Jesper Christensen skildrer nye sider af den danske besættelse

’De forbandede år’ tager nuanceret livtag med 2. verdenskrig (sponsoreret)
Billede
(© Scanbox)

Nazister, frihedskæmpere og stikkere - oftest har rollerne været meget klart delt op, når Danmark har kastet sig over store filmiske fortællinger om 2. verdenskrig.

Men hvad ville man egentlig gøre, når først ondskaben bankede på døren?

Det spørgsmål stiller den nye danske film om 2. verdenskrig, De forbandede år, der giver et nuanceret indblik i den samarbejdspolitik, som var helt centralt for dansk overlevelse under den tyske besættelse.

’De forbandede år’ følger en velhavende dansk familie med fabriksejeren Karl Skov (Jesper Christensen), hans kone (Bodil Jørgensen) og fem børn. Deres verdensbillede bliver dog vendt på hovedet den 9. april 1940 med nazisternes indtog i Danmark.

Det har taget filmens instruktør, Anders Refn, over 20 år at få realiseret projektet, der altså dykker ned i et emne, vi normalt har forsøgt at lukke øjnene for i dansk film.

I videoen ovenfor fortæller instruktør Anders Refn og netop Jesper Christensen og Bodil Jørgensen samt de yngre stjerneskud Sara Viktoria Bjerregaard, Mads Reuther og Gustav Dyekjær Giese om ’De forbandede år’ og dens tematikker.

’De forbandede år’ har biografpremiere den 9. januar.