Cookie- og Privatlivspolitik

Sorg og glæde

Tilladt for børn over 11 år
Filmen, der er fortalt i et roligt tempo uden brug af voldsomme virkemidler på billede- og lydsiden, har en gennemgående alvorstung og sørgmodig stemning. Den indeholder flere følelsesmæssigt meget intense scener, hvor voksne mennesker ses bryde sammen og være tynget af stor skam og sorg. I en af disse scener genfortæller en mor, hvordan hun i psykotisk tilstand dræbte hendes eget barn. Selvom indtrængende scener som denne ikke gør brug af udpenslende virkemidler, vurderes det alligevel, at det tematiske indhold og den dertilhørende følelsesmæssige intensitet, vil kunne virke urovækkende og angstfremkaldende på børn under 11 år, der ikke ser filmen sammen med en voksen.

Se mere på medierådet.dk
14.11.2013
| |
1 time 47 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Sorg og glæde
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

Nils Malmros 'Sorg og glæde' tager sit udgangspunkt i vinteren 1984. Filminstruktøren Johannes har været ude for at holde et foredrag, og da han kommer hjem er katastrofen sket.

Hans kone Signe har i en psykose dræbt deres ni måneder gamle datter, Maria. Smerten er ubærlig, men Johannes er alligevel opsat på at beskytte sin kone mod et retssystem, der kan være uforstående. Han vil derfor gøre, hvad han kan for at hjælpe hende, for han føler selv skyld for hendes situation.

Sammen med en retspsykiater forsøger Johannes at finde nøglen til en forståelse af den ulykkelige hændelse, hvilket betyder en granskning i fortidens forelskelse, jalousi og ofte altoverskyggende filmarbejde. I sin søgen finder Johannes frem til vigtige ting i livet, der giver håb for en gensidig og moden kærlighed.

Danske Nils Malmros er kendt for sine meget personlige film, der skildrer alt fra hans barndom (Lars Ole, 5.c), ungdom (Kundskabens træ) til en skandalesag, som involverede hans far (At kende sandheden).

Alligevel fremstår 'Sorg og glæde' som den mest personlige til dato, idet instruktøren selv har gennemgået samme forløb som sit alter ego, Johannes, i filmen. Flere scener beskæftiger sig med nogle af hans mest kendte værker som ’Kundskabens træ’ (1981) og Skønheden og udyret (1983).

'Sorg og glæde' har Jakob Cedergren (Frygtelig lykkelig) i rollen som Johannes, og i den krævende rolle som hans maniodepressive kone ses Helle Fagralid fra 'Forbrydelsen'.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (576 votes)
4.6
4.6

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] fortalt med en imponerende nænsomhed med fokus på fine små nuancer og dybden i både tragedie og psykologi." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "[...] et stærkt bevægende og vedkommende drama, men også et værk, der perspektiverer hans øvrige film og nærmest fuldfører instruktørens dannelsesrejse." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "[...] et enestående punktum for et værk, der samlet står som et af de bedste herhjemme nogen sinde." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "[...] selvom kunst kan have et vidtrækkende terapeutisk potentiale, bliver det en mærkelig uengageret publikumsoplevelse og ikke mindst som film betragtet som en meget uadræt affære." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "[...] en film så rank, spartansk og ren i mælet, som var den lavet af en dansk Michael Haneke." (Kim Skotte)

 • Radio24syv

  "Enden på Niels Malmros’ flotte filmkarriere, er et mesterværk, som alle voksne danskere bør se." (Rikke Rottensten - Femina)

 • Weekendavisen

  "Filmen er saglig og klar i sin tone, usentimental, men ikke ufølsom." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

En kærlighedshístorie, bundet ind i en frygtelig tragedie. Malmros forsøger på en fair måde at finde frem til, hvorfor det skete.

Dybest set pakkede han konen ind i en beskyttelse, som hun til sidst følte sig fanget af.

Malmros har betragtet sit liv, og fortæller her den vigtigste historie af dem alle.

Victor

Den går ikke Malmros.

Den er simpelthen bare ikke god - dens desperate forsøg på at fungere som en bundet sløjfe på hr. Malmros' eget liv og som tilgivelse af sig selv og hans kone, går hen i en meget fraværende filmoplevelse, med et meget forceret sammenspil af plotpunkter og personreaktioner.

Det er desværre også meget tydeligt at den simpelthen dæmper al form for moralsk åbenhed.

Det er noget rod, og det fungerer ganske enkelt ikke.

Jeg fatter ikke at anmelderne kan være så blinde, det siger desværre meget om, hvor lidt de egentlig selv mener, når det kommer til filmkunst.

Lars Michael

Synes faktisk at det var en god film, det kan godt være at det er mere en snakke film men når folk har set den forstår de også hvorfor , at se jakob cedergren i filmen jamen så ved man bare at han kan gøre filmen god plus også Niels maleros har lavet en god film igen og igen.

Bo fra Nordfynuser/275415

Det var noget af en selvportræt. Skuespillerne er eminente,
alligevel synes jeg slutningen mangler noget set fra min vinkel ...

Tina Ulvuser/867610

syntes der skal et stort menneske til for at lave filmen og ikke alene at kunne elske et andet menneske så meget efter så stor en tragedie.

Smuk men utrolig barsk fortælling.. Stof til eftertanke...

BW

Virkelig en god film. Alle de medvirkende spillede utrolig godt og historien var rørende.
En ting som vi alle kan forholde os til.

laurauser/477644

En fantastisk film, med fantastisk godt skuespil!

Godthaabuser/839803

Er super glad for jeg har set den og kunne godt finde på at se den igen, da jeg synes der er en masse relevante og vigtige ting.

Charlotteuser/166781

En film, der hverken er god eller dårlig. Jeg er glad for at have set den, men vil helt sikkert ikke se den igen!

Mogens

Kan ikke anbefales nok, men den er ikke for helt sarte sjæle. Skyld, kærlighed, tilgivelse, ansvar - alle de store begreber, bliver behandlet i et enkelt formsprog, uden helt store armbevægelser, men helt fantastisk bevægende og filmisk perfekt. Håber den vinder Bodil for årets bedste film. Det fortjener den, og det fortjener Malmros.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.