Cookie- og Privatlivspolitik

Vind biografbilletter hver uge

Lykke-Per

Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Filmen har en melankolsk og varm grundstemning. Den indeholder enkelte dramatiske scener. I en scene får den unge hovedkarakter en syngende lussing af sin far, så han får næseblod. I en anden scene udviser hovedkarakteren en aggressiv adfærd mod et stort kors. I to scener ses hovedkaraktererne bryde sammen. Filmen rummer imidlertid mange rolige sekvenser og skildrer også hovedkarakterens møde med kærligheden og en varm og munter jødisk familie. Det vurderes derfor, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 7 år.

Se mere på medierådet.dk
30.08.2018
| |
2 timer 42 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Lykke-Per
|
Versioner: se alle
2D, Danske undertekster, Babybio, Seniorbio, Seniorbio - DK undertekster
|
Billetter

Filmen 'Lykke-Per' handler om den unge Peter Andreas Sidenius, der tager afstand fra sit dybt religiøse, jyske ophav og drager til København. I storbyen bliver han kendt som Lykke-Per, og mens han forsøger at realisere sine visioner om at revolutionere brugen af vind- og bølgeenergi, kaster han sig ud i det københavnske selskabsliv.

Per får kontakt til den rige, jødiske Salomon-familie, hvor han snart forelsker sig i datteren Jakobe. Men selvom både karrieren og kærligheden virker til at være inden for rækkevidde, gribes Per af sit eget hovmod, og fremtiden balancerer på en knivsæg.

'Lykke-Per' er baseret på Henrik Pontoppidans klassiske roman, hvis første bind udkom i 1898, og som var med til at indbringe forfatteren Nobels-prisen i litteratur. Efter 120 år kommer den første filmatisering endelig, og trods den lange ventetid er temaerne stadig højaktuelle med sin blanding mellem kærlighedshistorie, nyskabende tanker om vedvarende energi og endelige morale.

Bille August, Oscar- og Guldpalmevinderen bag de ligeledes historiske dramaer Pelle erobreren og Marie Krøyer, instruerer, og titelrollen spilles af 34-årige Esben Smed fra Sommeren '92 og Aminas breve, og den næsten lige så store rolle som Jakobe udfyldes af Katrine Greis-Rosenthal, der er kendt fra tv-serierne 'Broen' og 'Bedre skilt end aldrig'. (Copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (427 votes)
4.9
4
Se denne film til HALV PRIS, se HER, hvordan.

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "... halmen, græsset, træerne og skyerne i Jylland mærkes langt inde bag øjnene, og billederne er både storladne og sanselige, og gårdstuerne føles trange og beklumrede." (Jeppe Krogsgaard Christensen)

 • Ekstra Bladet

  "Greis-Rosenthal er helt fortryllende som den nærmest engleagtige Jakobe ..." (Henrik Queitsch)

 • Jyllands-Posten

  "[Esben Smed] veksler ubesværet mellem det kåde og det alvorlige, det indestængte og det frigjorte og formår at ramme figurens kompleksitet i en grad, så man aldrig i løbet af filmens knap tre timers varighed mister interessen for ham." (Katrine Sommer Boysen)

 • Weekendavisen

  "Bille August er tilbage i terrænet fra Pelle Erobreren og Marie Krøyer. [...] Det klæder ham at være tilbage. 'Lykke-Per' er stor og gammeldags. Rolig i kernen, forsvarligt funderet og klar i sin klassiske æstetik." (Bo Green Jensen)

 • BT

  "... det [er] svært at fastholde interessen i de to timer og 40 minutter, filmen slæber sig afsted [...] Til gengæld er filmen fra start til slut ekstremt flot at se på ..." (Thomas Brunstrøm)

 • Filmland P1

  "’Lykke-Per’ [er] som en luksus-udgave af den klassiske litterære film - en film, der køligt og klogt holder sig til sine figurer og sine historier og glemmer at den er et kostumedrama." (Per Juul Carlsen)

 • Politiken

  "Portrættet af Per er en kompleks affære, og Esben Smed med den sammenbidte udstråling gør den splittede himmelstormer troværdig." (Kim Skotte)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Vivi

Fantastisk smuk, berørende og velspillet film. Ikke et sekundt for lang.

Mr. SNAKE.user/314896

Godt filmet, sjældent set så godt.
Må indrømme jeg gik ind og så filmen uden de store forventninger, tænkte ja det er vel en dansk film som så mange af de andre, men nej, her blev jeg mere end overrasket positivt.
Sikke en fantastisk film, flot filmet og der er brugt tid på senerne kan jeg se.
Gode skuespillere, der er brugt tid og energi på den film, hvilket tydeligt kan ses.
At filmen er så lang gør den bestemt ikke dårligt, men meget bedre, historien kunne sagtens have været længere.

