Filmen 'Uncut Gems' handler om en karismatisk jueveler fra New York, der er på udkig efter sin næste store kup.
Han satser alt, men han presses fra alle sider, og må både balancere familie og modstandere, mens han skal udføre en nærmest umulig opgave.
'Uncut Gems' er lavet af Safdie-brødrene, som også stod bag den anmelderroste Good Time med Robert Pattinson, og denne gang har de Adam Sandler i hovedrollen, der giver en af karrierens bedste præstationer.
Filmen får ikke dansk biografpremiere.
Adam Sandler er en af de skuespillere jeg personligt har et lidt anstrengt forhold til. Kun to af hans film har jeg set mere end en gang - og i de seneste år er der meget jeg ganske enkelt har sprunget over.
Altså lige indtil denne, som virkelig er en sjælden juvel blandt Sandlers ellers fjollede roller.
Vi følger 1:1 en jødisk guldsmed/juveller, Howard Ratner (Sandler) - hvis liv bedst kan beskrives som totalt kaos.
Ratner er ludoman og det styrer hans liv og påvirker alle i hans nærmeste omgangskreds. Der er altid lige den helt store gevinst, rundt om hjørnet.
Dybest set kunne det være opskriften på en typisk Sandler film - det er det bare langt fra. Selvom det skaber vanvittige (og sjove) situationer, at Ratner's liv konstant hænger ud over en klippeafsats - så er det også blodig alvor.
Ratner kunne være en succes, han har alle muligheder for at kunne leve sorgløst - han har gode medarbejdere, en skøn familie, gode forbindelser og stor omsætning i sin forretning.
Men på grund af ludomanien har han konstant lånehajer på nakken - og med det følger nogle nasty typer, som gerne bruger vold og våben når de skal indkassere gæld.
På trods af at Ratner er et fjols, så er han også en fantast som det meste af hans omgivelser tilgiver - selv hans familie slår ikke hånden af ham - på trods af løgne og utroskab (han lever sammen med en yngre ansat, som tilbeder ham).
Det hele accelerer i et mere og mere forrykt tempo, mens Ratner styrtdykker mod bunden. Hver gang han kunne stabilisere sin situation er det bare benzin som hældes på et bål.
Vi slipper kun vores hovedperson af syne i ganske korte øjeblikke, og oplever alle hans følelser og idioti, på nærmeste hold. Det er voldsomt underholdende - og gang på gang håber man faktisk at han lykkes med sine vanvitige påfund. Man håber også at han på et tidspunkt vil lære noget...
Sandler er perfekt til at spille et manisk menneske - hvis omdrejningspunkt er ham selv, uden empati for sine nærmeste.
Tempoet er opskruet og det hele er ret underholdende - på en tragiekomisk måde.
Man kunne håbe at Sandler finder flere alvorlige roller, med et komisk islæt - så har han utvilsomt også en karriere, foran sig.
8/10
What a rush! Hverken tilskuer eller Adam Sandlers hovedkarakter har et roligt øjeblik i denne film. Hvis jeg skulle have hans job i bare 5 minutter, så ville jeg helt klart gå ned med stress. Men Adam Sandlers karakter nærmest opsøger problemerne med den ene tumpede beslutning efter den anden i hans jagt på at tjene kassen på ædelstenshandel. Adam Sandler spiller røven ud af bukserne, og det er en film, der på én gang er super fascinerende og ret ubehagelig at se på. Sørg for at have en hjertelæge i nærheden, når du ser den. 4½ stjerner.
Adam Sandler har de seneste mange år været en fascinerende person at følge gennem det store virvar af film og medier, han har optrådt i. Han har gennem den seneste lange periode portrætteret stort set den samme person i alverdens ringe, til tider elendige, ja, til tider katastrofalt dårlige komedier og mange begyndte at spørge sig selv om ”Har Adam Sandler nogensinde været i en god film?” – der er langt mellem snapsene og ikke siden 2002’s Punch-Drunk Love af Paul Thomas Anderson, har han været i en nævneværdig film, hvilket mest af alt skyldes, den snart 20 år gamle film på ingen måde er en Adam Sandler-, men en Paul Thomas Anderson film. 2019 er dog året, hvor han endelig medvirker i en film, der er værd at tale om igen; Og hvor denne på mange måder er en decideret Safdie-brødrene film, må man også bare erkende, at Sandler aldrig nogensinde har været bedre og på mange måder nemt kunne have været med i oscar-kapløbet for ”Bedste mandlige hovedrolle” – Uncut Gems er den bedste Netflix-producerede film i flere år og alle skylder sig selv at se den.
