror ud af hænderne på et mystisk firma, så har man stadig en af nyere films mest overraskende slutninger til gode. Michael Douglas, Sean Penn og et dejligt dystert neo-noir plot hiver effektivt publikum rundt i manegen i en velkonstrueret thriller om den mest desperate side af menneskets natur.

5. Kvinden der forsvandt (2014)
Gillian Flynns geniale bestseller er umulig at filmatisere... men det er Fincher da ligeglad med! Og han har endda fået en sublim thriller ud af det. Men fortællingen om en mand, hvis kone forsvinder, er da også et nærstudie i et af Finchers favorit-emner: narcissistiske mennesker. Og så indeholder den alle de twists and turns, som man forventer fra hans stilliserede, kolde og manipulerende univers.

Fight Club

4. Fight Club (1999)
Den første regel, når man taler om 'Fight Club', er: "Man taler ikke om 'Fight Club'". Og ja, vi skal da heller ikke ødelægge et af 90ernes hovedværker for dig. Men se den for pokker! Brad Pitt og Edward Norton er suveræne som afvigere af samme skuffe og alligevel i hvert sit hjørne af bokseringen. Filmen er muligvis lidt forældet med tiden, men dens betydning for sin tid er indiskutabel og hører blandt de klassiske fanfavoritter.

The Social Network

3. The Social Network (2010)
Mark Zuckerberg-portrættet ligger indholdsmæssigt langt væk fra auteurens tidligere værker, men bliver ved hjælp af Aaron Sorkins Oscar-vindende manus til en 100 procent nihilistisk Fincher-oplevelse. Det misantropiske geni spilles med syrlig sarkasme af Jesse Eisenberg, og historien om Facebooks ophav står klart som til en thriller om brutale ambitioner og grådighed. Vi så det allerede i 'The Game': Der er koldt på toppen!

Zodiac

2. Zodiac (2007)
Fincher har altid haft en svaghed for seriemordere, men selvom 'Zodiac' handler om jagten på en morder, er fokus her stillet ultra skarpt på en helt anden jagt - nemlig jagten på mening. I efterforskernes uforløste besættelse demonstreres Finchers varemærke, kynisme, til perfektion. 'Zodiac' var desuden instruktørens første digitalt optagede film, hvilket gav ham lov til at gå minutiøst til værks. Og det er netop i detaljen, at filmen sejrer.  

Se7en

1. Se7en (1995)
'Se7en' gjorde Fincher til en rockstjerne i filmkredse. Intet mindre. Og ganske velfortjent! Seriemorder-filmen har overlevet de sidste 20 år og er uden tvivl filmskaberens hovedværk. Den satte også tonen. Fincher er her i sit absolut ondeste hjørne, for selvom plottet handler om to mænds kamp imod ondskaben selv, er det menneskehedens iboende og uudryddelige dårskab, der overlever. 'Se7en' er et sandt mesterværk, som kan ødelægge enhvers gode humør og samtidig ses om og om igen.  

(Sådan gjorde vi: Redaktionen nominerede i fællesskab de relevante film til afstemningen. Hver især lavede deres personlige top 10-liste, som i sidste ende resulterede i kino.dk’s endelige top 10.)

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Christian

Men Fight Club er for lavt nede. Efter min mening er det hans bedste. Jeg er personligt VILD med Alien³ og forstår ikke, hvorfor selv Fincher har kritiseret resultatet. :)

1. Fight Club
Slet og ret stinkende genial på alle måder. Fortælleteknik, scenografi, plot, skuespil ... hele lortet. Jeg har haft det ene "In Tyler we trust" Facebook-cover efter det andet! Og fortælleren (der forbliver navnløs hele filmen igennem!) kunne bare ikke gøres af andre end Norton. Fight Club er i min personlige top 3 over alle film.
The first rule of Fight Club is ...

2. Se7en
Det er Se7en! Scinematografien skrev jo filmhistorie, og alene introen er jo legendarisk! Freeman og Pitt er mesterligt castet og Spacey ... arh men altså! Og så endnu noget helt legendarisk: rulleteksterne kører nedad! Det er bare så genialt fra start til slut.

3. The Game
Ingen film har taget mig mere i ***** en denne. Og Michael Douglas som millionær-røvhul er jo uforlignelig. Se bare Gordon Gecko :).

