Det danske drama 'Ser du månen, Daniel' er filmatiseringen af Puk Damsgårds roman om den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.
Daniel sidder i fangenskab med flere andre udlændinge her i blandt den amerikanske journalist James Foley.
Fortællingen følger Daniels kamp for overlevelse, hans venskab med James og hvordan hans familie hjemme i Danmark håndterer frygten for, at deres søn aldrig kommer hjem.
Midt i krisen står den danske gidselforhandler Arthur, der får en afgørende rolle i befrielsen af Daniel.
Filmen skal instrueres af makkerparret Niels Arden Oplev (Mænd der hader kvinder) og Anders W. Berthelsen, mens titelrollen skal spilles af Esben Smed, som senest medvirkede i Lykke-Per.
'Ser du månen, Daniel' var blandt de tre kandidater til at blive indstillet som Danmarks officielle Oscar-bud.
Det er sjældent, at en dansk film varer så lang tid som 2 timer og 20 minutter. Hvorfor skal vi dog sidde og lide i så lang tid til denne deprimerende film? Ja, det giver faktisk god mening, for den lange spilletid gør jo netop, at vi kommer til at føle en lille brøkdel af den forfærdelige situation, det må have været at være indespærret i 13 måneder uden at vide, om man er købt eller solgt.
Esben Smed spiller virklig overbevisende. Og det samme gør hele hans familie. Jeg tror 100% på dem. Kun en halvflommet Anders W. Berthelsen fungerer ikke helt troværdig som en tough gidselstagningsekspert med pibe i munden. Man har simpelt hen set ham i for mange komiske roller til, at jeg kan tage ham helt seriøst. Det er dog på ingen måde noget der ødelægger en af de bedste oplevelser med en dansk film i mange mange år.
Ser du Månen, Daniel er langt mere uhyggelig og ubehagelig end samtlige af de regulære gysere, som jeg har set de seneste 10 år.
Både Esben Smed og Anders w Berthelsen spiller overbevisende i denne overraskelse af en film.
Virkelig god historien og godt manuskript, dog må jeg lige nævne skuespiller Sofie Torp som jeg faktisk synes ikke er en god skuespiller.
Filmen kunne komme op på 6 stjerner men hendes karakter i filmen ødelægger den gode rytme.
Gal hvor var jeg irriterende i filmen på hende hvergang hun kom på blev jeg sur, men hvad det er vel også bare skuespil og en film.
En god og blodig film om at blive taget som gidsel. Det er dog ikke en film man skal se hvis man ikke kan lide film med blod og folk der bliver tortureret.
Må erklære mig enig med de fleste herinde. Det er en meget velproduceret film med et meget smukt og relevant budskab. Så den sidste år, som en del af min biografklub med mine kollegaer fra Pengebog.
Jeg synes, trods den lidt melodramatiske slutning, at den er 6/6 stjerner værdig. Den bedste film, jeg så hele sidste år.
Ps. fantastisk at man kan rate film, det anede jeg slet ikke før for ganske nyligt :)
- Peter
"Når du er færdig med at læse, får vi arbejde, bliver gift og får børn. Så får vi en større lejlighed, måske et hus, sommerhus. Så får vi en ny bil, hver fjerde år, lige som dine forældre. Nogen ferier. Og så kører det sådan, indtil vi skal på pension - og så er det, det - så dør vi."
Citatet stammer fra kort inde i filmen, hvor vores hovedperson, Daniel Rye, har misset sit store mål; At komme med på verdensholdet i gymnastik 2012, på grund af en skade - og efter pres fra familien vælger at flytte med kæresten til København.
Udsigten til et begivenløst liv, får Daniel Rye til at tage imod et job som assistent hos en krigsfotograf - og på en rejse oplever han en rus af noget, som han kan se som et livsprojekt - at beskrive ofrene og hverdagen i et område, ramt af krig.
Efter at have realiseret sit gamle bil, til sine forstående forældre drager Daniel til Tyrkiet - og finder med kontakters hjælp ind i det krigsramte Syrien, hvor IS (Islamisk Stat) er ved at opbygge en styrke.
Under et uskyldigt fotoshoot tages han til fange af IS - som ser en mulig løsesum i ham.
Alt dette er sket inden de første 20 minutter af filmen - uden at det virker forceret.
Resten af handlingen, bortset fra en epilog helt til slut, foregår på tre fronter. Dels fra Daniels ophold (fyldt med had og tortur), dels fra familiens desperate kamp for at skaffe en helt uoverskuelig løsesum - og dels fra den danske gidselsforhandler Arthurs arbejde for at få det hele til at lykkes, midt i en krigszone.
Samtidig er det også, delvist, historien om den amerikanske journalist James Foley - hvis skæbne blev forbundet med Daniels.
Historien er baseret på Puk Damgårds bog om virkelighedens Daniel Rye - og Niels Arden Oplev rammer en troværdig tone, i beskrivelsen af en helt almindelig familie - som rammes af en personlig katastrofe, som de i første omgang ikke må fortælle om til de nærmeste af fryg for konsekvenserne.
Esben Smed underspiller fint i rollen som Daniel - og der er mange fine præstationer fra alle medvirkende generelt.
Man kan undre sig over den drift, der ligger bag det at rejse til verdens brændpunkter. En af sandhederne ligger måske i det indledende citat - om et kedeligt og forudsigelig liv. En anden er selvfølgelig at hvis verden er blind, så er der ingen der kan beskytte de svage - det er altafgørende at nogen rejser ud for at dokumentere, og dermed modvirke verdens grusomheder.
En vigtig og seværdig film - som aldrig mister sit fokus.
8/10 - 5/6
En meget rørende film som rammer alle og enhver. En fantastisk film som alle burde se!
Virkelig en film der vil gå over i dansk historie..
Jeg har en god ven der er i Afghanistan for at beskytte de mennesker dernede. Nogle af de fattige mennesker bruger telte til at overleve i. Prøv at overvej at leve i en isoleret union og kun leve ud af det telt. Det er jo helt sindssygt. Sikke nogle tanker filmen bringer frem i ens sind.
Bruger anmeldelser (56)
Skriv din egen anmeldelse