Cookie- og Privatlivspolitik

Kraftidioten

Tilladt for børn over 15 år
Filmen har en brutal, men også humoristisk stemning. Den indeholder talrige scener med nedskydninger, trusler om tortur, samt meget blodig vold. En del af de voldelige scener, har desuden et præg af ironisk distance. Det vurderes derfor at filmen vil kunne virke skræmmende og/eller forrående på børn og unge under 15 år.

Se mere på medierådet.dk
03.07.2014
| |
1 time 56 minutter (ekskl. reklamer og trailers)
|
Kraftidioten
|
Versioner: se alle
Originalversion, Særvisning
|

Filmen 'Kraftidioten' handler om Nils. Han er en mand, der passer sig selv. Han kører sneplov, er vellidt i det norske lokalsamfund og naturligvis ganske uforberedt, da hans søn dør af en overdosis.

Første udvej for den desillusionerede far er at begå selvmord, men da han kommer på sporet af sønnens kriminelle omgangskreds, erstattes afmagten af en stærk retfærdighedsfornemmelse. Resultatet er koldblodig hævn, og det viser sig, at Nils har nemt ved at slå ihjel.

Faktisk udviser den sindrige nordmand et ualmindeligt flair for kunsten at dræbe, og inden længe er han i gang med at rydde op blandt den overraskende mængde af narkohandlere og gangstere i de norske fjelde. 

Stilen i Hans Petter Molands voldsomme komedie er mildest talt sorthumoristisk, men den slags har ikke været noget nyt, siden ’Pulp Fiction’ erobrede alles hjerter i 1994. ’Kraftidioten’ adskiller sig dog bemærkelsesværdigt ved at være mere original og vellykket end de fleste af slagsen.

Manuskriptet kan tage en stor del af æren, og det er skrevet af danske Kim Fupz Aakeson. Denne gang arbejder Fupz Aakeson inden for samme territorium som Coen-brødrene og veloplagt Anders Thomas Jensen (Blinkende lygter), og Stellan Skarsgård er perfekt i rollen som Nils, når han bevarer roen, imens folk dør omkring ham.

Visuelt er filmen bjergtagende, og fotografen (Philip Øgaard) har tidligere arbejdet sammen med både instruktøren og Skarsgård på ’En ganske rar mand’ (2010), der også har en vis portion galgenhumor som sit omdrejningspunkt. (copyright: kino.dk)

VURDÉR SELV FILMEN: 
Din bedømmelse: Ingen (73 votes)
4.5
4.2

Instruktør

MEDIERNES ANMELDELSER

 • Berlingske

  "[...] finsliber de mange kvaliteter, der gjorde 'En ganske rar mand' (2010) til moderne, fintunet topunderholdning." (Kristian Lindberg)

 • BT

  "'Kraftidioten' er klart bedre i sin galgenhumor og sit skæve norske bonderøvsmiljø, end den er i sit krimiplot og sine gangsterklicheer." (Niels Lind Larsen)

 • Ekstra Bladet

  "Figurerne i filmen er karikerede, stilen er nærmest tegneserie-agtig, og man kan næppe se 'Kraftidioten' uden at tænke på den amerikanske filmmager Quentin Tarantino, når han er bedst og mest grotesk." (Jacob Ørsted)

 • Jyllands-Posten

  "[...] har man i sommervarmen brug for en tur i sneen og i feriehyggen for kriller fra narkoforbrydere, er 'Kraftidioten' lige sagen - den besynderlige titel til trods." (Johs. H. Christensen)

 • Politiken

  "[...] en ganske forrygende gangsterkomedie og en veloplagt variant af den kendte historie om 'en mand ser rødt' tilsat fornem fjeldfotografering [...]." (Kim Skotte)

 • Radio24syv

  "Filmen luller en ind i en ret behagelig tilstand af konstant vold." (Søren Søndergaard)

 • Weekendavisen

  "'Kraftidioten' er et sejt genrestykke med tilløb til hård realisme." (Bo Green Jensen)

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
S. Rico

Herlig hævnfilm med kraftige elementer fra the Coen brothers, Tarantino og Anders Thomas Jensen. Filmen skriger på et amerikansk remake, hvilket da også kom senere med den mest oplagte skuespiller af alle.

Wayne

I stil med I Kina Spiser De Hunde, og Gamle Mænd i Nye Biler.

Meget Tarantinosk, og flere sjove episoder. Bestemt værd at se, og man må håbe at der kommer mere af samme skuffe.

Herlig norsk film, med dansk forfatter; Kim Fupz Aakeson - og har man set tv serien Bankerot, så har man lidt en ide om tonen og humoren.

B

Dette ER virkelig en action komedie! Der er power på skyderi og makabre mord - og så er der komik for alle pengene. Kim Fupz herlige humor og evne til at sætte en lidt skæv vinkel på skinner virkelig igennem i filmen.
Alle tiders film - 5 ud af 6 stjerner. Tag ind og se den straks! :-)

Peter

Grotesk, sjov og underholdende.
Det var genial underholdning - intet mindre

Maiken

Sjov film, med mange grin. Humoren minder om den der er i Den hundredeårige. Ganske udmærket film!

susanneuser/1096616

2 timer fløj afsted

lise

Ja på trods af de mange mange dødsfald, kampe etc er det en meget morsom film. Jeg fik mindelser til Pulp Fiction flere gange. Se den og bliv godt underholdt

Michael

var til forpremiere, og havde ikke de vilde forventninger, men måske en anelse frygt for, at alt det god ei filmen havde man set i traileren. Dét havde man så ikke :-) sjov, gennemført film med typisk nordisk ironi ( lidt som i blinkende lygter) som holder hele vejen. Kan absolut anbefales.

Vi følte os underholdt hele vejen, og selvom den til tider er voldsom blodig, så er det stadig genialt. masser af dygtige skuespillere, men hvor er det dog tydeligt, at valget af skuespillere efterhånden bestemmes efter hvor man kan få tilskud.

Er du til Blinkenke lygter, Stor anbefaling herfra :-)

FilmFyr

Jeg var til forpremiere til en 50'er, og var åben overfor filmen.
Umiddelbart så den ud til at den både kunne blive god, eller dårlig. Men den var faktisk overraskende god.
Den havde en god stak sort humor, og et par brutale drabscener. Og faktisk, fandt jeg den en smule rørende og sørgelig (tror dog ikke at det var meningen).
Men det er ihvertfald en anderledes film, og jeg fortryder ikke at jeg så den :)

4/6 stjerner

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.