4. Alien³
Forstår slet ikke kritikken. Den er mesterlig, vidunderligt filmet og kanon 3'er i den legendariske føljeton. Charles Dance er bare SÅ godt castet, og det er for fedt at alle straffefangerne har en dialekt, fordi den foregår på en planet lang pokker i vold.

5. Zodiac
Skulle man fortælle om Zodiac-seriemorderen, så kan det bare slet ikke gøres bedre. Cinematografi og fortælleteknik er bare suveræn. Og Robert Downey som Paul Avery ... wow!

6. Panic Room
Elsker Jodie Foster og Forrest Whittaker i denne fantastiske fortælling. Igen er cinematografi jo legendarisk.

7. Gone Girl
Rosamund Pike i sit livs rolle! Man bliver blæst bagover af hendes præstation.

8. The Social Network
Nu er vi nede i de film, jeg bare har taget med, fordi det er en top 10. Men igen er fortælleteknikken fantastisk og historien om Facebooks tilblivelse er jo i sig selv ret interessant.

9. The Girl with the Dragon Tattoo
Genindspilning af en svensk film - ikke helt så imponerende, men stadig med Finchers geniale fortælleteknik og scenografi.

10. The Curious Case of Benjamin Button
Denne her betragter jeg dårligt nok som en Fincher-film. Det er noget af en episk fortælling, men først og fremmest er det en mærkelig oplevelse, synes jeg. Ikke en film jeg finder frem fra hylden.

Never too many movies

Mærkeligt nok har jeg endnu ikke set Fight Club - trods min store passion for film og især klassikerne. Men jeg har Amazon Prime, hvor den ligger på, så jeg må hellere tage mig sammen og se den... trods mit kendskab til slutningen. :P

Procella

1: Se7en (som jeg faktisk lige købte på DVD igår ;) )
2: Fightclub
3: Alien (elsker serien)
4: Zodiac (Som jeg også købte på DVD igår :P )
5: Panic Room
6: The Game
7: The Social Network
8: The Curious Case of Benjamin Button
9: The Girl With The Dragon Tattoo

Jeg VED godt det vil være det mest farefulde eksperiment nogensinde fordi Se7en er så MINDblowingly god! Men åh åh åh! Den er så fucked up fantastisk og har så mange episke twist and turns at jeg ville sidde og bide negle i countdown på billetsalg til en opfølger. Den er syg syg syg på samme niveau som fik mig til at forelske mig betingelsesløst i Anthony Hopkins som Hannibal Lecter (og som gør at jeg ikke kan eller vil acceptere andre i rollen som ham...sorry Mads). Det er den der skildring af den MENNESKELIGE ondskab. Den MENNESKELIGE grusomhed. Den MENNESKELIGE intelligens og sadisme. Fordi dét for MIG er det *ultimative* gys at kunne sidde og kigge på et lærred eller en skærm og sige "Fuuuuuck! Det der kan jeg 100% se ske i virkeligheden!".

Igen er det samme filmkvaliteter der gjorde "Gøgereden" til en uhyggelig klassiker. Film der sætter spor i os fordi vi VED at det enten *er* sket, eller at det så let så let så let kunne ske.

Vi bliver dybt fascinerede af mørket i os selv - genspejlet i andre, og vi tænker! Især tænker vi "Hvor meget skal der til for at komme derud? Hvad er DERES historier der har ledt til at de er kommet derud? Ville jeg kunne komme derud? Hvad skulle der til før jeg ville komme derud?". Se dét er det ultimative gys!

Jeg skelner personligt gysere anerledes end det danske system gør det. Jeg synes at det amerikanske på nogle punkter har fat i den lange ende. Der er KÆMPE forskel på Horror og Gore (Eller Gys og Splat).

Altså jeg mener bare...Jeg købte eksempelvis et DVD-tilbud online hvor man fik 3 DVDér og en random ekstra "gave". Da jeg stod med Twilight i hånden, korsede mig, flippede den og læste bagpå den, ja undskyld men jeg var ved at brække mig af grin. Den var listet som Gyser! I am NOT shitting you! Så fordi der åbenbart var vampyrer med "fortjente" den stemplet som "gyser". Aj gå nu væk!

Nå, men nu får jeg ramblet om noget der egentlig ikke er super aktuelt for hovedemnet her. Sorry. Det var bare for at udtrykke min utrolige begejstring for en del af de her film der er lavet og HVORFOR jeg mener de er klassikere som laaaangt de fleste kan forholde sig til.

