Cookie- og Privatlivspolitik

Pawn Sacrifice - Sidste træk

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en gennemgående utryg stemning præget af hovedpersonens paranoide forestillinger. I mange scener beskrives hans sindstilstand gennem hypersensitive sanseindtryk. I flere scener beskrives angst og vrede ¿ bl.a. hos et barn om natten og voksne som skændes. Da filmen imidlertid er fortalt i et roligt tempo, og da den ikke indeholder vold, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
17.09.2015
| |
1 time 54 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Pawn Sacrifice
|
Versioner: se alle
2D, Babybio, Seniorbio
|

Bobby Fischer vokser i filmen 'Pawn Sacrifice - Sidste træk' op i et jødisk miljø i New York.

Allerede som helt ung viser han sig som et vidunderbarn med talent for skak, men mens han nedlægger den ene modstander efter den anden, begynder Bobby også at udvise tegn på vrangforestillinger.

Talentet fornægter sig dog ikke, og da han som voksen skal repræsentere USA i verdensmesterskabet mod storfavoritten fra Sovjetunionen, Boris Spassky, bliver det en kamp både på og ved siden af skakbrættet.

Dramaet 'Pawn Sacrifice - Sidste træk' er baseret på de virkelige hændelser omkring verdensmesterskabet i skak i år 1972, der blev selve symbolet på magtkampen mellem USA og Sovjetunionen.

Siden titelrollen i Sam Raimis tre Spider-Man-film har det været relativt sparsomt med markante hovedroller til Tobey Maguire. Han var publikums holdepunkt over for Leonardo DiCaprio, der dog stjal billedet i Den store Gatsby, men i 'Pawn Sacrifice' har han den karismatiske hovedrolle som Fischer, der lider af tvangstanker og paranoia.

Liev Schreiber fra bl.a. The Manchurian Candidate har rollen som hans russiske modstander, og filmen viser ind imellem skakmesterskabet fra Spasskys side.

Instruktøren af 'Pawn Sacrifice - Sidste træk' har tidligere stået bag film som Love and Other DrugsBlood Diamond og The Last Samurai. Fischers legendariske skakmesterskab blev også skildret i den roste dokumentar Bobby Fischer Against the World. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (19 votes)
4.1
3.3

Instruktør

Relaterede nyheder

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "Det er svært at gøre skak levende på film, og trods thrillertimet fokus på stopurets ubønhørlige tikken lever 'kongernes spil' aldrig på det store lærred." (Louise Kidde Sauntved)

 • BT

  "Om du har kendskab til skak eller ej, giver filmen et interessant tidsbillede af den kolde krigs USA og USSR, samt et troværdigt portræt af en ensom, psykisk syg mand, hans geni og ambitioner, der bliver til virkelighed parret med en bizar opførsel. En god film." (Michael Lind)

 • Ekstra Bladet

  "...rigtig spændende bliver det aldrig - ikke kun fordi vi ved hvordan det ender, men primært fordi filmen overhovedet ikke formår at gå ind i spillet, men også fordi den bruger en hel masse tid på især to helt overflødige bi-figurer..." (Henrik Queitsch)

 • Filmland P1

  "Der er grundlæggende noget, der ikke harmonerer i portrættet af Fischer i 'Pawn Sacrifice'. Skaktossen er pænt sagt røvirriterende, uanset hvor entusiastisk han bliver portrætteret af Tobey Maguire." (Per Juul Carlsen)

 • Jyllands-Posten

  "Selvom Maguire er i godt selskab med Liev Schreiber, Peter Sarsgaard og ikke mindst Michael Stuhlbarg [...], formår 'Pawn Sacrifice' ikke at komme helt ud over kanten på skakbrættet." (Nanna Frank Rasmussen)

 • Politiken

  "...sekunderet af en fin, afbalanceret Peter Sarsgaard inkarnerer Tobey Maguire, der også har medproduceret, her i sin bedste rolle hidtil den plagede og socialt frastødende verdensmester til en klar oscarkandidatur." (Søren Vinterberg)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Filmen handler mere om et geni's paranoia, end egentlig om skak.

