4 grunde til at se Oscar-nominerede Brooklyn

Romantik med noget på hjerte (advertorial)
Billede
(© Camera Film)

I dag får den Oscar-nominerede Brooklyn premiere - du kan se filmens trailer foroven. 

Filmatiseringen af Colm Tóibíns bestseller om en ung irsk immigrants rejse til Amerika er seværdig af flere årsager.

Oscar-nomineret
Det romantiske drama er en af årets Oscar-film. Saoirse Ronan er nomineret for Bedste skuespillerinde, og filmen dyster i kategorierne Bedste adapterede manuskript og Bedste film. 

Den irsk/britiske produktion er tilmed multi-nomineret ved den kommende BAFTA-uddeling, der er Englands svar på Oscar-statuetten. 

Noget på hjerte
Handlingen i 'Brooklyn' kan først lyde gravalvorlig. I 1950erne får den unge irske pige, Eilis, mulighed for at rejse til Amerika i håb om en lysere tilværelse. Da hun ankommer til New York-bydelen Brooklyn, mødes hun af et godt job og rare mennesker, men Eilin er langt væk hjemmefra og rammes af en knusende hjemve. 

Plottet er uhyggeligt relevant for tidens flygtningedebat, da det er i håndteringen af immigrantens ensomhed og uundgåelige identitetskrise, at vi finder filmens mest rørende øjeblikke. Som de danske anmeldere i dag skriver, er det en god ide at tage et lommetørklæde med i biografen.

'Brooklyn' er dog i bund og grund en livsbekræftende kærlighedshistorie. Ensomheden erstattes nemlig snart af blomstrende følelser, da Eilin møder den unge italiener Tony. Han præsenterer vores heltinde for Amerika som mulighedernes land og snart ser fremtiden lys ud. Men som i ethvert godt drama, udfordres lykken af udefrakommende omstændigheder, der kaster vores heltinde ud i en ny rejse over Atlanten.

Ordene bag
Colm Tóibíns bestseller fra 2009 er blevet udgivet på alverdens sprog. Bogen vandt Costa Novel-prisen, blev shortlistet til den prestigefyldte Man Booker Prize og blev af The Observer kaldt for en af de bedste historiske romaner i nyere tid.

High Fidelity-forfatteren, Nick Hornby, har skrevet manuskriptet, der i år dyster om en Oscar. Hornby har tidligere skrevet manus til film som An Education og Wild

Nyt & ungt talent
'Brooklyn' er især værd at bemærke for sin stærke rollebesætning. Saoirse Ronan, der spiller hovedrollen med overbevisende sødme, er på trods af sin unge alder ikke et nyt navn. Den irske skuespillerinde slog igennem med en Oscar-nomineret præstation i Atonement og derefter som hovedrollen i The Lovely Bones. En anden af Irlands store talenter, Domhnall Gleeson, medvirker også som en rivalerende bejler i hjemlandet. 

Emory Cohen, der spiller Tony, er til gengæld et relativt uskrevet blad. Herhjemme kender vi ham fra The Place Beyond the Pines, hvor han spillede en ung Bradley Cooper. 'Brooklyn' er dog Cohens store gennembrud, og den 25-årige skuespiller er pt. på tale til at spille selveste Han Solo i det kommende Star Wars-spin-off om rumssmugleren.

Brooklyn er aktuel i biografen.