Cookie- og Privatlivspolitik

On the Road

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
04.10.2012
| |
2 timer 17 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
On the Road
|

Filmen 'On the Road' foregår i 1940ernes USA, hvor den unge, fattige forfatter Sal Paradise (Sam Riley) lige har mistet sin far. Han drager nu på en rejse over Amerika med sin ven og forbillede, Dean Moriarty (Garrett Hedlund).

Turen bringer dem til mange egne af landet, hvor de møder en række kulturpersonligheder - heriblandt Old Bull Lee (alias William S. Burroughs, spillet af Viggo Mortensen), hans kone Jane (alias Joan Vollmer, spillet af Amy Adams) og Carlo Marx (alias Allen Ginsberg, spillet af Tom Surridge).

Filmen er baseret på Jack Kerouacs berømte Beat-roman af samme navn fra 1957, der var en halvvejs selvbiografisk skildring af forfatterens oplevelser.

Allerede i 1979 købte Francis Ford Coppola (The Godfather) rettighederne til en filmatisering, men først nu er det lykkedes for ham at søsætte projektet. Coppola producerer, mens Walter Salles, der blev hyldet for 'Motorcykel dagbog' i 2004, instruerer.

På rollelisten ses en blanding af unge talenter (Sam Riley fra 'Control', Garrett Hedlund fra 'TRON: Legacy' og Kristen Stewart fra Twilight-serien) og garvede kræfter (Viggo Mortensen, Steve Buscemi).

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (40 votes)
4
3.5

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... Walter Salles har forstået, at bogen først og fremmest indkapslede en tidsånd og en generation, som han fanger fint i flugten. Han fortæller historien med stor respekt og sans for Jack Kerouacs særlige fortællerytme og rammer stemningen af beruset roadtrip og oprørsk ungdom på godt og ondt..." (Louise Kidde Sauntved)

 • Ekstra Bladet

  "Bogens egentlige trækplaster er sproget og energien. [...] 137 minutter ... er lige lovlig meget, men har man den mindste interesse i stoffet, vil man med garanti være glimrende underholdt undervejs af det stjernespækkede hold." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "Dennis Hoppers og Peter Fondas berømte 'Easy Rider' ... er en langt bedre film end 'On the Road', som meget af tiden ikke synes at ane, hvor den vil hen og ikke vil andet end fange dele af bogens handling, men uden dens atmosfære og lyriske turbulens." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "... ikke en film, der forklarer bogens status som 'beatgenerationens bibel'. [...] for rodet til at være et egentligt tidsbillede." (Søren Vinterberg)

 • Weekendavisen

  "Kraften som sparker glæde ind i mørket er nok energien, der mangler i Salles’ film, til trods for de stilrene close-ups af tomme pakker med benzedrin og Camel uden filter. Til gengæld synger filmen af ideen om Amerika, det umådelige kontinent, på en måde, der er helt i Kerouacs ånd." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nikolaj

Bliver aldrig helt begejstret for den må jeg indrømme.

The Other Account

Vi har med en del filmatiseringer af bøger at gøre nu om dages, hvilket både er godt og dårligt nyt. Jeg må tilstå at jeg ikke er særligt meget til filmatiseringer af bøger, da filmversionen af bog-fortællingerne jævnt plejer at lykkedes. Jeg kan dog glæde mig over at det er lykkedes et par stykker at skabe en spillefilms version af bøger. Nu er det blevet tid til endnu en filmatisering af en velkendt bog. Nu er tiden kommet til den amerikanske beat-forfatter Jack Kerouacs bog 'Vejene (On the Road)'. Tja, faktisk så syndtes jeg at dette er en af de lidt utroværdige filmatiseringer der samtidigt er lykkedes at lave. 'On the Road' er flot og fascinerende hele vejen igennem, at vi endda ikke kan holde os selv fra at sidde og opsluge alle de fantastiske øjeblikke undervejs.
Scenerierne er medrivende at se på, og rigtigt flot iscenesatte.
Skuespilpræstationerne er/var fænomenale - altså, hvis jeg skal bruge korte ord af min mening om deres mesterlige og dejlige præstationer. Sam Riley spillede pragtfuldt som den unge, forfatter Sal Paradise, mens resten af skuespillerne også gjorde det rigtigt godt - især Kristen Stewart.
Dog kan det ikke skjules at filmen til tider bliver langsommelig - jeg må dog lige nævne, at dette både kan ses som kritik og som det modsatte. Filmens diverse indhold er blevet klippet helt ned til en langtrukne status, mens den samtidigt skildre såvel opture som nedture, og mens nedturene uundgåeligt er langt mere udramatiske end opturene, er de ikke desto mindre en vigtig del af filmens helhed. De kedsommelige nedture er således nødvendige for det indtryk filmen potentielt set gør på tilskueren. Jeg må dog også tilstå at filmen ikke lige følger bogens mesterlige rute. Men alligevel sad jeg aldrig med noget negativt udtryk undervejs, hvilket gjorde at jeg heller ikke følte noget dårligt om filmen.