Fightclub er også pisse hamrende episk, og en KLAR filmskat! Den indeholder også alt det ovenstående, og selvom man kender til twistet så synes jeg ikke Wayne har heeeelt ret i at magien forsvinder. Jo uvishedens magi forsvinder! Ingen tvivl! Men i min optik gør det blot at man får lov til at dykke endnu længere ned i det syge menneskelige sind og har en større forståelse for hvad der sker, og man forstår andre sider og komplet andre aspekter som førhen kunne være uklare eller let forvirrende.

Panic Room er samme historie. Hvad ville du gøre for egen overlevelse? Hvad ville du gøre for familiens overlevelse? Ville du blive primal eller ville du lade intelligens og evner sejre? Og så bliver der kastet flere og flere bolde ind på banen og taget andre fra. Jeg ved godt at det var en film der fik en RET lunken modtagelse af mange herhjemme men jeg var ret begejstret. Dog er jeg enig i betragtningen om at "The Bad Guys" slet ikke var lige så kantede eller brutale som man måske kunne have ønsket sig. De var i min optik alt for lang tid om at komme i omdrejninger, få fingeren ud og sige "Så søster lystig, du spænder du hjelmen. Der er 2 udveje på det her. Du vil foretrække vores FØRSTE bud på det".

Alien er jo alien for fanø! I mit hjerte er der et lille kammer med plads for alle tiders bedste overlever, Predatorus Ultimo!

The Social Network. Hm. Jeg var underholdt. Den viste igen menneskets stræben og villighed til at være røvhuller. Dog tabte den altså lidt vind for mig. Den holdt mig fordi den var tidsaktuel, om noget der var meget virkeligt i min verden - så det var noget at forholde sig til. Men det var nu mest underholdning synes jeg.

The Curious Case of Benjamin Button...nej. Det var ikke for mig. Den tager for lang tid om at komme igang. Og så er den sgu for underlig. Jeg forstod konceptet, men i min verden var det nok sjovere på papiret end det egentlig var på skærmen - og så er jeg sgu liiiidt træt af at samtlige tv-kanaler åbenbart er så begejstrede for den at den sendes konstant. Stop it!

Girl with the dragon tatto. Den har jeg ikke engang set. Jeg gider simpelthen ikke spilde mit liv i biffen med dét når der (som regel) er så meget andet fedt at se.

Umiddelbart har jeg ikke nævnt Zodiac. Jeg ved jeg har set den. Jeg kan bare lige pt. ikke huske NOK detaljer til at jeg synes jeg kan komme med fyldestgørende feedback på whats hot or whats not i henhold til den. Nu kan jeg jo passende pakke den ud en af de nærmeste dage få den frisk i hukommelsen og så lige skrive et par bevingede ord.

Som en af de afsluttende kommentare kan jeg sige at jeg som hovedregel er HAMRENDE ligeglad med hvordan andre bio-gængere rater film (med mindre det er mine venner så jeg ved at DE ved hvad jeg synes er fedt og så man kan have en ping-pong om hvad der har gjort noget godt eller skidt) - men endnu mere ligeglad plejer jeg at være med anmelderne. Jeg synes det er mere reglen end undtagelsen at de toprater film der ikke siger mig noget og downrater ting jeg synes er episke. Dog kan jeg ind i mellem godt lokkes til at se en film eller serie som jeg ikke fandt umiddelbar fantastisk ved eventuelle trailere HVIS der har været vundet en del nomineringer hjem eller direkte priser. Ind i mellem skal man jo også udvide sin horisont og man kan være heldig og blive positivt overrasket...

MEN!!!! Det gør mig sgu liiiiiiidt glad at se hvordan der er ubestridt opbakning til MIN yndlingsfilm på denne liste. Faktisk mine 2 øverste på listen. Se7en har dog i skrivende stund stadig givet baghjul til Fight Club, som den har dobbelt stemmer af.

