Cookie- og Privatlivspolitik

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

Tilladt for børn over 11 år

Se mere på medierådet.dk
11.11.1969
| |
2 timer 13 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
One Flew Over the Cuckoo’s Nest
|
Versioner: se alle
2D, M. intro, Særvisning
|

'Gøgereden' er en sværvægter inden for psykisk filmkunst. Jack Nicholson spiller den voldtægtssigtede Randall McMurphy, som vurderes til at være så uligevægtig, at han anbringes på en psykiatrisk institution i stedet for fængsel. Her møder han et system – køligt personificeret gennem oversygeplejersken Nurse Ratched – hvis metoder han ikke kan acceptere. Han får opildnet de andre patienter til at kæmpe for deres rettigheder og gå imod systemet, men samtidig styrer han målrettet mod afgrunden.

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (75 votes)
5.4
0

Instruktør

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Nikolaj

Den er mere end bare en film på et syndsyg-hospital. Det er en film om det at være et menneske, og samtidig viser den, den hårde konsekvens af ens handlinger i livet, selvom at man egentlig har rimelig sund fornuft.

Jack Nicholson er genial i filmen, og det er han Pga. han ved hvordan man skal spille rablende skør. Et endnu bedre eksempel på det, er hans anden fremragende optræden i The Shining. Som nok er min favotit gyser film, hvis man ellers kan kalde den for det.

Vi holder af hans karakter Pga. vi oplever historien for hans synsvinkel, for den skrækkelig sygplejske er ikke noget ondt menneske. Hun udøver bare disciplin. Og det mærker så vores hovedperson, men vi får kun den sympati for ham, Pga. han er synspunktet i historien. SPOILER: Han er ikke noget ondt menneske, men har fuld af ideer, som desværre ender med at koste ham dyrt.

Smuk film fra 1975 som skal have 5 stjerner herfra.

KurtMedC

Den har det hele!!!

Simon

***HISTORIE***

I torsdags da jeg havde fri, planlagde jeg at se One Flew over The Cuckoo's Nest eller Gøgereden som nogle kalder den. Jeg havde nemlig lånt nogle dvd'er af en ven, og deriblandt var Gøgereden.

Da jeg så kommer til scenen på båden, hvor alle skuespillerne undtagen Nicholson blev søsyge, begynder den at hakke af helvede til. ”Fair nok,” tænkte jeg. ”Det går hen og bliver okay igen.” Men nej. Filmen spoler ti minutter frem, og jeg prøver selvfølelig at spole tilbage. Men den går direkte tilbage til båd scenen, hvor Martini siger noget om at fange større fisk med mindre fisk. ”F*ck it,” tænker jeg så. ”Jeg har hørt at den skulle være så god, hvilket jeg også synes, så jeg skal sgu have de ti minutter med.” Det var jeg eddermame træt af. Men lige nu, er jeg virkelig glad for det.

Jeg søgte en hel masse på Google efter hvor man kan se denne fantastiske film, og så dukker filmstriben.dk op, og jeg prøvede at oprette en konto, men man skal bruge et satans brugernummer, som man vist nok skal oprettes på et bibliotek. Jeg ringer så til et bibliotek i nærheden, og hende jeg talte med sagde at jeg skulle prøve at læse om noget på deres hjemmeside. Samtale, slut! Det gad jeg ærlig talt ikke, og jeg tænkte på om jeg ikke bare skulle arbejde mere på den sag imorgen (idag, fredag 18. December 2015). Nå, anyways. Det var pisse hamrende irriterende, da jeg bare gerne ville se den film.