Alt i alt er 'On The Road' en fængslende skildring af 1950'ernes beatgenerations skødesløse livsførelse, og en glimrende filmatisering. Det er en alsidig film som er dybt fascinerende og utrolig professionelt udført. Den interessante fortælling er ledsaget af smukke billeder og et stemningsskabende soundtrack, som fuldender rejsen tilbage til en tid hvor begrebet "ungdomsoprør" endnu ikke var opfundet.
Tja, Salles har rent faktisk gjort et rigtigt godt stykke arbejde med denne film. Hans kreative talent og tekniske dygtighed mærkes på alle filmens elementer: dialogen sidder lige i skabet, karakterende er tredimensionelle og spiller røven ud af bukserne, ja i det hele taget spores hans særegne stemme, som er helt unik og det er befriende. Mangler du en god film, der både skal virke interessant, og fungere under alle sine punkter, så bør du tjekke den fremragende og anderledes fortolkning af den populære bog ud, på det store lærred. Har du derudover ikke noget imod film der har indholdsmæssige lange scener så vil dette sikkert være et mesterværk allerede efter den første halve time. Har du læst bogen, bør du ikke sidde inde med de vildeste forventninger, for dette er altså ikke nogle 100procent krav-opfyldende filmatisering!

'On the Road' er en fin karakterdreven film, der har sine momenter, og sin fasong at underholde på. Alt fremføres yderst vellykket selvom det dog er en anelse utroværdigt, og derfor får filmen fem flotte og velfortjente stjerner herfra - og så tror jeg egentligt også at Jack Kerouac ville blive imponeret over filmversionen!

Sofie Olsen

Filmen ser god ud, men blev dog skuffet. For mig var filmen meget lang og den gentog meget sig selv... Den kunne være bedre.

Plus jeg forstår slet ikke hvor den er tilladt for over 11 da filmen er meget pornografisk og ikke noget jeg ville lade en 11 årige se..

Daniel

Rigtig godt skuespil, men kunne som sagt godt have været en halv time kortere.

Maria

Det sker ikke særligt ofte, at jeg er enig med Søren Vinterbergs anmeldelser af de film jeg ser i biografen, men lige her, må jeg desværre erklærer mig enig.

Jeg har ikke læst bogen som filmen er baseret på, men er blevet fortalt at den skulle være "beatgenerationens bibel". Den er alt for langtrukkende, rodet, og drukner i hor, druk og hash, til at det budskab kommer ordentligt igennem i filmen.

Grunden til at jeg alligevel hiver den op på tre stjerner, skyldes skuespillernes præstationer. Her er Kristen Stewart ekskluderet, hun passer ikke i en film der foregår i slut 40'erne, start 50'erne. Hun bør holde sig til nu'et og 90'erne.

Sam Riley, Tom Sturridge og Garrett Hedlund gør det til gengæld rigtig godt. Jeg har ikke set dem i nogle andre film før, så for mig har det helt sikkert givet mig lysten til at se dem i kommende roller. Kirsten Dunst, Viggo Mortensen og Steve Buscemi er friske pust til en film der ellers er båret af uskrevne blade (dog kunne jeg godt have været Steves scene med Garret på et motel foruden *host*, så hellere Brokeback Mountain, tak! ;)).

Så ja, den får kun en 3'er. Havde den været en halv time kortere, havde den nok fået flere stjerner, men længden den har nu, samt at man virkelig skal holde tungen lige i munden hele tiden, gør altså at den ikke fortjener mere, uagtet at Kristen Stewart er med i den.

Pia

Glæder mig til at se hende i en ny rolle, er blevet overrasket over hendes talent i nogle af hendes film de seneste år. Så glæder mig til at se hende i denne rolle.

Casper

Den ser udemærket ud.. Håber ikke den bliver hypet for meget op.

Stine Riis Christiansen user/11163

HVORFOR SKAL VI VENTE SÅ LANG TID PÅ AT DEN KOMMER TIL DANMARK????
Glæder mig for SYGT til at se den!!! Den ser helt vildt fantastisk ud. Det er bare SÅ uretfærdigt at mange andre lande får lov til at se den i dag..Ikke fordi jeg ikke kan være tålmodig, men der er godt nok laaaang tid til August. WOW! Elsker Kristen SÅ meget - og hun er så stolt af denne her film. aaarrrghhhh lad mig se den!!! :D

Natasjauser/971331

Ser rigtig meget frem til denne film. Glæder mig til at se Kristen Stewart i endnu en ny rolle, som er lidt anderledes.
:)

The killer pyjamas user/947379

Glæder mig sygt meget til denne film!!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.