Jonas

Det er virkelig lang tid siden, at en film har rørt noget så dybt i mig, som Lykke-Per gjorde. Skuespillet er fantastisk, og Bille August formår virkelig smukt at indfange den skønne jyske/østrigske natur og København i slutningen af 1800-tallet, men også at fortælle en virkelig menneskelig og tragisk historie om succesens bagside, arrogance og selvhad.

Der er ufattelig mange gode skuespillere i denne her film, og de er alle sammen castet perfekt til de roller, de skal spille, hvadend det er små eller store roller. Anders Hove som stærkt troende pastor, Julie Christensen som Salomon-familiens flirtende lillesøster, Paul Hüttel som gammel, traditionsbunden ingeniør, Tommy Kenter som Salomon-familiens patriark, Ole Lemmeke som den sleske onkel i Salomon-familien osv. Jeg kunne blive ved. Jeg var dog især imponeret af Esben Smed og Katrine Greis-Rosenthal. Jeg er kæmpe fan af Esben Smed og hans rolle som Nicky i Bedrag, så jeg håber virkelig, at denne film for alvor kan gøre ham til et virkelig kendt dansk navn. Han spiller fantastisk som Per Sidenius, en dreng med en kæmpe intellekt og vanvittige ambitioner, der er blevet underkuet så meget i sin opvækst, at han er nødt til at storme derudaf og opnå alt det, han gerne vil, uden at nogen som helst skal stå ham i vejen. Greis-Rosenthal spiller også godt som Pers udkårne Jakobe Salomon, der som jødisk rigmandsdatter har en interesse for at forstå de svage i samfundets problemer.

Filmen er super gennemført i sin cinematografi. Bille August og co. har virkelig formået at skildre et København i slutningen af 1800-tallet med små kroer og spisesteder, fattige arbejderkvarterer og storslåede rigmandsboliger. Nogle af de smukkeste scener foregår dog i Jylland og Østrig, hvor den fantastiske natur er blevet fanget ind på kamera.

Det, filmen dog klart gør bedst, er at fortælle historien om Per. Det bliver i løbet af filmen klart, at Per er ufattelig alene, fordi han, når det kommer til stykket, kun har sig selv og sine ambitioner, men at han også er sin egen værste fjende, fordi han er så egenrådig og stædig. Derudover handler filmen især også om, hvad der sker, når en person bliver overbevist om, at vedkommende ikke fortjener det gode, vedkommende har opnået i sit liv. Det var dettte tema, der ramte mig hårdest, og som sad fast i mig flere dage, efter jeg havde set filmen.

Lykke-Per er et virkelig godt forsøg på at lave en af de helt store danske dannelsesromaner om til en historie, som sikkert er relevant for mange i dag, uden at det går tabt, at den netop er skrevet i slutningen af 1800-tallet. Tag ind og se den, hvis du ikke har nået det endnu.

agneta

...og den kan man ikke spilde ! Men det har Per gjort og ikke mindst har han dræbt sin kærlighed til Jakobe. Fik han for meget ?? Stof til eftertanke. Men ellers flotte billeder,musik og forbløffende skuespil af Esben,kunne ikke take my eyes off him !!

Sofie Louise Eguser/800867

Kan anbefalde denne film - fangende film helt fra starten og slet ikke for lang

Aleksander

Filmen er direkte dårlig – hovedsageligt fordi filmens dramatiske udvikling bliver forstyrret med huller og overspringelser i fortællingen. Samtidig indeholder filmen scener, der ikke bidrager med noget som helst og kunne undværes. Dernæst er skuespiller provinsiel-amatøragtig og deres diktion er elendig – de læsper, mumler etc. Man glemmer deres præstationer, når lyset tændes i bio.

Louise

Skøn klassiker, som nu endelig er kommet på film

Nille

Selvom filmen varer i knap 3 timer kigger du ikke én gang på uret, for den er gribende og på ingen måde langtrukken. En god historie med nogle vigtige og relevante temaer.

Evauser/225216

Kedelig og alt, alt for lang og ligegyldig film (3 timer). Jeg forstår ikke de gode anmeldelser. Bonusinfo: de fleste af skuespillerne speedsnakker og mumler meget.

Martin

Super god film og god historie meget medrivende film kan klar anbefales

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.