Som komplet afsluttende kommentar vil jeg lige have indskudt dette:
Fuck hvor jeg elsker Brad Pitt! Man kan sgu sige om ham hvad man vil, og mene om ham hvad man vil. Jeg VED der sidder en del mænd i det ganske danske land og mener han er en flødebolle. Jeg ved ikke om det handler om misundelse eller hvad der gør at de får en bitter smag i munden ved ham. Klart, manden har lavet nogle film der ikke var i min smag heller, men LUR lige på listen her. Brad Pitt er fandme dygtig! Og når Mr. Pitt har et GODT manuskript, medskuespillere som udfordre ham og sætter en standart, SAMT en instruktør der har mod og ikke mindst krav...BUM! Magi! Intet mindre end episk filmmagi som vi husker! Som der står beskrevet - Se7en er altså 20 år gammel! Og vi sidder STADIG og klapper ivrigt i vores små fede hænder! :D

Og JA! Det er BESTEMT planen at "Kvinden der forsvandt" skal ses! Og det bliver IKKE på DVD! ;)

Wayne

Fedt indlæg!

Fightclub er min nr. 2 - så mon ikke jeg stadig holder af den ;-)

Det var bare min forklaring på hvorfor jeg endte med at vælge Se7en som nr. 1 - hvilket du jo også har gjort.

Zodiac derimod, synes jeg var lidt langtrukken - og

Spoiler

der blev endelig lagt op til spænding til slut, og så var det ligesom om luften bare fes ud af ballonen...

Harmonicauser/926845

1 Fight Club
2 The Social Network
3 Seven
4 The Girl with the Dragon Tattoo
5 Panic Room
6 Alien 3

Jeg indrømmer blankt at jeg ikke har set resten, men kunne godt finde på at se Zodiac

Selvom Finchers udgave kom kort efter den svenske, så mener jeg den matcher Oplevs udgave helt godt, og den fortjener i hvertfald ikke en plads så langt nede på listen, og da slet ikke efter Alien 3 og Panic Room?

bambiexplorer

1. Se7en
2. Fight Club
3. The Game
4. Alien 3
5. The Curious Case of Benjamin Button
6. Panic Room
7. The Social Network
8. Zodiac
9. The Girl with The Dragon Tattoo

Ser sindssygt meget frem til "Gone Girl". Håber bestemt på at den bliver bedre en de nederste 3-4 stykker på min liste...

Esben Nygaard

Fight Club
Zodiac
The Social Network
Seven
Benjamin Button
The Girl with the dragon tattoo
Alien 3
Panic Roon
The Game

Simon

Jeg er tæt på jeres liste dog med Fight Club som toer.

Benjamin Button er den eneste som jeg har et stort problem med. Den var virkelligt frustrerende at se og jeg havde lyst til at gå ud. Den har også en af de mest cheesy one-liners på toppen af en generelt cheesy dialog i form af "You never know what's comin' for ya."
Benjamin Button er også eksemplificeringen af Finchers styrker og svagheder. Han er genial til at tage et godt forlæg og hæve det adskillige niveauer og realisere teksten til billeder på en måde, som ingen andre er i stand til, måske med undtagelse af Scorsese og afdøde Kubrick.

Men Fincher kan ikke selv skrive manuskripter, som de fleste af de andre superinstruktører kan. (Eller også vil han bare ikke). Derfor falder han også lidt igennem, når han får stukket et dårligt manuskript som Bejamin Button eller Alien 3 i hånden.

Jeg har store forventninger til Gone Girl, som ifølge de amerikanske anmeldere bliver indfriet og så håber jeg på at Finchers næste projekt bliver The Devil in The White City. En bog som Fincher vil være perfekt til at omsætte til en storfilm.

Pil

1. Se7en.
2. The Social Network
3. The Girl with the Dragon Tattoo
4. Fight Club
5. Panic Room
6. Zodiac
7. The Game
8. Alien 3
9. The Curious Case of Benjamin Button

Top tre'eren var jeg ikke i tvivl om. Rooney Mara giver den bedste Salander performance, nogensinde. The Curious Case får en klart sidste plads, og jeg fatter stadig ikke, hvordan en mand som Fincher, kan lave sådan en skrækkelig film.

CINEMANDRUP

Min nominering er simpel:

Se7en.

I min optik uden tvivl David Finchers absolut bedste til dato og kan fortsat se den den dag i dag og beundres over det mesterværk den er. I guder, hvor syntes jeg den væltede mig omkuld, da jeg så den første gang og mindet om utallige scener og gennemsyret god historie med et væld af fabelagtige skuespillere gjorde dette til en af mine absolutte yndlingsfilm.

Alt gik op i en højere endhed i denne film og selve filmverdenen havde siddet hungrende efter denne perle, kunne man tydeligt mærke. Absolutely love it

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.