Nils Malmros 'Sorg og glæde' tager sit udgangspunkt i vinteren 1984. Filminstruktøren Johannes har været ude for at holde et foredrag, og da han kommer hjem er katastrofen sket.
Hans kone Signe har i en psykose dræbt deres ni måneder gamle datter, Maria. Smerten er ubærlig, men Johannes er alligevel opsat på at beskytte sin kone mod et retssystem, der kan være uforstående. Han vil derfor gøre, hvad han kan for at hjælpe hende, for han føler selv skyld for hendes situation.
Sammen med en retspsykiater forsøger Johannes at finde nøglen til en forståelse af den ulykkelige hændelse, hvilket betyder en granskning i fortidens forelskelse, jalousi og ofte altoverskyggende filmarbejde. I sin søgen finder Johannes frem til vigtige ting i livet, der giver håb for en gensidig og moden kærlighed.
Danske Nils Malmros er kendt for sine meget personlige film, der skildrer alt fra hans barndom (Lars Ole, 5.c), ungdom (Kundskabens træ) til en skandalesag, som involverede hans far (At kende sandheden).
Alligevel fremstår 'Sorg og glæde' som den mest personlige til dato, idet instruktøren selv har gennemgået samme forløb som sit alter ego, Johannes, i filmen. Flere scener beskæftiger sig med nogle af hans mest kendte værker som ’Kundskabens træ’ (1981) og Skønheden og udyret (1983).
'Sorg og glæde' har Jakob Cedergren (Frygtelig lykkelig) i rollen som Johannes, og i den krævende rolle som hans maniodepressive kone ses Helle Fagralid fra 'Forbrydelsen'.
En kærlighedshístorie, bundet ind i en frygtelig tragedie. Malmros forsøger på en fair måde at finde frem til, hvorfor det skete.
Dybest set pakkede han konen ind i en beskyttelse, som hun til sidst følte sig fanget af.
Malmros har betragtet sit liv, og fortæller her den vigtigste historie af dem alle.
Den går ikke Malmros.
Den er simpelthen bare ikke god - dens desperate forsøg på at fungere som en bundet sløjfe på hr. Malmros' eget liv og som tilgivelse af sig selv og hans kone, går hen i en meget fraværende filmoplevelse, med et meget forceret sammenspil af plotpunkter og personreaktioner.
Det er desværre også meget tydeligt at den simpelthen dæmper al form for moralsk åbenhed.
Det er noget rod, og det fungerer ganske enkelt ikke.
Jeg fatter ikke at anmelderne kan være så blinde, det siger desværre meget om, hvor lidt de egentlig selv mener, når det kommer til filmkunst.
Uden sentimentalitet og unødigt føleri fortæller Malmros sit livs mest smertefulde historie. Den er gribende og voksen på en måde, jeg sjældent har set. Om den har Oscar-chancer vil jeg slet ikke forholde mig til. Det er en film, der lever i mig, også nu et halvt år efter jeg så den. Det er prisværdigt nok i sig selv.
Synes faktisk at det var en god film, det kan godt være at det er mere en snakke film men når folk har set den forstår de også hvorfor , at se jakob cedergren i filmen jamen så ved man bare at han kan gøre filmen god plus også Niels maleros har lavet en god film igen og igen.
Det var noget af en selvportræt. Skuespillerne er eminente,
alligevel synes jeg slutningen mangler noget set fra min vinkel ...
syntes der skal et stort menneske til for at lave filmen og ikke alene at kunne elske et andet menneske så meget efter så stor en tragedie.
Smuk men utrolig barsk fortælling.. Stof til eftertanke...
Virkelig en god film. Alle de medvirkende spillede utrolig godt og historien var rørende.
En ting som vi alle kan forholde os til.
Bruger anmeldelser (64)
Skriv din egen anmeldelse