Cookie- og Privatlivspolitik

Selma

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har flere meget brutale scener med afstumpet politivold og drab. I en scene med små uskyldige piger er der en meget pludselig eksplosion, som på chokagtig, voldsom vis ændrer scenens gode stemning til katastrofe. Der dvæles ved eksplosionen og de dræbte, uskyldige børn. I en anden scene prygles en ældre mand, hans datter og voksne barnebarn på hensynsløs vis igen og igen, for at ende med skuddrab til sidst. I en tredje scene med en større demonstration vises den afstumpede politivold på udpenslet vis med slow motion gengivelser af angste mennesker, der slås ned med knipler, jernrør og piske. Scener som disse vurderes at ville kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 11-15 år. Filmen får derfor en 15-årsgrænse.

Se mere på medierådet.dk
26.03.2015
| |
2 timer 8 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Selma
|

Biografien 'Selma' handler om rettighedsforkæmperen Martin Luther King Jr., der netop har holdt sin verdenskendte "I have a dream"-tale og modtaget Nobels fredspris.

Nu står han over for sin vanskeligste opgave, da han i 1965 forsøger at overtale USA's præsident, Lyndon B. Johnson, til at give lige stemmerettigheder til alle. Sorte har i princippet stemmeret, men i praksis er det nærmest umuligt at afgive den.

Alligevel fastslår Johnson, at han har for mange andre politiske punkter, der skal gennemføres, inden han vil tage stilling til lighedsspørgsmålet. Derfor slår King sig ned i byen Selma, Alabama, for at arrangere en ikkevoldelig demonstration, der skal overbevise USA’s mest magtfulde mand om at ændre loven. 

'Selma' er en vigtig film, der tager fat i en helt specifik periode i amerikansk historie, hvor racismen stadig var overdøvende. Skildringer af afroamerikaneres vilkår i samme periode har også dannet rammen om film som Niceville og The Butler.

David Oyelowo spiller den krævende hovedrolle som Martin Luther King Jr., mens den imponerende rolleliste består af navne som Tom Wilkinson, Giovanni Ribisi, Tim Roth og Oprah Winfrey.

'Selma' modtog en Oscar for Bedste sang, 'Glory', af Common og John Legend. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (81 votes)
4.6
4.4

Instruktør

Relaterede nyheder

8 år siden

MEDIERNES ANMELDELSER

  • Berlingske

    "[...] fortalt med en sans for tilbageholdenhed og retfærdighed - og helt uden hævngerrighed - der gør, at filmen er lavet, så den passer godt i Martin Luther Kings egen pacifistiske ånd. Og der er flere helte i 'Selma' end blot King, der gik forrest." (Jacob Wendt Jensen)

  • BT

    "[...] som biografgæst glemmer man hurtigt, at det ikke er selveste Dr. Martin Luther King, man oplever på det store lærred." (Henning Høeg)

  • Ekstra Bladet

    "'Selma' er en stærk og gribende sag for alle, der interesserer sig for nyere amerikansk historie og én mands uselviske kamp for frihed." (Jacob Ørsted)

  • Jyllands-Posten

    "[...] filmen [er] uafbrudt engagerende." (Johs. H. Christensen)

  • Politiken

    "Ava DuVernay fortæller spændende om det politiske spil bag kulisserne." (Kim Skotte)

  • Weekendavisen

    "'Selma' er den bedste film om en sort politiker siden Spike Lees 'Malcolm X' (1992)." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Tænk at der reelt skulle gå så mange år, før sorte amerikanere i syden fik de samme rettigheder som de hvide - og samtidigt er det endnu værre, at der tilsyneladende stadig er mennesker i USA som vil andet end fredelig sameksistens i vores tid.

Når det er sagt, så savner jeg en modvægt til det forfærdelige billede af onde hvide politikere og deres onde hvide betjente.

King - og flere andre som ham, var nogle af Amerika's sande helte, og marchen i Alabama er utvivlsomt en af de vigtigste hjørnesten i kampen for et mere retfærdigt land.

Hell - jeg smider en ekstra stjerne end filmen måske fortjener, for det vigtige budskab den repræsenterer.

