I den biografiske animationsfilm 'Loving Vincent' vakler en såret mand ned ad gaden den 29. juli 1890 i den lille franske by Auvres. Han holder sine hænder mod et frisk skudsår i maven.
Manden er Vincent van Gogh, som på det tidspunkt var ukendt for omverden, men er i dag en af historiens største kunstnere. Malerens tragiske død er stadig omgærdet af mystik og spekulationer. Hvem var det, der skød?
'Loving Vincent' er verdens første 100 procent olieanimerede film, hvor 150 kunstnere har håndmalet hvert eneste ene af de malerier, der krævedes til filmens 65.000 frames. Filmen blev nomineret til en Oscar i kategorien Bedste animationsfilm.
Kunstneren Vincent van Gogh er tidligere blevet portrætteret af bl.a. Benedict Cumberbatch, men de fleste kender bedst udgaven med Kirk Douglas i Lust for Life fra 1956.
Jeg har ikke meget at sige til den her filme end at den føles som en varm sommerferie, hyggelig, og hjemlig. Visuelt imponerende, men det vidste i allerede.
Jeg har længe haft en fascination af Vincent Van Gogh, om hvem han var, og var derfor en smule skuffet over at filmen ikke omhandlede ham direkte. Men filmen sætter godt spørgsmålstegn om hvad der er vigtigst- hvad folk tror om dig levende, eller død (Vincent malede trodsalt over 800 malerier i hans levetid, og solgte kun 1- nu ville folk sælge deres højre arm for at få et af hans malerier).
Hvis du ikke forstår engelsk så godt, og er afhængig af underteksterne, er det lidt ærgerligt- man vil helst ikke trækkes væk fra det visuelle i fortællingen, og hvis man skal læse undertekster sker det tit desværre.
6 stjerner herfra.
Vincent kunne have været en spændende film, men smider det meste af sit potentiale væk med en pseudo-impressionistisk animationsteknik. Filmen tegner et portræt af van Gogh som en psykisk plaget kunstner, genert og sympatisk, men orker ikke gå et lag dybere og forklare hvorfor hans kunst blev som den blev, eller hvad der drev ham. I stedet bliver man tiltagende vanvittig over de konstant flimrende, tredie-rangs Van Gogh-reproduktioner, der skifter 12 gange i sekundet. Meget udmattende og uden belønning til den hårdt prøvede tilskuer.
Smuk tur igennem Van Gogh’s kunstværker, hans baggrund og sidste tid, samtidig med at at de lidt mystiske omstændighederne bag hans død forsøges afdækket. En visuelt betagende film, hvor man indimellem helt glemmer at det er en animationsfilm og en fantastisk introduktion til kunstneren Van Gogh.
Loving Vincent er en fuldstændig unik animationsfilm for voksne og fremstår som et smukt levende kunstmaleri. Rammen er en slags privatdetektiv historie, hvor den unge mand Armand forsøger at levere et sidste brev fra den afdøde van Gogh til hans bror. Samtidig prøver Armand at komme nærmere sandheden om, hvordan kunstneren egentlig døde, og hvem der var ansvarlig. For var det et selvmord?
Filmen er delt op i to dele. Hovedpersonerne i rammehistorien er alle sammen personer, der indgår i van Gogh's malerier. De baggrunde, som de bevæger sig rundt i, er en blanding af still-billeder og levende udgaver af van Gogh's kunstværker - og selvfølgelig animeret (eller rettere malet) i samme særlige stil, som den kunstneren er kendt for. På den måde kan man sige, at det nærmest er hans egne kunstværker, der forsøger at opklare deres skabers død.
Den anden del af filmen består af flashbacks til van Gogh's liv, herunder især den sidste tid, inden han døde. Denne del er holdt i sort/hvid, er meget mere fotorealistisk og ligner nærmest en gammel sort/hvid film set gennem et slags kunstigt filter. Fremgangsmåden har dog også været først at optage med levende mennesker og herefter male ovenpå hver eneste frame.
Man behøver ikke at være kunstinteresseret for at nyde dette visuelle kunstværk. Man skal dog være indstillet på en helt anden slags oplevelse end i traditionelle animationsfilm. Historien er ikke speciel spændende, men som en visuel oplevelse er Loving Vincent i den grad unik - i ordets bedste betydning.
Bruger anmeldelser (5)
Skriv din egen anmeldelse