Cookie- og Privatlivspolitik

Systembryder

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en stærkt konfliktfyldt stemning og foregår i et realistisk univers. Den indeholder adskillige scener med et rasende barn, der ikke er i stand til at styre sine følelser og derfor reagerer med vold mod andre børn, mod voksne og med selvskadende adfærd. Der er også scener, hvor barnet fastholdes og tvangsmedicineres som psykiatrisk behandling. Da filmens intense fremstilling af de voldsomme situationer imidlertid i højere grad formidles af lydeffekter end af blodige billeder, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn og unge op til de yngste i aldersgruppen 11-15 år, og den får derfor en 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
03.09.2020
| |
2 timer 5 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Systemsprenger
|

Filmen 'Systembryder' handler om den 9-årige Bernadette "Benni" Klaaß, der er en tornado i punk dunjakke.

Benni bliver kastet mellem forskellige institutioner, der ikke kan håndtere hendes udbrud af raseri og barske ydre. Det eneste Benni ønsker, er at bo med sin mor igen, men moderen er ikke i stand til at håndtere sin datters uberegnelige opførsel.

Systemet er ved at give op, men da Micha ansættes som hjælper på hjemmet, begynder Benni for første gang at åbne op. Benni knytter sig til ham alt imens Micha forsøger at balancere sin professionalisme med sit personlig engagement i Benni.

De bevæger sig begge på usikker grund, og de mindste ting truer med at få deres venskab til at bryde sammen. 

'Systembryder' blev vist i hovedkonkurrence på Berlin Film Festival i 2019, hvor den modtog Sølvbjørnen (Alfred Bauer Prize) for bedste film. Filmen var desuden Tysklands kandidat til Oscar for bedste fremmedsprogede film i 2020.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (28 votes)
4.8
4.8

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Derfor er 'Systembryder' [...] andet og mere end endnu et trist indblik i endnu en af de svigtede skæbner, der roder rundt i velfærdssamfundets sagsmapper. Den er en påmindelse om vores ansvar for alle de opgaver, vi bliver bedt om at løfte." (Sarah Iben Almbjerg)

 • Filmland P1

  "Hun [Helena Zengel, red.] kan skifte fra skingre vredesudbrud til at trøste en trist voksen med en naturlighed, så man tror, det er lyv. Og hun bærer 'Systembryder' af sted, så man skulle tro, hun aldrig havde lavet andet end skuespil." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Filmen er hård på grænsen til det ubærlige, og der er garanti for ondt i maven det meste af vejen. Men samtidig må jeg bare konstatere, at jeg aldrig har set et mere indfølt portræt af en socialarbejder i den slags dilemma som det, Michael kommer i." (Jacob Wendt Jensen)

 • Politiken

  "Benni er filmens epicenter, og alle andre omkring forsøger bare at følge med. Man bliver blæst bagover af skuespilleren Helena Zengel, som gør den ni-årige pige til en naturkraft." (Joakim Grundahl)

 • Weekendavisen

  "[Instruktøren] gør Benni til heltinden i en punk-farvet fabel, som i sig selv er en slags systembryder. Det er en skrigende, kværnende, fræsende film, som bider sig fast med det samme og nægter at slippe sit tag i tilskueren, præcis som en vred lille hund." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Det er vist ingen overdrivelse at sige, at Benni er noget af et problembarn. Hun har et voldsomt temperament, som ingen kan styre, og som er farligt for alle i nærheden. Hvis hun så bare KUN havde været en irriterende møgunge, så ville det være let nok at læne sig tilbage med en kynisk attitude til filmen.

Men Benni er samtidig super charmerende og sød - altså når hun ikke lige har et raseriudbrud - og man får bare lyst til at gøre noget for hende, og ønsker hende alt det bedste og et lykkeligt familieliv. Men så nemt er det ikke lige. Alle systemets forsøg går galt. Selv den super tålmodige Micha, der går gennem ild og vand for hende, kommer til kort - og det er næsten ikke til at bære at se på. Jeg var helt færdig.

Hold da op en historie, og hold da kæft en gigant præstation af den unge Helena Zengel, der spiller Benni.

Johan

Det er nok en af de stærkeste tyskfilm jeg længe har set. Med en 9 årig pige Benni, som har et meget barsk raseri og som gerne ville bo hos sin mor, men det kan hendes mor ikke klare, når hun har sådan et stort problem med sin adfærd. Der jeg forlød biografen var jeg helt slået ud, puha.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.