Cookie- og Privatlivspolitik

Panserkrydseren Potemkin (1925)

Censur ukendt

Se mere på medierådet.dk
|
1 time 15 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Bronenosets Potyomkin
|
Versioner: se alle
med levende musik, ny version, Originalversion, Filmuniversitetet
|

Stumfilmen 'Panserkrydseren Potemkin' handler om mytteriet på Sortehavsflåden i 1905, og det efterfølgende oprør mod det russiske zarstyre.

Efter at have fået serveret råddent kød med maddiker, beslutter matroserne på Potemkin, under ledelse af matrosen Vakulinchuk at gøre oprør mod de tyranniske officerer.

De samles ved den berømte Odessa-trappe, hvor oprøret når nye højder, da civile slutter sig til, for at vise deres støtte til matroserne.

Det klassiske, filmiske mesterværk 'Panserkrydseren Potemkin' af Sergei Eisenstein fra 1925 genopsættes i de danske biografer i 2016 med en ny restaureret digital kopi med musik af og med Peter Peter (eks-Bleeder, eks- Sort sol), Christian Rønn, og (eks. Hotel Hunger) trommeslager Freddie Pedersen.

Eisenstein var kendt for en montage-teknik, hvor samspil mellem scenerne skulle skabe en helt fjerde betydning. Blandt andet illustreret ved filmens berømte sammenklipning af en barnevogn, der ruller ned ad en trappe, hvor man ser den fra mange vinkler, mens voldsomme kampscener er i gang. 

Samme montageteknik har Peter Peter og Christian Rønn anvendt i deres komposition, hvor musikken blander unge guitarriff, stemningsfuld akustisk guitar, urovækkende keyboardtoner, æteriske elektroniske lyde, og Freddie Pedersens dynamiske slagtøjsspil.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (11 votes)
4.7
0

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
mads

Panserkrydseren potemkin er et tidligt eksempel på sergei eisensteins genialitet, men også et bevis på hvor forud han som kunstner var for sin tid samt inspirationskilde for senere generationer af filmskabere.
Et mainstream eksempel kunne være Brian de Palma, men også en auteur som Andrei Tarkovskij har fundet inspiration i Eisensteins film.

Filmen har mange indfaldsvinkler, den kan blandt andet betragtes som et ophav for montageteknikken som ses flere steder i filmen men som nok bliver benyttet bedst i scenen hvor zarens soldater går til angreb på folket som er mødt op for at tage afsked med potemkin. Denne er eksekveret med en kraftig intensitet.

Filmen Gør sig også bemærket ved at være en af de første rigtige propaganda film som stadig den dag Idag får dets puplikum til at kunne identificere sig med "de små mennesker" som filmen på et eller andet plan må siges at holde hånden over. Dette skyldes blandt andet et kraftig brug af close-ups der klipper meget hurtigt.

En interessant faktoid om filmen er at Eisenstein fik ideen til Odessa scenen, efter han havde spist et kirsebær og han smed stenen fra sig og den trillede ned af nogle trappetrin.

Hvis du betragter dig selv som en ægte film-buff, men panserkrydseren potemkin ikke tilhører dit vokabularium.

Burde du nok få den set Før nogen finder ud af det.

Wayne

som filmelskere må eje - mest berømt er scenen med barnevognen på trapperne - kopieret bla. i De uovervindelige.Filmen er propaganda bestilt af kommunistpartiet og handler om et oprør på et skib i forbindelse med revolutionen.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.