Tanjasl

Man går fra biografen med en længsel efter at brænde for noget der er større end en selv. Denne film viser hvordan mennesker kæmpede for en fælles sag og hvilke frygtelige konskvenser dette kunne have på deres privatliv. Filmen skildrer fortællingen om Martin Luther Kings vej til stemmeret for alle og dette gør den godt. Jeg forstår hvorfor mange mente Ava Duvernay blev forbigået som Oscar nomineret, da dette bestemt er en stærk film.

porteruser/911459

Filmen er som sådan udemærket, men formår slet ikke at komme under huden på sit publikum. Den virker mærkelig distancerende og for folk, som ikke har nogen kendskab til den del af amerikansk historie, bliver man ikke involveret i filmen. Skuespil er font, me ikke fantastisk, manus er ok, cinematografi og klipning pæn. Alt i alt en ok film, men ikke mere. Man spekulerer på om filmen kun er blevet nomineret, fordi det er et ømtåleligt emne i USAs historie...

Victor

Undrer mig over det samme - med det du skrev i forbindelse med filmens oscar-nominering.

Den har helt klart nogle stærke scener, men det føles mere som om de er der, blot for at transendere til de efterfølgende politiske pointer, istedet for faktisk
at give publikum en dybere forståelse for motiverne bag protagonisten, og lade publikum blive mere følelsesladet involveret.

S. Rico

Filmen skildrer ganske fint de meget vigtige begivenheder i Selma i midten af 60'erne, hvor Martin Luther King anfører en fredsdemonstration for retten til at stemme. Alle racer havde ifølge loven allerede ret til at stemme på det tidspunkt, men i praksis var det nærmest umuligt for sorte at stemme i sydstaterne. Og dermed var der i praksis apartheid i hele syden langt op i det 20. århundrede.

Det er der selvfølgelig ikke noget nyt i, og det har været et emne for mange andre film. I Selma fokuseres der dog nærmest alene ind på den skelsættende fredsmarch (før, under og konsekvenser), og det er en fin vinkel. Og det er også ganske oplysende for os danskere, der - modsat amerikanske børn - næppe har Selma-marchen som obligatorisk stof i folkeskolen.

Og læg så lige mærke til Oprah Winfrey og den hjerteskærende scene, hvor hun meget underdanigt forsøger at få lov til at stemme. Men bare er oppe imod den mest usle skrankepave i mands minde.

FilmFyr

Martin Luther King Jr. er en historisk vigtig person.
Hans (fredelige) kamp for at udrydde raceadskillelse var essentiel.
Derfor synes jeg det er ærgerligt at han bliver hædret, med en halv kedelig film.
Der er et par gode ting ved filmen, men den føles bare for 'normal' (der er ikke noget der skiller sig som sådan ud, i hvordan den er instrueret).
Som en af de danske kommentatere sagde til Oscar showet, så er det ærgerligt at Martin Luther King Jr., fik sådan en film. Filmen er god nok i sig selv, men hvem som helst kunne instruere den.
Og det er jeg enig i.
Taget i betragtning af at den var nomineret til Bedste Film, var nok det der satte mine forventninger for højt. I den kategori, var det nok den svageste af de nominerede.
Skuespillet er dog godt, og det skal skuespillerne have ros for.
Men desværre, så blev jeg ikke så rørt af filmen, og det endte med at blive en halv kedelig og lidt lang affære, trods det vigtige emne.
Se den for den historiske del, hvis du er interesseret i Martin Luther King Jr., eller hvis du vil se et okay drama med et par gode skuespilpræstationer. Bare ikke forvent noget sindsoprivende spændende.
3/6 stjerner

FilmFyr

Det er ærgerligt at nu hvor den er nomineret til bedste film, at vi ikke engang kan få den som særforestilling.
Ville gerne se alle de nominerede (altså til bedste film), så jeg selv kan have en mening om det, og måske gætte mere kvalificeret.
Men det er en skam, at det nok ikke kommer til at ske...

Wayne

Hvis du ikke har set det, så er der kommet premieredato på....

FilmFyr

Jeg fik nået at se den på selve Oscar dagen.
Men tak for påmindelsen :)

Ina

Hvornår får den dansk filmpremiere?

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.