Bevares, vi ser masser af skakspil - og træk. Men vi får ikke et indblik i hvorfor 6. parti stadig regnes som det bedste spil skak i verdenshistorien. Heller ikke en fornemmelse af essensen og taktikken - selvom der er masser af hints og referencer som sikkert vil glæde skak-kyndige

Til gengæld giver filmen et interessant indblik i den kolde krigs ofre - og hvorfor det var gift for en person som Bobby Fischer.

Jeg ved ikke så meget om Fischer, så derfor ved jeg ikke om Tobey Maguire gør et godt job i hans portræt af manden - men han fremstiller glimrende et geni, som martres af manglen på en far (og fraværet af sin mor) - og som besættes af tvangstanker.

Synd at Bobby Fischer (som så mange andre genier før, og efter, ham) ikke var i stand til administrere sit talent og den heltestatus, han opnåede. Verden har altid brug for mennesker, som tænker nyt og sprænger rammerne.

Nikolaj

Kanon skuespil, fornemt manuskript, god historie, godt filmet, og ekstremt flot udført at det psykologiske spil i skak-verden, og hele konflikten omkring den kolde krig. Den får 5 stjerner herfra!

maiuser/505959

Man skal nok være lidt af en skaknørd for at lade sig underholde af filmen. En dokumentar om Bobby Fischer.
Nogenlunde spændende film,skildrer ham sikkert udmærket,og "spiderman" er jo en rigtig god skuespiller.Men jeg synes nu han passer bedre som spiderman. Han virkede af og til lidt for fjoget i filmen,hvilket jeg bestemt ikke tror Fischer var.
Faktisk måtte filmen godt have været mere tung og alvorlig for min skyld.Synes den var lige lovlig let indimellem.
Og når det nu var en skakfilm,for sikkert et smalt publikum(Det var godt nok svært at finde en biograf den gik i)
kunne der godt have været lidt mere reel skak i den,hvor man fulgte partierne mere,end bare overfladisk.
Den inspirerer ihvertfald til at spille lidt mere skak

HeleneColor

Kan man gør skak stemningsfuldt, ja sådan nervepirrende?! Sådan at jeg sidder med fødderne oppe på sædet agtig.. Det kan må så. Og det gør den!
- Tobey imponerede mig ekstremt! I starten af filmen, der kunne jeg ikke lade være med at sammenlige ham som Spiderman. Men edderkoppen forsvandt lige så hurtigt, som Tobey udfolderede sig i rollen som Bobby Fischer. Han gør det kanon godt, og han er troværdig i karakteren.

Spændende at opleve en Thriller i en helt anden vinkel, og ja i dette tilfælde er det skak der på spil. Men vi får også at vide hvilke psykiske lidelser som Fischer havde. - men alt i alt er det en herre god film!

En Oscar performes værd!

Aurori

En oplysende film. Et spil hvor man virkelig får indsigt i hvilken voldsom indvirkning det havde, på de to. Der skal lægges umådelig meget tid i strategi, hvilket påvirkede deres omgivelser voldsomt.
En god filmatisering af USA vs. Russia på mere end et plan.

Antaeus

Indeholder lidt små-spoilers.

Det var noget andet end vor tids skak-verdensmesterskaber, som går ret stille af sig.

Der gik super politik i selve begivenheden da det var midt under den kolde krig og kom til at handle om Sovjet vs USA politisk og begivenheden var større end nogen anden sportsbegivenhed.

Det var i samtlige nyheder, blev vist på tv-kanalerne, folk blev hjemme fra arbejdet for at se med. Og selv Henry Kissinger, den legendariske amerikanske udenrigsminister, blandende sig. Kort sagt var det noget alle fulgte. Det var russernes national sport og de havde siddet på titlen nærmest siden det blev en disciplin, da de så det som måden at vise deres intellektuelle overlegenhed.

Fisher, USA havde endelig fået en stormester af international format, men kunne han stille noget op imod de uovervindelige russere og selve verdensmesteren.

Den skal klart ses.
Dokumentaren kan også anbefales, den findes både på Netflix og Viaplay.

Line FS

En super spændende ting at filmatisere! Selvom man kan sige et skak-spil i sig selv er kedeligt at filmatisere, så er hele historien omkring det super spændende! Glæser mig til at se mere!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.