Adam Sandler spiller hovedrollen som Howard Ratner, en yderst karismatisk adrenalin-søgende gambler og juvelér, der gennem de næste dage bevæger sig fra det ene rod til det andet. ”Uanset hvad jeg gør, ender det forkert” lyder en af Howard’s vendinger og der er velsagtens set ingen bedre måde at beskrive hans historie på, der både er kaotisk, dramatisk og adrenalinpumpende.
Hans ikke-alt-for-store juvelbutik er beliggende i New York, hvor kunderne mest af alt er gamle venner eller personer, han skylder penge til; Dobbeltdøren ud til fungerer som et skjold for Howard – inde i butikken er han fredet, intet kan røre ham, men med det samme han bevæger sig udenfor, er han alene imod verden. Hans seneste juvel, en stor sort opal, tilstræber sig opmærksomhed, ikke mindst fra sportsstjernen Kevin Garnett, der får lov til at låne den som en slags lykkemedaljon op imod den kommende finale.
Det skæbnesvangre ”ja” fra Howard’s side er blot den første af mange forfærdelige beslutninger han tager over de næste 135 minutter; Han skylder så mange penge væk, at han ikke kan gå alene uden at bliver overfaldet af tidligere ”kolleger”, venner, gambling-bekendtskaber eller sågar familiemedlemmer – Altid på farten, altid på vej mod det næste væddemål, der måske kan redde ham fra de næste og det er netop denne kaotiske tilværelse Uncut Gems formår at kommunikere til perfektion.
Safdie-brødrene har før bevæget sig i lignende miljø med filmen Good Time fra 2017 (en kriminelt overset film, der også er på Netflix!) og det virker mest af alt som en personlig efterfølger til krimidramaet, der dengang vandt 7 priser. Good Time er fyldt med nære klip af personernes ansigter, neonfarver og ekstrem musik, der fylder lige så meget i filmen som scenografien, men man kunne godt mærke, at den var blandt Safdie-brødrenes første, især med kameraførelsen. Et par år tidligere havde de instrueret Heaven Knows What, endnu en fantastisk film, men det er med Uncut Gems de leverer varen på stort set alle punkter.
De er blevet kendt på at tage nogle lidt mærkværdige casting-beslutninger og det var bestemt ikke alle, der havde forventet at se Adam Sandler være hovedrolleindehaver i deres nyeste film, men man kan ikke andet end at beundre deres ekstremt velfungerende måde at instruere skuespillere på. Sandler’s ageren i filmen er lige så kaotisk som historien og de to går nærmest hånd i hånd; Alt går fra skidt til lort og at opleve Howard’s nedadgående spiral er både dramatisk og underholdende på samme tid.
Til at visualisere og kommunikere denne nedgang bruges New York og al dens atmosfære til perfektion. De beskidte gader, det kaotiske liv og dramatiske støj runger over en på samme måde som Howard’s uheldige fortid, som han selv har været med til at skabe. På intet tidspunkt finder vores hovedpersoner ro i tilværelsen og de prøver konstant at tale sig fra hver eneste situation, hvilket ofte blot ender i en hurtigere nedgang, hvilket igen fører til større desperation og flere dumme beslutninger. Det virker på mange måder umuligt for Howard at undslippe situationen, men han prøver stadig og det er denne tilgang til livet, der konstant giver ham en lille smule håb for et bedre liv – et håb om, at han nok skal klare den.
Mangel på selvindsigt kan være farligt og for Howard skæbnesvangert; Han har ingen indsigt i egne handlinger og forsøger i stedet at tilstræbe sig en fantasitilværelse, hvor alt er godt og ingen er efter ham. Det er desværre denne jagt, der får Howard ud i situationer, der virker umulige at undslippe og Uncut Gems slipper aldrig grebet på hvor kaotisk det kan føles, når ens fantasi smuldrer mellem fingrene på én. Den er, som skrevet tidligere, en af de bedste film, man kan finde på Netflix lige nu og er samtidig et åbenlyst eksempel på, at Adam Sandler stadig har i det sig med det rette materiale og de rette instruktører.
Bruger anmeldelser (3)
Skriv din egen anmeldelse