Næste dag står jeg op, og er klar på at arbejde lidt videre på det. Så da jeg får fri, var jeg glad. Jeg ringede til biblioteket igen, og jeg talte med den samme person igen. Jeg fortalte hende, at jeg ikke havde læst om det hun sagde jeg skulle, og hun blev lidt knotten. Jeg følte ikke meget fremskridt i det, så jeg sagde farvel og glædelig jul til hende. Jeg ledte endnu mere på min telefon, og finder ud af at man kan købe den på ITunes Store for 49kr. Man kunne ikke leje den, hvilket var min plan. Og der slår det mig. Jeg tænker, at jeg sagtens kan få den billigere. Jeg bor nemlig 300 meter væk fra FONA. Ehhh, tænker jeg. Hvor dum kan man være?! Jeg løb så hurtigt ned i FONA som jeg kunne, og så har de den lille "udstilling", hvor de viser et lille udvalg af de film de har. Jeg tænkte så, at filmen er fra 1975, og at jeg ALDRIG finder den på den "udstilling" eller hvad man nu kalder det. Men, så finder jeg den. Jeg er rent faktisk så glad, at jeg bare overvejer at løbe, og skide på det hele. Men, jeg er da lidt fornuftig. Så jeg løb ned til kassen, og stiller mig i kø. Jeg finder de 30 kroner den koster frem, og giver den til ekspedienten, og går. Jeg var meget glad. Afsindig glad. Men da jeg så går ud på strøget, finder jeg f******* ud af, at min pung er blevet væk. Jeg havde bare taget 30 kroner op af den, så jeg fatter ikke hvordan den kunne havde været blevet væk. Jeg ledte lidt, men jeg fandt den ikke. ”Ev,” tænker jeg. Men jeg løb hjem igen, og sat den hurtigt i afspilleren som jeg kunne.

***ANMELDSE***

Jeg kan stadig ikke fatte det. Hvordan kan det være, at jeg det er første gang idag, at jeg ser denne fantastiske, fænomenale, fantasifulde, fede, fremragende, film, med Jack Nicholson som den små kriminelle R. P. McMurphy, som overhoved ikke er psykisk syg, men mere genial. Han bliver overflyttet til et sindsyge hospital, hvor han møder en masse forskellige og farverige patienter, men osse den iskolde sygeplejerske Mildred Ratched.
Filmen er en milepæl og en fader for næsten alle film, og det var fuldt fortjent at den vandt de fem største Oscars. Idag, torsdag 18. December 2015 havde jeg en af mine absolut største film oplevelser.

joan

Et sandt mesterværk som man bare skal have set...

Nikolaj

Jack Nicholsons præstation er en fornøjelse af overvære i dette 70'er drama, om både de lyse og mørke sider af 60'ernes psykiatri! Nicholsons spiller den skøre og karismatiske (men ikke psykisk syge) kriminelle der afsoner sin dom på en psykiatrisk afdeling. Hans tilstedeværelse er med til at skabe en meningsfuld hverdag for de andre indlagte, på en afdeling hvor individualitet er forbudt og hvor rutiner er det rigtige.

Jack Nicholsons rolle er den bærende i filmen, men præstationerne fra de andre indlagte patienter og Louise Fletcher gør at filmen er en skuespilsmæssig fornøjelse! Filmen fungerer hele vejen igennem, og den rammer alle vores følelser. Når rulleteksterne kører over skærmen sidder man med en klump i halsen, efter at have overværet dette rørende og stærke drama!

Lars Michael

At kalde den for en af de bedste film der er lavet , og at kalder for hans måske bedste film (Nicholson) er slet ikke forkert at sige , mega godt skuespil hele vejen .

Wayne

En af de mest rørende film, som er lavet - nogensinde.

Vanviddet havde ingen grænser, da videnskaben mente at man kunne kurere alt med et snit.

Nicholson er som sædvanlig bedst, når han arbejder på kanten af det normale. Dette er en af hans bedste roller, hvis ikke den bedste - og det siger ikke så lidt.

En af de bedste i filmhistorien, den fortjener alle de priser den modtog.

Ania

Utroligt morsom, rørende og smuk fortælling om en halv-kriminel mand, der bliver sat på en galeanstalt og ender med at vende rutinerne, reglerne og normerne på hovedet.
Jack Nicholson er fantastisk i hovedrollen, men også alle hans medpatienter gør det fremragende som psykisk syge, for ikke at nævne oversygeplejersken, spillet af Louise Fletcher, der er skræmmende kynisk og ond.
En film alle skal se, og en slutning ingen vil glemme...

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.