Cookie- og Privatlivspolitik

Prinsesse Mononoke (1997)

Tilladt for børn over 15 år

Se mere på medierådet.dk
28.10.2010
| |
2 timer 14 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Mononoke-hime
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning, Særvisning
|

’Prinsesse Mononoke’ er Hayao Miyazaki eventyrlige gennembrudsfilm.

Drengen Ashitaka er en ung kriger, der er blevet bidt og inficeret af et uhyrligt væsen og må rejse østpå for at finde en kur.

Her lander han midt i en ødelæggende konflikt mellem et lille minesamfund og den omkringliggende skov, som har sit eget liv, og som med næb og kløer bekæmper de mennesker, der invaderer og ødelægger naturen.

Skovens forkæmper er Prinsesse Mononoke, en pige, som er opfostret af ulve og som er mere dyr end menneske.

Miyazaki og hans Studio Ghibli er blevet kaldt Japans svar på Disney. De har tidligere bragt os ’Chihiro og heksene’, ’Det levende slot’, ’Porco Rosso’ og ’Min nabo Totoro’.

'Prinsesse Mononoke' fik dansk biografpremiere i 2010.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (323 votes)
5.2
5

Instruktør

Instruktører

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "'Prinsesse Mononoke' er som fortaler for naturen mere original og eventyrlig end 'Avatar' og som fabel om krigsførelse mere hårrejsende end mange krigsfilm... brillerer med sin visuelle virtuositet og smukke, såvel som voldsomt uhyggelige akvareller... " (Iben Albinus Sabroe) ()

 • BT

  "... et storslået eventyr, enkelt, stærkt, magisk... " (Birgitte Grue) ()

 • Jyllands-Posten

  "Billedsiden er berusende... Historien er fængende... Det er mig en gåde, at der fortsat er nogen, der her til lands ikke kender Hayao Miyazakis excentriske univers, elsket af børn og andre fantasifulde væsener." (Frederikke Lett) ()

 • Politiken

  "... et gevaldigt eventyr fortalt med al Miyazakis visionære kraft... Miyazaki er åbenbart principielt ude af stand til at lave tegnefilm, der er mindre end fabelagtige!" (Kim Skotte) ()

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

En meget fantasifuld historie. Og også temmelig kompleks med mange forskellige grupperinger at holde styr på. På naturens side har vi bjergguder i skikkelse af vildsvin, der er dyreguder i skikkelse af ulve, der er skovguden i skikkelse af en slags kronhjort om dagen og en kæmpedæmon om natten, små skovånder, en flok talende aber - og en pige (San) der er menneske, men føler sig som ulv. Blandt menneskene er der også adskillige grupperinger. Bl.a. fyrstinden Eboshi og hendes mineby/borg, hendes mandehær og hendes kvinde arbejdere. Vi har en hær af samuraier, der vil overtage hendes borg, og vi har kejserens lejesoldater, der vil fange og dræbe skovguden.

Midt imellem alle disse stridende parter har vi så hovedpersonen prins Ashitaka fra en lille landsby. Han forsøger både at redde sig selv fra en dæmonisk forbandelse, og samtidig forsøger han at hidse parterne ned, så det hele ikke går i totalt kaos. Hvilket bestemt ikke er nemt, og desværre heller ikke helt muligt.

Filmen har en del af de samme temaer som i den tidligere Ghibli film Nausicaä. Princess Mononoke er dog noget flottere, en del mere nuanceret - og ikke mindst super ambitiøs. Her er det langt fra sort/hvidt med de gode mod de onde. Eksempelvis har fyrstinde Eboshi mange gode sider og tager sig af udstødte folk som spedalske og prostituerede. Naturens bjergguder, vildsvinene, er omvendt ikke lutter gode, men angriber i blindt raseri og dræber alt på deres vej.

På trods af alle disse gode ting ved filmen, så er den ikke helt så charmerende som andre Ghibli film. Den komplekse historie og det store persongalleri gør, at det kan være svært helt at komme under huden på hovedpersonerne. På den baggrund kunne det være fristende at se den med engelsk tale, men det vil jeg på det kraftigste fraråde. Det lyder bare mere autentisk, når der tales japansk, og især når filmen rent faktisk foregår i Japan. I den engelske version er der flere ting, der oversættes fra japanske navne til vestlige termer, og der er også indlagt ekstra forklarende dialog enkelte steder. Det kan nogen måske se som et plus, men jeg synes det er at øve vold på originalen.
5 store stjerner.

Oliver Andreasen

Normalt kan jeg ikke lide at bruge ordet ''episk'' i film. Men Princess Mononoke, er en fucking episk film! Fra animation, scenografi, lyd, og karakter udvikling. Det her er en af de mest revolutionærende animeret film til dato. Filmen viser hvor meget du kan opnå, ved hjælp af bare håndtegnet animation! Filmen, får sgu en 10/10

alexander

alle hans film er fantastiske, smukke og gribende
denne film har egentlig en enkel historie, men dens behandling af had, sorg, liv og død er nogen jeg kun finder i japanske film og serier.. det både æstetisk og hårdt. der er så mange lag i denne film, og samtidig er den en fryd for øjet :)

Nicolaiuser/319840

den er rigtig god og har en god historie jeg har set filmen og en af dyrne er rigtig klamme

Matilde Bredsdorff-Larsen

Rigtig flot film, og man bliver virkeligt grebet af den. Den kan godt være lidt forvirrende og karakterene er originale og de passer godt med udseende

Kaareuser/432346

Den her film er nok en af verdens bedste film (Ikke overdrivelse). Har set den én gang, på nettet, i dårlig kvalitet (dårlig billed og dårlig lyd) og med engelske undertekster, men det er stadig én af de mest fantastiske film jeg nogensinde har set. Den scene hvor San bestiger byens fortifikationer er top notch og ikke engang vildt overdrevet. :-).
Hvis jeg får muligheden skal den så meget ses "On the big screen". 10/6
Og ja. Antonplex er et meget højt talt. :-) Google it. ;-)

Linuser/508650

This is the movie made hayao Miyazaki famous in Europe .really good movie.kind like Japanese Disney movie.but I think chihiro is the best he made.

Lukasuser/526558

For nogle uger siden skulle jeg ind og se Prinsesse Mononoke, og vi ville ikke bestille det fra hjemmesiden.
Vi ankom til Kinopalæe kun for at finde ud af, at den IKKE gik der O.o

Lukasuser/526558

De er helt stoppet med at give Ghiblis film og alle Miyazakis egne film dansk tale.
Jeg har intet imod det, og kan faktisk bedst lide det sådan her :D Men det er ret strengt mod alle dem der ikke taler dansk, for eksempel de bare LIDT yngre børn.

Beauteen

Virkelig god film! imponerende univers og spøjse figurer - Godt at Miyazaki ikke er bange for at lave sine personer mærkelige eller "grimme". Selve temaet er virkelig godt og man sidder og knuger hænder og slår hånden for munden når der sker noget uventet! Dejligt med spænding!
Ærgeligt at kun Grand teateret sender filmen, det gør jo at en masse ikke får set og nydt den! Dét er den eneste kritik jeg kan komme på!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.