Cookie- og Privatlivspolitik

Saw (2004)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
04.03.2005
| |
1 time 42 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Saw
|

To mænd, Adam og Dr. Lawrence Gordon, vågner op i et fælt, underjordisk industribadeværelse lænket til nedfaldsstammer i hver deres ende af rummet. De kan ikke huske hvad der er sket, de kender ikke hinanden og de er forslåede og skræmte.

Midt i rummet ligger en død mand med et gevaldigt skudsår i hovedet. Manden har en diktafon i hånden, og da de afspiller båndet fortæller en stemme, at Lawrence må dræbe Adam inden for otte timer - ellers vil de begge blive slået ihjel. Som brikker i et sygt spil står Adam og Lawrence med en fod i graven og udsigten til at blive seriemorderen ”Jigsaws”, næste ofre – et spil, hvor det på behændigt vis lykkes Jigshaw, uden fysisk indblanding, at få sine ofre til at eksekvere deres egen henrettelse.

Med en yderst begrænset bevægelsesfrihed og med tiltagende mistillid til hinanden, begynder Adam og Lawrence at finde udlagte spor, som måske kan lede dem til deres befrielse inden tiden løber ud.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (67 votes)
4.8
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Leon

Virkelig fed film. Mange mennesker vil kalde filmen for en gyser, men det vil jeg ikke, jeg vil mere sige at det er en thrillere. Jeg har set alle i Saw filmene,(Også spiral) og der er ikke nogen af dem der skuffer.

CINEMANDRUP

En seriøs positiv overraskelse ramte mig, da jeg i 2004, så Saw første gang. Jeg regnede med, at det ville blive en klassisk gyser, som ikke efterlod noget indtryk – hvor er jeg glad for, at jeg tog fejl. For nytilkomne Saw fans, så går I en psykologisk filmserie i møde, som er så meget andet end klassisk splat, for i denne franchise er der tanke bag og ”mening” med galskaben. Lad os kaste os ud i Jigsaws univers og dykke ned under huden på Saw.

Fra første sekund af filmen er du suget ind i universet af gys, gru og tusind spørgsmål melder sig klar i dit hoved. Det er alle sammen spørgsmål, som bliver besvaret i løbet af filmen og som kæder tingene vidunderligt sammen, for det er lige præcis det som denne franchise gør; Kæder tingene sammen – bogstaveligt talt kan man næsten fristes til at sige, når man ved hvad filmene byder på.
Der hviler en helt særlig stemning af magtesløshed for vores hovedrolleindehavere, som skal forstå hvilken brik de udgør i dette farlige spil som mesteren, kaldet Jigsaw (spillet formidabelt af Tobin Bell), udsætter dem for.

Temaet som er ret så gennemgående i alle filmene er at sætte folk på prøve i forhold til hvorledes de betragter deres eget liv og om de egentlig værdsætter det, når det komme til stykket og i så fald hvor langt er de villig til at gå for at genvinde respekten for livet. Det lyder klassisk gyser agtigt, men det er udført til perfektion og det skyldes især to ting: Instruktør James Wan og skuespiller Tobin Bell.

James Wan er mesterlig indenfor gyser genren og ved hvad det vil sige at skabe suspense inden man forskrækker folk. For et godt chok er intet hvis du ikke har bygget stemningen op omkring gyset. Han er manden man går til hvis der skal laves mindeværdigt gys, som kryber ned af ryggen. Han står bag The Conjuring, som set med mine øjne er verdens uhyggeligste film. Derudover giver han os Insidious, Dead Silence, Saw (og er medproducer i de andre i rækken) og bare lige for at vise at man også kan instruerer action, smækker han lige Furious 7 på listen også. Han ved hvad der fungerer i gyserfilm, så hans fornemmelse for stemningen er legendarisk og det kommer tydeligt til udtryk.

Han finder så den mest karismatiske skuespiller han overhovedet kan (Tobin Bell) til at portrættere seriemorderen kaldet Jigsaw. Tobin Bell har en sådan aura omkring sig, at han ejer denne rolle til fulde. Selvom hans tanker som Jigsaw er langt ude, giver han en forståelsen af hvorfor han gør det han gør og det leveres så overbevisende at man til tider kan sidde med fornemmelsen af at han jo har ret – det er virkelig skuespils talent. Den forstyrrede stemme over båndoptageren er decideret skræmmende, men Jigsaws almindelige stemme er mindst lige så skræmmende, for Tobin Bell har virkelig sat sig ind i denne rolle og giver os en karakter, som brænder sig fast i vores mindepalads af ikoniske film øjeblikke.

Det psykologiske aspekt fylder særdeles meget for denne franchise, hvilket gør den unik, for det er andet end bare splatter gys. Effekterne er chokerende godt lavet hele filmen igennem og selvom der ikke bydes på decideret action, så virker det actionpræget fordi stemningen er så intens som den er og det er neglebidende spændende. At komme ind i hovedet på Jigsaw er lidt af en oplevelse, men det giver en forståelse for helhedsindtrykket og målet med hans gerninger. Jeg kan kun understrege, at det psykologiske spil han leger med ”patienterne” er filmens helt store drivkraft og det bliver aldrig kedeligt.

Mange gyserfilm ses og huskes ikke efterfølgende, men hvis du ønsker noget mindeværdigt og tankevækkende bedes du se denne film og flere i rækken for enhver pris. Du skal se filmen, hvis du ønsker, at bliver positivt overrasket over hvor godt en gyser kan laves, selvom den kan virke hård/brutal. Dette er ikke en traditionel gyser, men en thriller/psykologisk genre, som sætter sit helt eget præg på genren, som værende blandt de bedste. Du tror, at du kan regne ud, hvad der sker i filmen, men der tager du grueligt fejl og det er er et skønt træk fra instruktørens side. Du vil blive overrasket fra start og helt til slut. Så vil jeg lade Jigsaws ord runde anmeldelsen af, så du kan komme i gang med at se filmen:

I Want To Play A Game;-)

Emil

Virkelig en fed ide, og en fed film. Saw er i hvert fald den bedste i serien. Filmen er ikke rigtig uhyggelig, den er mere en splatter. Jigsaw er en rigtig fed skurk.

Nikolaj

Den første saw film er den eneste rigtigt gode film i saw serien.

Den formår bare en masse ting, en spændende handling, en perfekt morder, og et redsom tema.

Katrine

Saw-serien er mine yndlings gyser/thriller film, men jeg syntes man skal have set dem alle, for at få historien om Jigsaw, for Saw-serien er langt mere end splat..

Frank

Fremragende Gyser

Thomas

Saw er først og fremmest ikke en splatter det er en intelligent psykologisk thriller/gyser med handling der holder dig fanget hele filmen i gennem og en slutning der efterlader dig med en lyst til at løbe op til fona for straks at købe resten af filmene. Jeg vil stærkt anbefale at se denne film men den er nok ikke alles kop te.

mikkel knudsen

saw det er en syg film og rigtig godt lavet med alle de vilde scener.

S. Rico

Dem der har udtænkt denne film er enten geniale, eller også er de lige så syge som JigSaw. Det mest skræmmende er næsten, at man kan sidde og lade sig underholde af noget der er så langt ude. Men man må tage hatten af og anerkende, at inden for denne genre, så er dette en mesterlig film.

Nogenuser/12232

det er ikke "bare" en splatter det er noget andet. og med en syg jigsaw er det den bedste saw film

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.